Nem kötelező a mentési útmutató

Pletykára cáfol a rendőrség

76

A hatályos törvények értelmében nem kötelező az autósok számára, hogy mentési útmutatót tartsanak járművükben – erről tájékoztatott a gyergyószentmik­ló­si rendőrség, miután a városban egyre inkább terjedő szóbeszéd nyomába eredtünk. Többen ugyanis azt állították, hogy sokakat büntettek meg a dokumentum hiánya miatt, és egyes kereskedelmi egységekben árulni kezdték a mentési lapot. Ráadául a világhálóról ingyenesen letölthető.

Mentési útmutató a napellenzőn. Ezzel vezettek meg több autóst is Gyergyóvidéken Fotó: Nagy Levente

Több autóvezető vásárolt az elmúlt napokban úgynevezett mentési útmutatót autójába: olyan dokumentumot, amely műszaki rajzokat, leírásokat tartalmaz az adott autóról: a gépkocsi típusát, az üzemanyagtartály helyét, a vezetőfülke rögzítési pontjait.
Egyik gyergyószentmiklósi boltban 13 lejért árulták, de voltak, akik 25 lejért szerezték be. A környező falvakban is árusítani kezdték a lapokat, mert az a hír járta, hogy közúti ellenőrzés során erre is figyelnek a rendőrök, és a szóbeszéd szerint volt rá péda, hogy bírságoltak a dokumentum hiánya miatt. A rendőrség közlekedési osztályának vezetője elmondta: értesültek arról, hogy egyes kereskedők árulják a mentési útmutatókat, viszont úgy vélik, ezt csupán haszonszerzési szándékkal teszik, ugyanis törvényes alapja nincs. Cáfolják, hogy bárkit is megbüntettek volna a mentési lap hiánya miatt.
– A jelenleg hatályos törvénykezés értelmében nem létezik olyan jogszabály, amely kötelezné az autóvezetőket, hogy ilyen dokumentumot tartsanak az autóban. Éppen ezért rendőreink nem kérik a mentési lapokat, büntetés sem szabható ki emiatt – mondta Viorel Ioja, a gyergyószentmiklósi rendőrség közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Hozzátette: létezhet ajánlás vagy törvénytervezet erre vonatkozóan, azonban az nem jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében, így nem alkalmazható, ezért azt javasolják az autóvezetőknek, ne vásároljanak ilyen útmutatókat.
A rendőrbiztos hangsúlyozta: baleset esetén mind a tűzoltók, mind pedig a mentősök és rendőrök tudják, mi a dolguk, az emberéletek megmentésére koncentrálnak, gyakran sem idő, sem lehetőség nem lenne a dokumentum keresgélésére.
A mentési útmutató használatát egyébként a Román Autóklub javasolta azzal a céllal, hogy a napellenzőn tárolt műszaki rajzok és adatok balesetkor a segítséget nyújtó egységek hasznára legyenek.
A dokumentum ráadásul ingyen letölthető az internetről (http://rescuesheet.info/seite_3.html).

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek