Nem mindegy, hogy kire hallgatunk

305

A környezetemben lassan kifut a lakodalmak időszaka, és miután már számos ilyen ünnepen együtt örültünk a barátainkkal, eljött az ideje annak, hogy az első kisbabáknak örvendjünk velük együtt.
Egyik barátom fejtette ki nemrég, hogy amióta gyermekük van, teljesen megváltozott az életükben a fontos dolgok sorrendje. „Már nem is emlékszem a lakodalomszervezés részleteire. Amióta megvan a kisfiunk, azóta ez foglalja le a mindennapjainkat, és el is felejtettem, hogy milyen izgalommal járt az esküvőnk” – vallotta be nemrég az egyik fiatal anyuka barátom, amiben az is benne volt, hogy egyáltalán nem bánja, hogy ez történt. Azt is tőle tudtam meg, hogy a gyermeknevelés mellett külön kihívás a szülők megnevelése, hiszen az újdonsült anyuka és apuka a saját elképzelései szerint szeretné nevelni gyermekét, miközben az újdonsült nagyszülők a saját, jól bevált elveiket követik, amikor hozzájuk kerül az unoka. Nem könnyű megtalálni a közös hangot – hallom több oldalról is. De azt is elmondják ezek a fiatal szülők aggódva, milyen megdöbbentő, hogy a kisgyermekek szinte „belenőnek” a mai okostelefonos világba, és nem lankad érdeklődésük a kütyük iránt.
Minden generációnak megvannak a maga kihívásai, amelyekkel szembe kell néznie. Biztos, hogy a neveltetésünk is eltért attól, amit a szüleink kaptak az ő szüleiktől, és így tovább. Másak voltak a prioritások, és másak voltak a kihívások. A mai világ előnye és hátránya is egyben az, hogy túl sok információ zúdul ránk, nehéz őket szelektálni, hiszen mindent a legjobban szeretnének csinálni. Eközben pedig rengeteg ismeretlen, kívülálló személy ítéletével, nem kért véleményével kell szembesülniük, ami miatt a fiatal szülők sokkal könnyebben elbizonytalanodnak. Sokan megengedik maguknak a közösségi oldalakon, hogy ismeretlenként olyasmiről alkossanak véleményt, és egyúttal tegyenek bántó megjegyzéseket, amellyel egy bizonytalan fiatal anyukát, apukát csak még nehezebb helyzetbe sodornak.
Én azt mondom, még mindig jobb a szüleink által bevált módszereket meghallgatni, és ha egyetértünk velük, kipróbálni. Ha pedig nem, akkor az a mi dolgunk, de legalább nem egy idegen szól be nekünk Facebookon.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.