vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Nem ragaszkodnak a gazda jelenlétéhez

Naponta több száz parcellát ellenőriznek az APIA munkatársai, de – az esetek többségében – csak akkor szólnak a területet művelő gazdának, ha a támogatási feltételeket sertő problémákat észlelnek.

Lucernát kaszáló gazda. Ha minden rendben, észre sem veszik, hogy ott jártak az APIA-ellenőrök

Nem minden esetben értesítik előre a gazdákat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) terepellenőrzést végző tagjai arról, hogy a területalapú támogatásra jelölt parcelláikat a helyszínen szemügyre vették. A mezőgazdasági területek tulajdonosainak, művelőinek az APIA-s ellenőrök csak akkor szólnak, ha a terepszemle során rendellenességet észlelnek – például a beerdősödött, gondozatlan területet találnak. Ilyen és ehhez hasonló esetekben viszont a helyzet tisztázása érdekében még az ellenőrzés napján értesítik az érintetteket – mondta el lapunk érdeklődésére Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója.
– A parcellák ellenőrzése párhuzamosan zajlik a megye több pontján. Valamennyi alegységünk, területi irodánk részt vesz a munkában, és nem feltétlenül csak a saját körzetében. Az ellenőrzés módja attól is függ, hogy az illető gazda milyen támogatásokat igényelt. Gyakorlatilag arra vagyunk kíváncsiak, hogy azok a vállalások, amit a gazda leírt a támogatási kérelmében, teljesülnek-e és megfelelnek-e a valóságnak. De a terepellenőrzés során nem minden esetben hívjuk magunkkal a gazdát, nem kötelező. Csak akkor visszük magunkkal, ha szükségét látjuk. Előfordulhat, hogy nemcsak mi ellenőrizzük az illető gazdálkodót – például a területtel rendelkező állattartót – hanem más társintézmények is, így könnyen megtörténhet, hogy ugyanazt a gazdát egy héten belül vagy a nyár folyamán az APIA, az állattenyésztési hivatal, az állategészségügy vagy épp a növényvédelmi hatóság ellenőrei is felkeresik. Minden szakhatóság mást-mást vizsgál, vagyis az említett intézmények ellenőrző csapatainak nincs egymáshoz köze, mindenki a saját útját járja. Az ellenőrzések eredményei viszont az APIA-hoz érkeznek be – magyarázta Haschi.
Hargita megyéből idén a a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség 3068 gazdálkodó 31 367 mezőgazdasági parcelláját választotta ki ellenőrzésre, amik összesen 37 855 hektárt fednek. A terepellenőrzések ezúttal Gyergyó és Maroshévíz térségi településekre fókuszálódnak, az ellenőrzési szelvénybe sorolt gazdálkodók kétharmada itt él és tevékenykedik.
– Jelenleg 14 csoportunk dolgozik terepen, vagyis 28 munkatársunk, ha esik, ha fúj. Naponta több száz parcellát kell leellenőriznünk ahhoz, hogy a munkát a szeptember végi határidőig be tudjuk fejezni – jelentette ki érdeklődésünkre Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb