Nem sok nyomot hagynak maguk után

Menesztések futószalagon

166

Tegnap reggel jelent meg a kormány honlapján az a hivatalos közlemény, miszerint némileg rendhagyó módon déli 13 órakor kormányülésre kerül sor. (Valószínűsíthető, hogy azért ebben az időpontban, mert délután Dăncilă kormányfő Brüsszelbe utazott, s onnan állítólag csak a csütörtöki napra érkezik haza.) Eltelt egy-két óra, s máris kiszivárogtak olyan értesülések, miszerint távozni fog államtanácsosi funkciójából Darius Vâlcov (a fotón), ugyanakkor kikerül a kormányzat második vonalának vezetői tisztségéből az Országos Adóügynökség (ANAF) elnöke, Mihaela Triculescu, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöki tisztségéből Adriana Cotei. Ezek az értesülések a kora délutáni órákra beigazolódtak…

Fotó: gazetaoltului.ro

Személyzeti kérdésekben döntő kormányfői végzések a Hivatalos Közlöny online kiadásában 16 óra tájt jelentek meg.
A 2019/103-as kormányfői végzés értelmében felmentik az ANAF államtitkári rangú elnöki tisztségéből Mihaela Triculescu asszonyt, a 2019/104-es végzés értelmében pedig az ANAF államtitkári rangú elnöki funkciójába kinevezik Mirela Călugăreanut. A 2019/105-ös végzés értelmében saját kérésére felmenti tisztségéből Viorica Dăncilă a kormányfői kancellária keretében betöltött államtanácsosi tisztségéből Darius Vâlcov urat. A 2019/106-os kormányfői végzéssel visszahívták a CNAS ügyvezető tanácsa tagsági funkciójából és a CNAS államtitkári rangú elnöki tisztségéből Adriana Cotelt. A 2019/107-es kormányfői végzés értelmében annak hatályba lépésével egyidejűleg a CNAS alelnöke, Răzvan Teohari Vulcănescu gyakorolja a CNAS elnök hatáskörét mindaddig, amíg a törvény feltételei közepette nem kerül sor az intézmény vezetőjének a kinevezésére.
Röviden ennyit a futószalagon meghozott kormányfői döntésekről, amelyek nyomán kormányzati fontos funkcióktól kellett megválnia három személynek (legalábbis egyelőre). A tegnapi felmentéssorozatnak azonban meg voltak a maguk előzményei…

Váratlanul jöttek, gyorsan távoztak
Arra nemigen lehetne választ adni, hogy miként került az államtanácsosi bársonyszékbe az amúgy első fokon súlyos börtönbüntetésre ítélt egykori pénzügyminiszter, illetve Slatina volt polgármestere, Darius Vâlcov, és miként is tehetett olyan hatalomra szert, amely révén képes volt a kormánypárt csúcsvezetésének szintjén is döntéseket sugalmazni, reform jellegű gazdasági-pénzügyi jogszabály-tervezeteket keresztülvinni a kormánykoalíción és beleszólni személyzeti kérdésekbe. Hivatali funkciójánál fogva is olyan jogkörrel ruházták őt fel, hogy akár a minisztereknek is utasítást adhatott.
Ami pedig a személyzeti kérdéseket illeti, talán elég lenne megemlíteni, hogy a most felmentett két államtitkári rangú „asszonyságot” is annak idején ő protezsálta be és emelte az adott intézmények elnöki tisztségébe. Már annak idején, nevezetesen lapunk február 4-i számában arról írtunk, hogy tulajdonképpen ő volt a szereposztó mind az ANAF, mind pedig a CNAS elnöki tisztsége tekintetében.
A hivatalos közlemények szerint Teodorovici pénzügyminiszter javasolta a múlt esztendő végén az ANAF akkori elnökének, Ionuț Mișának a felmentését, de állítólag a tulajdonképpeni szereposztó, másképpen fogalmazva a „súgó” Darius Vâlcov volt, s az újonnan kinevezett ANAF-elnök a semmiből érkező Mihaela Triculescu is az ő ismeretségi körébe tartozott. Róla még a szakmabeliek sem hallottak, csak annyit lehetett tudni, hogy 1998-ban végezte el a krajovai egyetem közgazdasági karát, majd 2008-ban nyerte el a mesteri fokozatot. No meg azt is tudni lehetett, hogy 2014-ben és 2017-ben is a Dolj megyei Cârcea község közszolgáltatási cégénél ténykedett a pénzügyi-könyvelési osztály vezetőjeként. Teodorovici tárcavezető viszont azt hangoztatta, hogy jártas a közpénzügyek terén és tekintélynek örvend a cégfelszámolási eljárások tekintetében. Azt is tudni lehetett, hogy Triculescu 2015-ben közös céget hozott létre azzal az Adriana Cotellel, akit több mint meglepő módon és mindennemű szaktapasztalat nélkül 2018 végén az Országos Gyógyszerügynökség élére nevezték ki, majd az idei esztendő januárjában Viorica Dăncilă ugyancsak váratlan módon kinevezte a CNAS államtitkári rangú elnökévé. A két hölgynek még volt egy közös pontja: mindkettőjük Vâlcov ismeretségi, illetve baráti körébe tartozott. Most, hogy távozik gyámjuk, ők is távoznak, pontosabban távozniuk kellett. Egyébként az sem biztos, hogy Vâlcov a felmentésére vonatkozó kérését önszántából írta-e meg vagy azt diktálták neki, lévén, hogy tegnap délután olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint a távozásra őt felkérte még a múlt héten Dăncilă kormányfő.
A tegnap történtek kapcsán utalhatunk arra is, hogy Teodorovici pénzügyminiszter hetekkel ezelőtt már megpendítette az ANAF tevékenységének a kivizsgálására irányuló szándékát, a múlt héten pedig szemrehányást tett az ANAF csúcsvezetésének a „regadó” visszatérítésének a megkésése okán. Feleslegesen, a késés igazi oka ugyanis a pénzhiány volt, s az csak most oldódott meg.
Végezetül, de nem utolsósorban: talán az sem véletlen, hogy a pénzügyminisztériumnak a konszolidált általános költségvetés négyhavi helyzetjelentését mindmáig nem hozták nyilvánosságra, holott az még május 28-án esedékes lett volna. Az ugyan még nem jelent meg, de tudni, hogy a pótlólagos szubvencionálás ellenére is a CNAS költségvetése négy hónap viszonylatában deficittel zárult…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek