Nem lesz hiány karácsonykor disznóhúsból

A sertéspestis csak a hazai gazdaságok 6,3 százalékát sújtja – állítja Daea

161

A pestis miatt elpusztított 320 ezres sertésállomány hiányának dacára is lesz elég hazai forrásból származó disznóhús a karácsonyi ünnepekre – állítja a mezőgazdasági miniszter. Bihar megyében néhány zárlat alatt tartott gazdaságban a malacok próbavisszatelepítése is elkezdődött.

Malacok járvány után. Kísérleti jelleggel néhány gócpontba már megkezdték a visszatelepítésüket

Nem maradnak romániai sertéshús nélkül a karácsonyi ünnepekre a hazai háztartások, annak ellenére sem, hogy a hazai sertésállományt az afrikai sertéspestis megtizedelte – véli Petre Daea mezőgazdasági miniszter. A háztáji sertéseket és a vaddisznókat sújtó fertőző betegség miatt eddig országos szinten több mint 320 ezer egyed kényszervágását és megsemmisítését rendelték el az állategészségügyi szakemberek, a fertőző gócok felszámolására bevezetett kényszerintézkedések és fertőtlenítés nyomán pedig 15 nagyobb kapacitású sertéshizlalda is kiürült. Ennek ellenére a tárcavezető leszögezte, az afrikai sertéspestisjárvány és az emiatt elrendelt állományirtás csupán a romániai háztáji gazdaságok 6,3 százalékát érinti, nagy többségük, az ország egyéb régióiban működő farmok viszont – az állategészségügyi izolációs és védőintézkedéseknek köszönhetően – továbbra is mentesek a kórtól. „Lesz elég hús karácsonyra. Legyenek nyugodtak, lesz hús karácsonyra” – hangsúlyozta kedden újságírói kérdésre válaszolva a mezőgazdasági miniszter.
A tárcavezető örömmel számolt be arról is, hogy néhány Bihar megyei, a vész által sújtott és karanténba vont gazdaságban – egyelőre próba jelleggel – kezdetét vette a malacok visszatelepítése is. Optimizmusra ad okot, hogy a térségben augusztus 7-e óta nem észleltek újabb megbetegedéseket. A fertőtlenített, a nyár folyamán gócnak számító gazdaságokban a visszatelepített állományt másfél hónapig tartják megfigyelés alatt az állategészségügyi szakemberek: amennyiben a pestis jelei ez idő alatt nem mutatkoznak, akkor a zárlat alá vont gazdaságokban ismét benépesíthetők a disznóólak.
Szeptember utolsó hetében országos szinten 227-ről 223-ra csökkent az afrikai sertéspestisben érintett települések száma. Románia 41 megyéje közül 13-ban, főleg a délkeleti országrészben van jelen a vírus, a fertőző gócok száma pedig közelíti az ezret. A hatóságok eddig csaknem ötezer tulajdonosnak fizettek ki több mint 55 millió lej kártérítést a járvány megfékezése érdekében elpusztított sertések miatt. A kormány sürgősségi rendeletet hozott arról, hogy az afrikai sertéspestis által érintett farmok munkanélkülivé vált alkalmazottai a munkanélküli segély felett további havi 500 lej támogatásban részesülnek maximum hat hónapon keresztül.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek