Nem lehet megakadályozni a fosztogatást

Használtruha-konténerek

345

A Gyulafehérvári Caritas által kihelyezett használtruhagyűjtő konténereket illetően minden településen probléma, hogy a tárolókból kilopják a ruhát, cipőt és játékokat a guberálók. Ennek megfékezésére ötletük sincs a kezdeményezőknek, de így is folyamatosan érkeznek az adományok. A jótékonykodásra hivatott Cari-Shopokban ugyanakkor még nem tudatos a vásárlás.

Így sem elég szűk a rés. Rászorulók csenik el a rászorulók elől Fotó: Pap Éva

A romániai Caritas szervezetek 2013-ban indítottak használtruhagyűjtő akciót az ország több megyéjében. A kezdeményezéshez 2014-ben csatlakozott a Gyulafehérvári Caritas is, amely a Second Textili Asham 2010 Kft.-vel partnerségben használtruhagyűjtő konténereket helyezett ki Hargita, Kovászna és Maros megye több településén.
Csíkszeredában a lakosok tizenhárom helyszínen találkozhatnak ilyen konténerekkel. És azzal a látvánnyal is, hogy meg-megdézsmálják azokat. Borbáth Zsolt, a Caritas munkatársa szerint ez nem helyi probléma: országszerte kirámolják a konténereket, és sajnos nincs válaszlépésük.
– A tárolók biztonságán nem tudunk változtatni, így is minimális az a rés, amelyen be lehet dobni az adományokat. Ha ezt is átalakítanánk, akkor már nem férnének be a felajánlott ruhák, cipők, illetve játékok, úgyhogy ezt a problémát sajnos nem tudjuk megoldani – fogalmazott Borbáth Zsolt. Megjegyezte: a konténereket hetente kiüríti a partnercég, és a tapasztalat azt mutatja, hogy folyamatosan érkeznek az adományok.
– Nem könnyű lopni a tárolókból, hiszen éppenhogy beférnek a különböző tárgyak, de az erre vetemedő guberálók valahogy mindig megoldják. Ettől függetlenül az akció szociális és ökológiai célja változatlan, hiszen ezáltal csökkentjük a háztartási hulladék mennyiségét térségünkben – közölte a Caritas munkatársa, hozzáfűzve, hogy a feleslegessé vált ruhanemű újrahasznosításával és felhasználásával még több emberen tudnak segíteni. Kiemelte: Nyugat-Európában már rég nem újdonság ez a fajta adománygyűjtés, térségünkben azonban még mindig kuriózumnak számít.
Borbáth Zsolt egyébként egyben a csíkszeredai Cari-Shop ügyvezetője is, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy három megyében van jelen, és a hálózat húsz üzletet foglal magában. A „Vásárolj a nélkülözőkért” mottóra épülő üzletlánc alapfelépítése, hogy a különböző adományokból és az eladott termékekből befolyt összegekkel a rászorulókat és az őket szolgáló szociális programokat segítik.
– Jó minőségű termékeket kínálunk az érdeklődőknek, akik nemcsak ruhákat, de egyéb holmikat is vehetnek karitatív céllal. Úgy látom, hogy az itteni vásárlók nem annyira tudatosak ezzel kapcsolatban, és nem feltétlenül azért térnek be hozzánk, mert valamilyen módon segíteni szeretnének – vélekedik Borbáth Zsolt.

Kórházi segédápolónak lehet jelentkezni
Június 29-ig, péntekig várják a jelentkezőket a Csíkszeredában induló kórházi segédápoló-képzésre. A Gyulafehérvári Caritas által szervezett program 720 órát foglal magába, és 1300 lejbe kerül (három részben fizethető), a beiratkozási díj további 100 lej. Azokat az érdeklődőket fogadják, akik legkevesebb 10 osztállyal rendelkeznek, és a résztvevők akkreditált, EU-szinten elismert oklevelet kapnak. További információk és részletek a henriette.szoke@caritas-ab.ro e-mail-címen és a 0732–830012-es telefonszámon érhetők el.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek