Nem lepődtek meg a megyei hatóságok

Koronavírus

1 681

Senki nem szorul a Hargita megyei koronavírusos betegek kö­zül intenzív kezelésre, a csíkszere­dai és székelyudvarhelyi kórházak együttes befogadása lehetővé teszi, hogy a jelenleginél lényegesen több pácienst ápoljanak, ha az szükségessé válik. Noha az elmúlt időszakban a négyszeresére nőtt a megbetegedések száma a megyében, a hatóságokat és az egészségügyi rendszert ez nem érte váratlanul – hangzott el a Hargita megyei önkormányzat és a prefektusi hivatal közös hétvégi sajtótájékoztatóján.

A válságkezelők sajtótájékoztatója. Felkészülve a fejleményekre                                      Fotó: HMT Sajtószolgálat

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta: igaz ugyan, hogy nehéz napokon vannak túl, de a hatóságokat nem érte felkészületlenül, hogy az elmúlt időszakban gyakorlatilag megnégyszereződött a koronavírusos betegek száma Hargita megyében.

Pillanatnyi helyzetkép
Mint részletezte: számítani lehetett arra, hogy ez fog történni, azután, hogy az emberek tudták: május 15. után szabadabban közlekedhetnek. Ráadásul már jóval korábban beindult a mozgás, azt követően, hogy az alkotmánybíróság döntése után kiderült: a hatóságok nem fognak bírságolni. Hozzáfűzte, a megyében már a fertőzések második hullámával van dolgunk, úgy, hogy az elsőt nem is lehet igazából hullámnak nevezni, mert többnyire szórványos, elszigetelt esetekről volt szó. Ugyanakkor elmondta: Csíkszeredában jelenleg nincs koronavírusos beteg, de a városhoz viszonylag közel két gócpont is található. Az egyik egy céghez köthető, ott a vállalat munkatársai betegedtek meg, a másik helyi, családi gócpont. Tulajdonképpen egy nagy létszámú család és kiterjedt rokonsága fertőződött meg. A hatóságok azonosították a megfertőzött betegeket, és sikerült feltérképezniük azt is, hogy kikkel érintkeztek. A betegek közül senki nem szorul intenzív terápiára, tüneteik enyhék vagy legfeljebb közepes súlyosságúnak mondhatók. Ez azért is van, mert a többségük fiatal, nincs köztük senki, aki az idősebb korosztályhoz vagy más veszélyeztetett csoporthoz tartozna. Egyébként a pénteki nap folyamán tíz beteget áthelyeztek Csíkszeredából Székelyudvarhelyre, mert a koronavírus mellett más betegségtől is szenvednek. Védőfelszerelésből, gyógyszerekből ugyanakkor nincs hiány a megyében. Férőhely is akad bőven a kórházakban, Csíkszeredában kevés hely marad ugyan, így ez elsősorban Székelyudvarhelyre igaz, ahol 537 koronavírusos beteget tudnak ápolni szükség esetén, ehhez képes alig néhányat kezelnek jelenleg.

A megye egy százalékát tesztelték
Tar Gyöngyi elmondta, Hargita megye még mindig a legkevesebb igazolt koronavírusos megbetegedést regisztráló megyék között található, igaz, akadnak már olyan megyék, ahol kevesebb volt a megbetegedés, mint nálunk. Mint részletezte: egyrészt örvendetes, hogy viszonylag kevés megbetegedés volt a megyében, másrészt ez azt is jelenti, hogy esetünkben szó sem lehet nyájimmunitásról, és továbbra is sebezhetők vagyunk. Hargita megyében jelenleg naponta több mint kétszáz koronavírusos tesztet tudnak elvégezni. Ez a szám elég nagy ahhoz, hogy Maros és Kovászna megyének is be tudjanak segíteni. Eddig összesen 3770 koronavírustesztet végeztek el összesen. Tar Gyöngyi elismerte: igaz, hogy ebbe beleszámítanak az előírt megismételt tesztek is, de ezzel együtt is elmondható, hogy a megye lakosságának egy százalékát már tesztelték.

Tisztáz a szakértő
Az egészségügyi szakember ugyanakkor szóvá tette, sokan félreértik, hogy egészen pontosan mit takar az, hogy a megyében a székelyudvarhelyi kórházat jelölték ki koronavírusos kórháznak. Kifejtette: önmagában ez a tény nem azt jelenti, hogy kizárólag itt ápolják a vírus által megfertőzött betegeket, hanem azt, hogy Székelyudvarhelyen ápolják azokat a koronavírusos betegeket, akiknek más, szintén kórházi ápolást igénylő betegségük is van.
Hozzáfűzte: továbbra is szükség van arra, hogy betartsuk a biztonsági előírásokat. Azaz csak indokolt esetben menjünk el otthonról, kerüljük a zsúfolt helyszíneket, lehetőleg bevásárláskor se tartózkodjunk 15 percénél tovább olyan üzlethelyiségben, ahol sokan vannak. Továbbá kifejtette: Romániában azért „ennyire jó” a helyzet, mert idejében bevezették a járványt megelőző intézkedéseket, és ezért nem jutott az ország a mediterrán államok: Olaszország, Spanyolország vagy ami azt illeti, az Egyesült Királyság sorsára.

Önkormányzati hozzájárulás
Borboly Csaba megyeitanács-elnök elmondta: a megyei önkormányzat az elmúlt időszakban összesen 5 millió lejt adott a kórházaknak, polgármesteri hivataloknak, családorvosoknak, fogorvosoknak a járvány megelőzésére és kezelésére. Ezenkívül adományok is szép számmal érkeztek a megyébe, ezek értéke az elöljáró szerint megközelíti az egymillió eurót. Elsősorban a magyar kormány és az egyik kínai – alig nyolcmillió fős – megye. Hozzáfűzte: a megyei önkormányzat tulajdonában jelenleg négy olyan ingatlan található, amelyben intézményes karantén működik. Az elöljáró hangsúlyozta: Hargita megye rendelkezik a szükséges kapacitással a betegek ellátására, nincs szüksége külső segítségre.
A sajtótájékoztatón részt vett Ion Proca, Hargita megye prefektusa is, aki megdicsérte a megyei hatóságok határozott, gyors és szakszerű járványügyi fellépését. Örömének adott hangot afölött is, hogy a megyei költségvetésnél maradó személyi jövedelemadó visszaosztásából a maroshévízi kórház támogatására is adott pénzt a megyei önkormányzat.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.