Nem lesz magyar–román meccs

Győzelemmel zártak

73

Véget értek a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportmérkőzései, amely C4-es csoportjában a román válogatott egygólos győzelmet aratott Montenegróban. Ennek ellenére a csoport második helyén zártak, akárcsak a C2-es kvartettben a magyarok. A csoportkör zárultával elkészült az Európa-bajnokság selejtezőjének kalapbeosztása: nem lesz magyar–román párharc.

Nehezen gyűrték le Montenegrót a románok

Az utolsó mérkőzéseket ren­dezték kedd este a labdarúgó Nemzetek Ligájában, amelyben 55 európai ország volt érdekelt, akik különböző értékcsoportokban – A, B, C és D – kaptak besorolást. A román és a magyar válogatott is a C kategóriá­ba sorolódott az UEFA-együtt­hatóknak köszönhetően, majd előbbi a C4-es, míg utóbbi a C2-es csoportba. A magyar válogatott már vasárnap letudta utolsó meccsét, amelyen a már biztos csoportelső finneket verték hazai pályán, így a második helyen zártak.
A román válogatottnak a záró­forduló előtt még volt egy hajszálnyi esélye az elsőségre. Ehhez viszont győzniük kellett Montenegróban. Ez meg is lett, miután még az első félidőben Țucudean távoli lö­vését a hazaiak kapusa kivédte, hogy majd a második félidőben a montengeróiaknak előbb ne adjanak meg egy gólt és végül egy büntetőt is elhibázzanak. Végül az elsőség nem lett meg, hiszen a csoportfavorit Szerbia magabiztosan verte Litvániát.
A Nemzetek Ligája négyes döntőjét az A csoportok első helyezettjei – Portugália, Hollandia, Svájc és Anglia – játsszák jövő év június 5–6-án Portóban és Guimaraesben. Itt elődöntőket és helyosztó meccseket rendeznek.

Megvannak a kalapok
Ugyanakkor a Nemzetek Ligája küzdelmei végeredménye alapján az Európai Labdarúgó Egyesület (UEFA) elkészítette a két év múlva esedékes Európa-bajnokság kalapbeosztásait. A román és a magyar válogatott a negyedik kalapba kapott besorolást, innen várja a december 2-i sorsolást. Ez azt jelenti, hogy a két válogatott biztosan nem fog azonos csoportba kerülni.
Amennyiben viszont nem sikerült kvótát szerezni a selejtezők után, akkor is marad még remény mindkét válogatott számára a kijutásra – annak ellenére, hogy csoportmásodikok lettek, hiszen az UEFA a Nemzetek Ligájából négy kvótát oszt minden kategóriának – A, B, C és D – egyet-egyet.
Alapesetben szűk másfél év múlva minden osztályban a csoportgyőztesek elődöntő-döntő rendszerben mérkőznek meg az Európa-bajnokság indulási jogáért. Valójában viszont azon csapatok szerepelnek majd a playoffban, amelyek az adott osztályban a legelőkelőbb helyen zártak, de a 2019 őszén záruló hagyományos Eb-selejtezők során lemaradnak a részvételt garantáló első és második helyekről.
Ez azt jelenti, hogy ha van olyan csoportgyőztes, amely sikerrel vette a hagyományos Eb-selejtezőt, akkor a csoportmásodikok közül a legjobb kerül a helyére a rájátszásba. Ott a legelőkelőbb helyen rangsorolt válogatott fogadja a legalacsonyabb besorolásút – a második pedig a harmadikat –, s a továbbjutás egy-egy meccsen dől el.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek