Nem partnerek az önkormányzatok

173

Rengeteg a tennivaló a Székelyföld digitalizációját illetően. Első körben az önkormányzatoknak elő kellene segíteniük mindezt az adminisztratív adatok számítógépbe vitelével, anélkül nem lehet bevezetni az ügyfélkapus rendszert – hangzott el a 29. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor Digitális Székelyföld című fórumán.

Az adatok feltöltése nélkül nem működhet az ügyfélkapu fotó: Kovács Hont Imre

Az ügyfélkapus ügyintézést célzó Digitális Székelyföld programot kezelő IT Plus Klaszter elnöke, Bihari Béla elmondta: egyelőre csak részmegoldások vannak, rengeteg még a tennivaló a szakterületen. Mint kifejtette: Székelyföld digitalizációjához modern vállalkozói ökoszisztémára van szükség, az önkormányzatoknak is jobban oda kellene figyelniük, hogy működőképes ügyfélkapus rendszerük lehessen. Ezenkívül az oktatás a folyamat egyik kulcsfontosságú pillére, az informatikai készségeknek alapkompetenciákká kellene válniuk. Továbbá az itthoni vállalkozások generációváltására is szükség van, a cégeknek meg kell érteniük, hogy digitalizáció nélkül csökken a versenyképességük.
Dimény Alpár, aki IT-profilú és autóipari vállalatoknál felsővezető, elmondta: Budapestről nézve is egyre több a lehetőség a Székelyföldön, nem csupán a helyi fejlesztések, hanem a technológia fejlődése miatt is. Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke ugyanakkor arról számolt be, hogy jelenleg a megye 67 helyi önkormányzata közül 45-nél vezették be a digitális ügyintézést. Bihari Béla ugyanakkor azt hiányolta, hogy bár személyes kapcsolatok vannak az önkormányzatok és az IT-klaszterek között, ezek a kapcsolatok még nem intézményesültek.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.