péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Nem kapkodnak a bértámogatásért

Hargita megyéből mindössze egyetlen munkáltató felelt meg eddig a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban alkalmazott fiatalok bértámogatását ösztönző program feltételeinek. Érdeklődőből nincs hiány, így az alkalmazottanként egy éven keresztül kínált havi 500, 750 vagy 1000 lejes támogatással egyre több szövetkezet és agrárvállalkozás él majd.

Óvatosak a gazdák. Hiába csábító az állami támogatás Fotó: Domján Levente

Konkrét, fiatal munkaerők alkalmazása helyett egyelőre inkább csak tapogatóznak és a bérkiegészítő támogatási program feltételei után érdeklődnek a Hargita megyei mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások – tájékoztatta tegnap lapunkat Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Lassan mozdulnak
Pedig a kezdeményezés nem lenne rossz, és a fiatal, a 40 év alatti munkaerő „becsábítását” a szövetkezetek, mezőgazdasági, élelmiszergyártó cégek számára kedvező módon, az új munkaerő alkalmazását egy éven keresztül, alkalmazottanként havi 500 és 1000 lej közötti bérkiegészítő támogatással ösztönzi a kormány. A lehetőséggel mégis kevesen élnek: Hargita megyéből a bértámogatási program nyár eleji kezdete óta tíz érdeklődőt és két konkrét támogatás-igénylőt jegyez a szakigazgatóság.
– Csupán ketten nyújtották be a bértámogatás-igénylésüket, de közülük az egyiknek – az állammal szembeni tartozása miatt – vissza kellett utasítanunk a kérelmét. Napok kérdése, hogy a gyimesi tejszövetkezet is benyújtsa a kérelmét, ők a bértámogatás igénybe vételével három személyt alkalmaznának, de még lenne egy vállalkozás, aki két személy foglalkoztatását vállalja – sorolta a mezőgazdasági igazgató.

Nincs egész évre munka
A szakember szerint a mezőgazdasági termelőket, főként a növénytermesztőket – a munkák szezonális jellege miatt – az egyéves alkalmazási kényszer riasztja el a leendő új alkalmazottak bértámogatásának igénylésétől, télen ugyanis nemigen tudnak érdemi feladatot adni az újonnan felvett munkatársaknak. Az élelmiszeriparban – például a pékségek, a tejfeldolgozók vagy a hentesárut előállítók esetében – a szezonális hatás már nem okoz ekkora problémát, de éves szinten jobban kihasználható a munkaerő az állattenyésztő farmokon is, jegyezte meg Török Jenő.

Képzettségfüggő támogatás
A támogatás 12 hónapra igényelhető azon gazdálkodók vagy élelmiszeripari vállalkozások esetében, akik munkaszerződéssel legkevesebb két, 40 éves kor alatti fiatalt alkalmaznak legalább egy esztendőre. A bérkiegészítő támogatás az alkalmazott fiatalok képzettségének függvényében változik: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők alkalmazását havi 1000 lejjel, a középfokú szakirányú vagy rövid szakmai képzettséggel rendelkező munkavállalók foglalkoztatását havi 750 lejjel, a szakképzetlen munkaerő alkalmazását pedig havi 500 lejjel támogatja a mezőgazdasági minisztérium. A bérkiegészítő támogatást a természetes személyek, családi és egyéni vállalkozások, mezőgazdasági szövetkezetek, kereskedelmi vállalatok, illetve egyéb olyan társulási formák is igénybe vehetik, akik a mezőgazdaságban, halászatban és élelmiszeriparban tevékenykednek.
A részvételhez a munkáltatók részéről a személyi igazolvány vagy a cégbejegyzési tanúsítvány, a helyi önkormányzat által kibocsátott adóügyi bizonylat, az adóhivatal által kibocsátott pénzügyi bizonylat, egy aktív folyószámláról tanúskodó banki vagy kincstári igazolás, valamint az alkalmazottakat nyilvántartó regiszter (Revisal) kivonata szükséges. A kedvezményezett fiatal alkalmazottaktól a programban való részvételhez a személyi igazolványt, valamint a szakmai végzettséget igazoló dokumentumot kérik.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb