Nem szűnik meg, csak „beolvad”…

Fogyasztóvédelmi újdonságok

82

A múlt heti kormányülés napirendjén szerepelt az Országos Fogyasztóvédelmi Szakhatóság (ANPC) átszervezése is. Egy ilyen jogszabályozási intézkedés meghozatala egyébként a fogyasztóvédelemre vonatkozó utólag módosított és kiegészített 1992/21-es kormányrendelet értelmében a kormány hatáskörébe tartozik. A mostani átszervezés pedig tulajdonképpen azt jelenti, hogy az ANPC alárendeltségébe tartozó egyik fontos közintézmény beolvadt a szakhatóság saját apparátusába.

Pîrvu: az üzleti forgalom 4%-át kitevő szankciókat lehetővé teszik az uniós irányelvek…

A Hivatalos Közlöny január 21-i számában jelent meg ama 2019/16-os kormányhatározat, amely értelmében az ANPC olyképpen szerveződik át, hogy abba fúzió révén beleolvad a LAREX Országos Termék Kipróbáló és Szakvizsgáló Országos Központ (CNIEP LAREX), s ez utóbbi, mint közintézmény, megszűnik. A szakhatóság a központ vagyonállományát legkésőbb február 14-ig átveszi, akárcsak annak személyzetét is, tiszteletben tartva a vonatkozó törvényes előírásokat, beleértve az áthelyezésekkel kapcsolatos 2006/67-es törvény rendelkezéseit is. Feltételezhető, hogy a hatékonyabb ellenőrzési tevékenység érdekében vált indokolttá ez a beolvasztás lévén, hogy így a CNIEP saját apparátusa egyik struktúrájaként fejtheti majd ki tevékenységét, ez a fogyasztóvédelem szempontjából fontos laboratórium. Egyébként módosult az ANPC megszervezésére és működésre vonatkozó 2012/700-as kormányhatározat olyan értelemben, hogy az kiegészült a laboratóriumi és kipróbálási feladatkör gyakorlására vonatkozó előírásokkal is. Említettük, hogy a szakhatóság egy új struktúrájának létrejöttét is jelenti ez a beolvasztás: a kormányhatározat értelmében a szakhatóság struktúrájában működik a LAREX laboratóriumok vezérigazgatósága, amely felöleli az egykori országos központot, a bor és szeszes italok minőségellenőrzési laboratóriumát, valamint a nemesfémek és drágakövek laboratóriumát. Továbbá a kormányhatározatban az is olvasható, hogy a jóváhagyott maximális állásszám 1012 (a magasrangú tisztségviselők nélkül), amelyből 379 a központi apparátust illeti meg, 633 pedig a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőségeket. Amúgy ez utóbbiak megőrzik eddigi struktúrájukat, azaz országos szinten 8 regionális felügyelőség fog működni, s azok illetékességi körébe tartozik egy adott számú megye. Megyénk, Hargita megye ezentúl is a Központ Régió Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség illetékességi körébe fog tartozni együtt Brassó, Kovászna, Maros, Szeben és Fehér megyékkel.

Újabb jogszabályozás?
A jelek szerint egy mélyebb lélegzetű átszervezés kezdetét jelenti a minap hatályba lépett kormányhatározat. Mondjuk ezt annak okán, hogy a múlt hét elején hozták nyilvánosságra és bocsátották közvitára annak a sürgősségi kormányrendeletnek a tervezetét, amely révén a fogyasztóvédelmi jogszabályok megsértése okán kiróható szankciókat megszigorítják. Ez azt jelenti, hogy súlyos szabálysértés esetén a bírság az érintett cég üzleti forgalmának a 4%-áig is kiterjedhet. A jogszabálytervezet kapcsán azt hangoztatta az ANPC elnöke, Marius Pîrvu, hogy azért szükséges az anyagi szankciók tetemesebbé tétele, mert a tapasztalatok szerint a jelenlegi bírságoknak nincs elriasztó jellegük, s azt tapasztalni, hogy a szabálysértések igen gyakran megismétlődnek. A kormányrendedben az is szerepel, hogy amennyiben a bíróságok megállapítják, hogy visszaélésszerű szerződéses előírások alapján került sor bizonyos összegek befizettetésére, azokat vissza kell juttatni a jogaiban sérült fogyasztónak. Egy másik előírás értelmében az Unión kívüli országokból származó élelmiszeripari termékek majd csak azután kerülhetnek a piacra, ha az ANPC illetékes struktúrái elvégezték az úgynevezett megfelelőségi elemzést. Feltételezhetően elriasztó hatása lesz annak is, hogy a szankcionált vállalkozások kötelezettek lesznek 30 napon át kifüggeszteni azon intézkedéseket, amelyekre az ellenőrzési jegyzőkönyvek nyomán került sor. Amúgy a hónap elején Petre Daea mezőgazdasági miniszter és Marius Pîrvu, az ANPC elnöke bejelentették, hogy tanulmányozzák annak a lehetőségét, hogy végérvényesen megtiltsák azon gazdasági ügynökök tevékenységét, akik olyan jogszabálysértést követnek el, amelyek révén veszélyeztetik a lakosság egészségét. Ugyanakkor elégedetlenségüknek adva hangot a bírságok „nagyságrendje” okán, kilátásba helyezték, hogy az üzleti forgalom tekintetében lenne indokolt a bírság mértéke, el egészen annak értéke 4%-áig.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek