Nem kis pénz…

Fesztiválok idénye – rekordévre számítanak

75

A nyári hónapok nem csupán az üdülés, a kikapcsolódás idényét jelentik, hanem a szórakoztatóipar csúcsszezonját is. Így van ez mifelénk is, hisz az elmúlt hónapok és augusztus folyamán is országszerte nagyszabású fesztiválokra, koncertekre, neves együttesek és művészek turnéjára kerül(t) sor, valamint számos, többé-kevésbé nagyszabású rendezvények (például városnapok, évfordulók stb.) megszervezésére. Mindebben nem kis szerepet játszik a szervezői tevékenység, de inkább úgy kellene fogalmaznunk, hogy a szórakoztatóipar, igen, mert ilyen is van, s az megtalálható a gazdasági tevékenységek osztályozási rendszerében (CAEN) is. Minden jel arra mutat, hogy a szóban forgó területeken Romániában a 2019-es esztendő rekordévnek fog bizonyulni. Egyrészt az ilyen jellegű különböző rendezvények, valamint az azon fellépők, valamint a nézők száma tekintetében, másrészt pedig a „pénzforgalom” tekintetében.

A látvány fesztiválja volt az idei UNTOLD…

Az eddigi fesztiválokat, turnékat és fellépéseket számba véve, a Frames Media Network tanácsadó cég arra a következtetésre jutott, hogy az idén a romániai fesztiválok piaca meg fogja haladni a 600 millió lejt a 2010-es esztendei 78 millió lejjel szemben. Amúgy a szóban forgó piacon (abba beleértve a rendezvényszervezésen túl a logisztikát is) jelenleg hazai viszonylatban több mint 1200 cég tevékenykedik, míg számuk 2017-ben 1100 körül volt, 2010-ben pedig mintegy 370. A szektor üzleti forgalma egyébként a múlt esztendőben mintegy 473 millió lej volt, 2017-ben pedig 390 millió lej körüli. Amikor a szóban forgó fesztivál businesséről beszélünk, számolnunk kell azzal is, hogy az eladott jegyeken túl sokat hoznak a konyhára a különböző szolgáltatások, kezdve a vendéglátóiparral, folytatva a turizmussal és a szállítással és végezve a promóciós termékek forgalmazásával.

Nagy nevek, nagy nézőszám
Ugyancsak a Frames felmérése szerint augusztus 1-ig az országban megszervezett különböző fesztiválokon több mint 1 millió nézőt, látogatót számoltak össze. Ebben viszont nincs benne a múlt hét végén lezajlott nemzetközi hírnévnek örvendő kolozsvári UNTOLD fesztivál. A vasárnap véget ért fesztiválon egyébként több mint 350 000 érdeklődő volt jelen, s közülük több ezren érkeztek a világ minden tájáról. A megelőző időszakokban a tengerparton megszervezett Neversea fesztiválon megtartott előadásokra több mint 240 000-en voltak kíváncsiak, a boncidai, július 21-én zárult Electric Castle fesztiválon pedig több mint 200 000 néző volt jelen, Bon Jovi előadásaira pedig több mint 60 000 látogattak el. Igen nagy érdeklődést váltott ki Ed Sheeran és The Cure koncertje, s hátravan még a Metallica, valamint az AfterHills turnéja.
Kétségtelen, hogy a hazai szórakoztatóipar legnagyobb játékosa az UNTOLD Kft., amely immár ötödik alkalommal szervezte meg a Kincses Város időközben nagy nemzetközi hírnévre szert tevő négynapos fesztiválját. Amúgy annak üzleti forgalma 2018-ban 68,3 millió lej volt, nyeresége pedig elérte a 7 millió lejt. A Kolozsvár Aréna képezte az idei fesztivál főhelyszínét, a megarendezvényt pedig az eső sem igen zavarhatta. A nagyszínpadnál 1500 négyzetméteres ledfal, pirotechnikai mutatványok fokozták a fesztiválélményt, a díszletek mennyisége pedig több mint 30 teherautónyit tett ki. Egyébként arról is hallani, hogy a fesztivál idei költségei a múlt esztendeinek a kétszerese volt.
A nézőket vonzzák a „nagy nevek”, azaz a vendégegyüttesek, a vendégművészek hírneve, népszerűsége. De mi vonzza őket? Nem vitás, hogy abban, mármint a fellépés vállalásában közrejátszik a meghívó tekintélye, a rendezvény jellege, a művész becsvágya, ebbe beleértve a várható közönségsikert is, de annak úgymond rendszerint járuléka a pénz, a tiszteletdíj „nagyságrendje” is. Ez rendszerint üzleti titok, de például neves hazai énekesekről (például Smiley, Andra, Loredana, Lidia Buble) tudni, hogy 15 000 – 20 000 euró alatt csak igen kivételes esetekben vállalnak egy „kiadósabb” fellépést. Neves külföldi művészek esetében a fellépésnek igen-igen borsos ára lehet és van is, el egészen milliókig, de azok esetében rendszerint a költségeik is tetemesebbek (stáb, kísérőzenekar, technika, díszlet, utazás stb.). Abból mennyi illeti meg személy szerint azt a neves énekest vagy zenészt, az rendszerint „üzleti titok”.
Nyári rendezvényekről lévén szó, megemlítettük, hogy azok közé tartoznak a városnapok, a különböző évfordulók is. Ezek jellege másabb, bár a cél, a rendeltetés azonos, nevezetesen a kikapcsolódás, a szórakozás biztosítása, a közönség, a közösség számára. Szervezés szempontjából is némileg másképp festenek a dolgok, de a professzionisták ez esetben sem nélkülözhetőek. A belépés rendszerint ugyan ingyenes, így a költségeket más úton-módon kell fedezni, jobbára közpénzből vagy szponzorok révén. Ám, vannak olyan fellépők, amelyek a vendégszereplést akár érzelmi alapon is vállalják, s ennek is megvan a maga jelentősége. Az, hogy végül is mibe is került az a rendezvény, majdhogynem ugyanolyan „üzleti titok” , mint egy világhírű művész fellépésével járó költségeké…

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek