2021, január 17, vasárnap.

Nem sikerült a bravúr a Sepsi OSK-nak

 

 

Fennállása óta a legfontosabb találkozóját játszotta szerda este a Sepsiszentgyörgyi OSK, amely a labdarúgó Románia-kupa döntőjében lépett pályára a Bukaresti FCSB ellen. A háromszékiek remekül küzdöttek, ám egy védelmihiba-sorozat megpecsételte sorsukat. Az agresszív védelmet bemutató Sepsi OSK meddő volt a támadások során, olyannyira, hogy kapura sem tudtak lőni a háromszéki játékosok. A FCSB ötéves szünet után nyert trófeát.

Két tekintetben is történelmire sikerült az idei labdarúgó Románia-kupa döntője, amelynek szerdán este a Ploiești-i Ilie Oana Stadion adott otthont: első alkalommal zajlott a sorozat fináléja üres lelátók előtt és első alkalommal játszhatott a trófeáért a Sepsiszentgyörgy OSK. A Románia-kupa nyolcvanegy döntőjéből hetet játszottak vidéki városban, a FCSB utoljára öt éve hódította el a trófeát.

A szerda esti döntőt néhány kisebb incidens is megelőzte. A Sepsi OSK ugyan próbálta tisztázni Fülöp István játékjogosultságát, ám a Román Labdarúgó Szövetség egyszerűen válasz nélkül hagyta a háromszékiek kérését. A szaksajtó szerint ugyanis a Románia-kupa kiírása és a szövetség fegyelmi szabályzata ellentmond egymásnak, épp emiatt óvta meg a Bukaresti Dinamo a FCSB elleni elődöntő első mérkőzését, amikor kiderült, a fegyelmi szabályzat szerint Andrei Vlad kapust jogosulatlanul használta a FSCB, ám a sorozat szabályzata szerint ezzel nem volt gond. A találkozó is késve kezdődött, hiszen kiderült, az egyik kapu hálóját nem rögzítették megfelelően a szervezők, így közel ötperces csúszással indult útjára a döntőben a labda. S noha a magyar M4 Sport már több mint egy hete bejelentette, közvetíti a találkozót, két órával a meccs előtt kiderült, ez mégsem történhet meg, ugyanis a román partner közölte, műszaki okok miatt nem tud megfelelő jelet biztosítani a magyar tévécsatornának.

A Sepsi OSK fennállásának legfontosabb mérkőzése nem úgy ért véget, ahogyan arra a mintegy félezer, a sepsiszentgyörgyi stadionban kivetítőn keresztül követő szurkolók szerették volna. A háromszékiek a találkozó során a védelemre alapoztak, agresszív letámadásaikkal nem is tudtak mit kezdeni a FCSB játékosai, igaz, a Sepsi OSK focisai sem igyekeztek nagyon az ellenfél kapujára törni. Így az első félidő gyakorlatilag úgy telt el, hogy egyik csapat sem jegyzett kapura lövést, a háromszékieknek volt viszont három szögletrúgásuk, ám ezekkel sem okoztak veszélyt Andrei Vlad kapujára.

A szünetben mindkét edző kettős cserét hajtott végre, ez pedig a fővárosiak játékának kedvezett, akik fokozatosan, de átvették a találkozó irányítását. A Sepsi OSK továbbra is agresszív letámadásokkal próbálkozott labdát szerezni és azokból támadásokat építeni, ám nem minden esetben sikerült ez Leo Grozavu csapatának, s ha mégis, akkor sem okoztak túl nagy riadalmat a bukarestiek kapuja előtt. Az 57. perben Panțîru közel járt a gólszerzéshez, ám lövését követően a kapufa megmentette Niczulyt, ám ez intő jel lehetett volna a háromszékieknek, hogy kitörjenek és ne csak a védelemre, hanem a támadásokra is összpontosítsanak. A 65. percben egy bukaresti támadás végén a háromszéki védelem összehozta a FCSB-nek a gólt: Andrei Vlad előreívelését követően nem tudtak felszabadítani a háromszéki védők, ezt követően Coman–Morutan–Coman volt a labda útja, utóbbi beadására azonban két háromszéki védő ért oda, Dimitrov pedig nem tudott felszabadítani, Man pedig lecsapott a lehetőségre és három méterről szerezte meg a FCSB – mint utóbb kiderült – Románia-kupát érő találatát.

A gól azonban nem ébresztette fel a háromszékieket, akárcsak az első hatvanöt percben, úgy a folytatásban is középpályás letámadásokkal próbálkoztak, viszont a fővárosiak egyre többször jutottak el a Sepsi OSK büntetőterületéig, így folyamatosan védekezniük kellett a Grozavu-legényeknek. A meccs hajrájában két perc leforgása alatt két szabálytalanságot is elkövetett Bouhenna és a játékvezető kiállította, innentől pedig a Sepsi OSK sorsa gyakorlatilag megpecsételődött, noha a 84. percben a csereként beálló Celea előtt adódott egy lehetőség, de a háromszékiek játékosa elől tisztázni tudtak a fővárosiak. A hosszabbításban Comannak volt még egy nagy helyzete, de lövése nem ért célba, így végül a FCSB főleg a második félidőben mutatott játéka alapján megérdemelten nyerte meg a 2020-as labdarúgó Románia-kupát a Sepsi OSK ellen, amelynek játékosai a találkozó során egyetlen alkalommal sem tudták a kapu területére lőni a labdát.

A FCSB Románia-kupa-sike­rének a fővárosiakon kívül a FC Botoșani örült a legjobban, mivel a moldvaiak így az Európa Liga selejtezőjében indulhatnak, függetlenül, hogy hányadik helyen zárnak az 1. Ligában. Ugyan az Astra Giurgiu és a moldvai csapat a bajnoki harmadik helyért áll harcban a FCSB-vel, ám a fővárosiak a Románia-kupa sikerüknek köszönhetően már Európa Liga-résztvevők, az Astra pedig nem kapott az Európai Labdarúgó Szövetségtől engedélyt adósságai miatt a második legrangosabb kontinentális klubsorozatban az indulásra, így helyettük az FC Botoșani vehet részt az EL selejtezőkörében.

Ünneplés magyarellenes rigmusokkal

A FCSB játékosai éjfél körül értek vissza a klub edzőbázisára – amely Bukarest Berceni negyedében található –, ahol közel kétszáz szurkoló fogadta a Románia-kupa-győztes csapatot. A fővárosiak egyik vezérszurkolója, az idén januárban a börtönből szabadult Gheorghe Mustață biztatására több magyarellenes rigmus is elhangzott, amelybe a drukkarek mellett bekapcsolódtak a FCSB játékosai. A gsp.ro által közölt videofelvétel szerint a játékosok és a drukkerek közösen kiabálták a „Románia a mi hazánk és pisálunk a ti Magyarországotokra (România e țară noastră și ne pișăm pe Ungaria voastră)”, illetve más, szexuális kon­notációjú kiabálások is felhangzanak, ahol hazátlannak nevezték a pár órával korábban legyőzött ellenfelük játékosait és klubvezetőségét.

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb