2021, január 19, kedd.

Nem készül el, de járható lesz az Éltetőkút utca

Fél éve, márciusban kezdték el Székelyudvarhelyen a Cserehát lakónegyedet a II. Rákóczi Ferenc utcával összekötő Éltetőkút utca felújítását. A minisztérium csepegteti a pénzt, a kivitelező csatornázási munkálatokat végez, a lakók a sarat gyúrják. A hivatal ígéri: a tél beállta előtt járatóvá teszik az utcát.

Új aszfaltszőnyeg a Fazakasok utcáján. A tél hamarosan leállítja a munkálatokat
Új aszfaltszőnyeg a Fazakasok utcáján. A tél hamarosan leállítja a munkálatokat

Bokáig érő sártenger – a fotót egy lakos tette közzé nemrég a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala által a Facebook-on létrehozott Észrevételek Székelyudvarhely csoportban, hozzáfűzve, hogy „életveszélyes közlekedni az Éltetőkút utcában”. A március óta felújítás alatt álló utcában dolgozik ugyan a kivitelező Multipland Kft., s bár az ütem szerint haladnak, egyelőre áldatlan állapotok uralkodnak. Kisebb-nagyobb esőzések után a szakasz járhatatlanná válik, nyakig sárban dagonyáznak azok, akik akár gyalogosan, akár autóval az Éltetőkút utcán át közelítenék meg a munka- és lakóhelyüket.

Mikor lesz járható az Éltetőkút utca?
Az érintettek kérdésére a hivatalban kerestük a választ.
– A modernizálási munkálatokra a polgármesteri hivatal a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumnál, a helyi fejlesztéseket támogató országos program keretében pályázott. A felújítás hosszas folyamat és több szakaszban valósul meg, elsősorban annak függvényében, hogy a minisztérium milyen ütemben és mekkora pénzösszeget utal a városnak. A beruházás teljes értéke 2 333 680 lej, de ennek eddig csak töredékét kaptuk meg, két részletben. Az első összeget, 200 ezer lejt, márciusban, a másodikat, 462 746 lejt pedig szeptemberben – közölte Bálint Attila sajtóreferens.
A pénzből eddig az esővíz-elvezető rendszer készült el, jelenleg az utca felső szakaszán a szennyvízelvezető rendszer kiépítésén dolgoznak.
– A cél az, hogy minél hamarabb, még a tél beállta előtt járhatóvá váljon az utca – erősítette a hivatalos álláspontot Bálint. Rámutatott, az Evisz Proi Kft. által elkészített modernizálási projektben szereplő 541 méter hosszú járda- és útszakasz kiépítéséhez ebben az évben nagy valószínűséggel már nem fognak hozzá, ám a sártengert megszüntetik, az utat elegyengetik, ezzel használhatóvá teszik az Éltetőkút utcát. A haladás mértéke nemcsak az időjárás, de pénz függvénye is, jelezte Bálint Attila, ahogy azt is, hogy a határidőből nem csúszott ki a cég, hiszen a szerződés szerint a kivitelezési idő 24 hónap – azaz két év áll a Multipland Kft. rendelkezésére, hogy teljesen rendbe hozza az Éltetőkút utcát.

A Móricz kész, jöhet a Bartók
Szeptemberben, októberben a városban több utcában is aszfaltoztatott, és jelenleg is javítgat a hivatal – ezeket a munkálatokat már a városi költségvetésből finanszírozták és a Stravia Kft. végzi. A sajtóreferens példaként említette, hogy múlt hónapban a Bethlen lakónegyedben a Fazakasok utcára került aszfaltszőnyeg, és az új sportcsarnok körüli teret – az utat és járdát – is felújították. Elkészült a Győzelem utcát a Gábor Áron utcával összekötő útszakasz, a Tábor lakónegyed „tetején” levő Móricz Zsigmond utca felső szakaszát is leaszfaltozták, akárcsak a Bethlenfalvi úton a Demaco felé vezető szakaszt. Október elején fogtak hozzá a járdák és az út felújításához a Téglavetők bejáratban – ha az időjárás kedvezően alakul, ezen a héten az is elkészül.
Vannak még aszfaltozási, kátyúzási tervei a polgármesteri hivatalnak, de ezekről egyelőre nem kívánt részletesen tájékoztatni Bálint, mert – mint mondta – a terveket a kedvezőtlen időjárás meghiúsíthatja. Annyit elárult, ha minden jól alakul, úgy még ebben az évben nekifognak a terelőúton a járdák kijavításának, illetve leaszfaltozzák a Templom utcából nyíló Bartók Béla utcát is. Az utcácskában csupán az aszfaltréteget kell leteríteni – az ehhez szükséges alapot az ott lakók saját költségükre már megcsináltatták.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,317RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb