2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Nem lehet egyből aszfaltozni

A Nagy-Küküllő parti város jelenleg olyan, mint egy renoválás alatt álló lakás. A felfordulás kényelmetlen, de tovább már nem volt halasztható: a föld alatti vezetékek élettartama rég lejárt. Elsőként a gázszolgáltató vágott bele a nagyszabású hálózatcserébe, a munka gödrökkel, átvágott utcákkal, nehézkes forgalommal, porral jár. Egy dolog biztos: mindezt a lakosság biztonságáért teszik.

Megszokott „utcakép”. A felújítás mindig bajjal jár Fotó: Asztalos Ágnes

Korábban már írtunk arról, hogy az elmúlt évben egy korszerű mérőműszernek köszönhetően rengeteg kisebb gázszivárgást észleltek a városban a gázszolgáltató munkatársai. Az előírások értelmében a meghibásodást ki kell javítani, az esetleges robbanásveszélyt el kell hárítani. Ennek nyomán bizonyos időszakokban a százat is meghaladta a városban a kiásott gödrök száma, és az idei év elejére talán már nem is maradt olyan utca, amelyet legalább egyszer ne törtek volna fel. Aztán a gázvállalat bejelentette: saját forrásokból nagyszabású hálózatcserébe kezd Székelyudvarhelyen.

Ütemterv szerint haladnak
A tervek szerint ebben az évben 15 kilométeren és 33 utcában cserélnek ki mindent, többek között a Tábor és Sziget lakótelepeken, valamint a belváros bizonyos részein, illetve a szombatfalvi városrészben. Majd egy második szakaszban újabb 22 kilométernyi vezeték cseréjére és a rendszer modernizálására kerül sor, összesen 26 utcában. A vezetékcsere nagy felfordulással jár, a munka júniusban rajtolt és jelenleg még javában zajlik. A gázvállalat nagyjából tartja az ütemtervet, hiszen építkezési engedélyt váltottak ki ezekre a munkálatokra, amelyeknek határideje van, és amelyeket muszáj tartani – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a polgármesteri hivatal szóvivőjétől, aki további részleteket is megosztott lapunkkal a folyamatban lévő munkálatokról.
A múlt héten például több mint 2,5 kilométeres új vezetéken indul be a gázszolgáltatás, miután újabb szombatfalvi városrész csatlakozott a bővített gázhálózathoz. A beruházást végző Delgaz Grid mintegy 11 utcát csatlakoztatott az új hálózatra, ennek eredményeképp közel 600 fogyasztó számára vált biztonságossá a gázellátás. Itt már megszűnt az állandó gázszivárgás és robbanásveszély, így várhatóan jó ideig az utakat sem kell majd feltörni. A hétvégén már aszfaltoztak az érintett szakaszokon.

6 kilométer már készen van
Jelenleg több helyszínen dolgozik a szolgáltató, egyszerre több kivitelezővel. Van olyan munkaterület, ahol a saját csapatával, és van több olyan, ahol szerződött kivitelezővel dolgoznak.
Új rendszeren történik már a gázellátás a Templom, a Bartók Béla, a Lejtő, a Kút, a József Attila utcában (itt visszaállították a burkolatot, a kockaköves részen még dolgozni fognak).
– Eddig összesen 6 kilométernyi új vezetékről beszélhetünk, de több olyan utca is van, ahol már lefektették az új hálózatot, de még nem csatlakoztatták rá a fogyasztókat – közölte a szóvivő.

Mi tart olyan sokáig?
A polgármesteri hivatal, a városvezetés is tudatában van annak, hogy a munkálatokkal járó útburkolat-feltörések nehezítik a közlekedést.
– Mindegyik helyszínen szempont, hogy amennyiben lehetséges, legalább fél sávon haladhasson a forgalom. Természetesen néha indokolt egy-egy lezárás, a gázvállalattal közösen igyekszünk ezeket időben közzétenni az érintett utcákban és a különféle online felületeinken, valamint a sajtóban is – tudatta Zörgő Noémi.
Választ kaptunk arra a lakossági felvetésre is, hogy miért maradnak olyan sokáig aszfaltozás nélkül a feltört utcák, és miért van az, hogy néha ott is újabb gödör jelenik meg, ahol már lefektették az új vezetéket.
– A több millió eurós beruházás során minden esetben a következő lépések szükségesek a biztonságos gázellátás megteremtéséhez: a kivitelező feltöri az útburkolatot, hogy lefektesse az új vezetéket; visszafedi az útburkolattal egy szintűre a felásott részt (ez ideiglenes megoldás mindaddig, amíg aszfaltozni vagy kockakövezni lehet az említett utca- vagy járdaszakaszt, mi folyamatosan kérjük az utántöltést, ahol szükséges); minden esetben több utca képez egy-egy külön rendszert, így amíg az ehhez tartozó összes utcában nem cseréltek vezetéket, vagy nem csatlakoztatták azokat az új hálózathoz, addig nem kezdődik el az útburkolat helyreállítása; következik a fogyasztók, a háztartások csatlakoztatása; ezt követően nyomáspróbát végeznek, hogy ellenőrizzék, hogy az új rendszer tökéletesen működik-e; ha minden rendben van és az összes elem a helyére került, akkor a régi rendszerről átkerül a gázellátás az újra – ez a lépés néhány órás szolgáltatáskieséssel jár, amelyről szintén időben értesítjük a lakókat. Szigorúan csak a felsoroltakat követően kezdődik el az útburkolat helyreállítása, amikor kitakarítják az ideiglenesen betömött feltört részt, döngölik a földet, úgynevezett CKT-betont öntenek az előkészített felületre, amelyet hagynak megkötni, és végül következik az utolsó fázis, az aszfaltozás – sorolta a városháza szóvivője.
Összefoglalva tehát: a vezeték lefektetése után még több szakasza van a munkálatoknak, amelyek nem teszik lehetővé az azonnali aszfaltozást.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb