Nem lehet eleget hangsúlyozni a kézmosás fontosságát

A tiszta kezek világnapját tartották

40

A tiszta kezek világnapja volt szombaton, az ügy fontosságának hangsúlyozására a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban tudatosító kampányt szerveztek egy nappal korábban, pénteken. Aki az egészségügyi intézménybe látogatott aznap, UV-lámpa és speciális krém használatával megtudhatta, hogy az egészséges higiénia szempontjából mennyire alaposan mos kezet.

Bemutató a kórház folyosóján. Tiszta kézzel Fotó: Márk Boglárka

A Kórházon Belüli Fertőzéseket Megelőző és Ellenőrző Egység szervezésében először tartották meg a tiszta kezek napját. Aki megállt néhány percre a kórház földszintjén, a lépcsőfeljáró előtt felállított standnál, az amellett, hogy kipróbálhatta, mennyire alaposan mos kezet, hasznos információkat is kaphatott arról, hogy mennyire fontos ez a tevékenység, hogyan kell azt elvégezni, és a társadalomban kik azok, akiknek erre fokozottan figyelniük kell.
A tiszta kezek napját szervező kórházi egység osztályvezetője, dr. Sergiu Sîngeorzan epidemiológus az akció jelentőségét hangsúlyozva elmondta, az emberek még mindig nincsenek tudtában annak, hogy rendszeres és alapos kézmosással mennyi bajtól kímélhetik meg önmagukat és környezetüket egyaránt.
A vérmérgezés, más néven szepszis az egyik legsúlyosabb következménye lehet a helytelen kézmosásnak. A szervezet egészét érintő gyulladásos válaszreakció, súlyos, potenciálisan életveszélyes állapot, amely során a gyulladásos válasz kontrollálatlan, ezért a szervezet magát is károsítja, a folyamat végül többszörös szervi elégtelenségbe torkollik. A betegséggel kapcsolatosan tájékoztató anyagokat is átadtak az érdeklődőknek.
Megtudhattuk, hogy évente mintegy 30 millió ember kap vérmérgezést szerte a világon, közülük hárommillió újszülött, több mint egymillió gyermek, és akár hatmillióan is meghalhatnak a betegségben. Tíz várandósság ideje alatt bekövetkező haláleset közül egyet a vérmérgezés okoz. Éppen ezért a várandósok, az újszülöttek, de az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a kórházban fekvő betegek és az immunhiányos betegségben szenvedő személyeknek, illetve a velük érintkezőknek fokozottan kell figyelniük a kézmosásra.
A szepszis mellett más betegségeket is megelőzhetünk, illetve csökkenthetjük a kockázatukat. Például a hasmenés esélyeit negyven százalékkal csökkenthetjük, míg a mosakodásra használt helyiségek tisztán tartásával tíz százalékkal. Az ételek alapos megtisztításával ötven százalékkal csökkenthetjük a hasmenés kialakulását, illetve harminc százalékkal a légúti fertőzések kialakulását főként gyermekek esetében. A kórházban ápolt betegekkel való érintkezés során mossunk kezet: mielőtt hozzáérnénk, és utána, illetve akkor is, amikor elhagyjuk a környezetét.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.