Nem mutatják be Csíksomlyón a Márton Áron rockoperát

55

Nem betiltotta, hanem nem ad helyet a római katolikus egyház a G. Nagy Ilián legújabb művének, az Isten küldötte Márton Áron című rockopera augusztus 14-re tervezett csíksomlyói bemutatójának.

G. Nagy Ilián vezényelte tavaly a Csaba királyfi előadás próbáját Csíksomlyón
G. Nagy Ilián vezényelte tavaly a Csaba királyfi előadás próbáját Csíksomlyón

A szövegrészek, a mondanivaló, az üzenet, amit megfogalmaz, összeegyeztethetetlenek Márton Áron személyiségével, a római katolikus vallással és annak a tanításával – fogalmazott Msgr. dr. Potyó Ferenc általános érseki helynök, amikor a Márton Áron rockopera G. Nagy Ilián által nyilvánosságra hozott betiltásáról érdeklődtünk.
Az egyházi elöljáró kifejtette, ezzel a döntéssel nem szeretnék a szerzőt vagy munkáját támadni, zenei vagy művészi szempontból lehet elfogadható az alkotás, de Csíksomlyón, a búcsújárás helyén a mű bemutatásával nem értenek egyet. – A szervezők Msgr. dr. Kovács Gergely posztulátort kérték fel védnöknek, de ő a szövegkönyv tanulmányozása után a védnökséget nem vállalhatta, és mindazokat a részleteket, amelyek nem felelnek meg az egyház, illetve Márton Áron tanításának a műben, jelezte a szerzőknek. Az érsekség álláspontja pedig azonos a posztulátoréval. Az egyház nem lehet a gazdája ilyen fajta Márton Áron-bemutatónak – jelentette ki az általános helynök.
Mivel Csíksomlyón a ferenceseké a Hármashalom-oltár kör­nyéki terület, ezért a helyet sem biztosíthatják az előadásnak mindaddig, amíg az érsekség nem járul hozzá ehhez.
A közösségi hálón tegnap délelőtt maga a szerző, G. Nagy Ilián tette közzé a hírt, miszerint „Betiltották Márton Áront”. Kezdetben több hozzászóló elszörnyedt a hír olvastán, és máris a románok és a szervek kezét látta benne, de mások hozzátették, hogy a rövid közlés csúsztat, ugyanis nem a rockoperát, hanem annak a búcsújáró helyen való előadását nem hagyta jóvá a Gyulafehérvári Érsekség. Ugyanakkor olyan hozzászóló is akadt, aki Perkőt vagy Tusnádfürdőt javasolta az előadás helyszínéül.
G. Nagy Iliánt lapzártáig nem sikerült elérnünk, Msgr. dr. Kovács Gergely, Márton Áron Rómában székelő posztulátora viszont válaszolt kérdéseinkre: „A »betiltották« megfogalmazás nem helyes – írta e-mailban megfogalmazott válaszában. – Az egyház ilyet nem tesz, nem is tehet, és természetesen nem tette ez esetben sem. A »nem támogatás« vagy »helyet nem adás« kérdésében nem vagyok illetékes, viszont egy egyházmegyének vagy szerzetesközösségnek joga van ahhoz, hogy saját területén és illetékességi körén belül eldöntse, milyen rendezvények megtartását támogatja. Ami személyemet illeti, a szervezők valóban felkértek védnökségre, a levelet április 16-án vettem át. Úgy tudom, hogy ezt maguk a szervezők még aznap meg is osztották a facebookon. A felkérés után e-mailben jeleztem a szervezőknek, hogy kizárólag a szövegkönyv elolvasása után adhatok választ. Május 16-án kaptam kézhez a teljes szövegkönyvet, majd azt elolvasva küldtem el válaszlevelemet. Közöltem benne, hogy a védnökséget nem vállalom és a darabtól teljes mértékben elhatárolódom. Részletesen felsoroltam érveimet is. Fontosnak tartom aláhúzni, hogy én a szövegkönyv többszöri elolvasása után foglaltam állást, és véleményemet közöltem a szerzőkkel. Ugyanakkor nem értem, hogyan tudnak oly sokan a darabbal kapcsolatosan interneten kommentelni és állást foglalni a közösségi hálón a szövegkönyv ismerete nélkül! Örvendenék annak, ha a szerzők közzétennék a szövegkönyvet: adják meg a Márton Áron püspök úr szentté avatását kérelmező gyulafehérvári főegyházmegye híveinek és papságának a lehetőséget, hogy a szövegkönyv ismeretében foglalhassanak állást” – áll Msgr. Dr. Kovács Gergely válaszában.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.