Nem tárgyal Észak-Korea

49

[dropcap]É[/dropcap]szak-Korea addig nem adja fel atomfegyvereit, amíg az Egyesült Államok ellenséges politikát folytat vele szemben – közölték kedden a kommunista diktatúrából. Az ország nukleáris elrettentő ereje „nem játékszer, hogy azt a tárgyalások asztalára helyezzék” – mondta a külügyminisztérium meg nem nevezett szóvivője. Szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte. Ez volt a kelet-ázsiai állam első hivatalos reagálása a hónap elején elért iráni nukleáris megállapodásra.
Az ország egyáltalán nem érdekelt abban, hogy megvitassa nukleáris fegyvereinek egyoldalú módon történő befagyasztását vagy leszerelését – mondta a szóvivő. Hozzátette: változatlan Észak-Korea nukleáris fegyveres erejének küldetése addig, amíg az Egyesült Államok folytatja „az országgal szembeni ellenséges politikáját”.
Észak-Korea nukleáris programja komoly aggodalmat jelent a régióban. Phenjan 2006-ban, 2009-ben és 2013-ban hajtott végre atomfegyver-kísérleteket. A kérdésben megkezdett nemzetközi leszerelési tárgyalások 2009 óta egyhelyben topognak, egyes elemzők szerint Észak-Korea kicsi, de egyre gyarapodó atomfegyver-arzenált alakított ki.
A phenjani külügyi szakértő kedden hangoztatta, hogy országa helyzete más, mint Iráné, mert már rendelkezik atomfegyverrel. Szerinte Észak-Korea állandó katonai és nukleáris fenyegetettségnek van kitéve az Egyesült Államok részéről.
Szavaival a rendszeres közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokra utalt. Az 1950–53-as koreai háború hagyatékaként az Egyesült Államoknak 28 500 katonája állomásozik Dél-Koreában, egyfajta elrettentő erőként egy esetleges észak-koreai agresszió megállítására.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.