Nem jött össze a magyar érem

104

A rövidpályás gyorskorcsolyázóktól vártak érmet a magyarok, ám annak ellenére, hogy döntős volt, Liu Shaolin Sándort kizárták az 1000 méteres táv döntőjében. A magyarok még a női 1000, a férfi 500, illetve a férfi 5000 méteres váltó számában reménykednek, hogy érmet nyerhetnek.

Hanju Juzuru 66 év után az első, aki a férfi műkorcsolyában olimpiai címet védett

Habár érmet vártak a magyarok, Liu Shaolin Sándor bukta az érmet a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres döntőjében. Hatvanhat év után viszont sikerült egy férfi műkorcsolyázónak olimpiai címet védeni, meglepetés született a női szuperóriás műlesiklásban, célfotó döntött a sílövők 15 km-es viadalán. A jégkorongozók túl vannak a csoportkörön, négy nap alatt kétszer is összecsap az amerikai és a szlovák válogatott. A hétvégén az is kiderült, újabb orosz doppingolhatott.

Elszállt esélyek
A magyar olimpiai delegáció a rövidpályás gyorskorcsolyásoktól várt érmet, ám ez mégsem sikerült, noha Liu Shaolin Sándor döntős volt 1000 méteren. A magyar a döntőben az amerikai John Henry Krueger, a dél-koreai Szo Ji Ra és Lim Hjo Dzsun, valamint a kanadai Samuel Girard ellen korcsolyázott, a rajt után Liu Shaolin a mezőny végére került, megpróbált előzni, de amikor megindult, ütközött, és ezzel harmadmagával elesett. Végül az ötödik helyen ért célba, de a bírák Liut látták szabálytalannak az esetnél, így kizárták. A versenybíróság döntése alapján Liu Shaolin Sándort a B-döntős mezőny végére rangsorolták, vagyis hivatalosan a 8. lett. Jászapáti Petra a 6. helyen zárt a női 1500 méteres távjának döntőjében, ezzel egy olimpiai pontot szerzett.

Duplázók, rekorderek
A férfi műkorcsolyázók versenyében Hanju Juzuru nyert. Hanju 1952 óta az első férfi, aki megvédte címét a férfiak versenyében, ez utoljára az amerikai Dick Buttonnak sikerült. Egyébként Hanzu nyerte a téli olimpiák történetének 1000. aranyérmét.
Frida Hansdotter nyerte meg a műlesiklás aranyérmét, a második helyen a svájci Wendy Holdener végzett, mindössze öt századmásodperces hátránnyal ért célba a győztes mögött.
Az alpesi sízők női szuperóriás-műlesiklásban bombameglepetés született. Már mindenki elkönyvelte a címvédő Anna Veith újabb sikerét, mivel a szakági legjobbak már régen lejöttek. Ester Ledecká 26-os rajtszámmal indult, az első ellenőrzőpontnál még csak a 15. volt, de folyamatosan javult, majd a cél előtti utolsó mérésnél már a második helyen állt. Rontott is, de annyira sebesen jött, hogy a célban már ő volt a legjobb. Egyetlen századdal győzte le Veithet. Ledecká hódeszkásként eddig sokkal nagyobb sikereket ért el, kétszer is megnyerte az összetett világkupát, és kétszeres világbajnoknak vallhatja magát. Ledecká hódeszkában is indul Pjongcsangban, a párhuzamos óriás-műlesiklást jövő csütörtökön rendezik meg.
A sífutók női 4 x 5 km-es váltóversenyét a norvégok nyerték Marit Björgen parádés hajrájával, aki ezzel rekorder is lett. Björgen hetedik olimpiai aranyát és tizenharmadik ötkarikás érmét szerezte, amivel rekorder lett a sífutók között, s beérte az összesítésben élen álló Ole Einar Björndalent is.
Marcel Hirscher nyerte meg a férfiak óriás-műlesiklását, az osztrák ezzel már a második aranyérmét szerezte meg Dél-Koreában. A japán Kodaira Nao új olimpiai csúcssal győzött a nők 500 méteres gyorskorcsolyaversenyén.
A férfi sílövők 15 km-es tömegrajtos versenyén a győzelmet a francia Martin Fourcade szerezte meg, de csak célfotó alapján a német Simon Schempp előtt. A francia Pjongcsangban a második, összességében pedig a negyedik aranyérmét ünnepelhette.

Óriási harcot vívott a német védelem. A korong egyébként a kapus kezében van

Doppingolt a curlinges?
Nem hivatalos információk szerint pozitív eredményt hozott a vegyes párosban bronzérmet nyerő orosz curlinges férfi tagjának doppingtesztje. A neve elhallgatást kérő forrás jelezte, Alekszandr Kruselnyickij mintájában meldonium nyomaira bukkantak, ám egyelőre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az orosz küldöttség sem erősítette meg mindezt. Az oroszok a hírek szerint az ügyben találkoznak majd a NOB illetékeseivel, s a felek csak a B-próba eredményét követően nyilatkoznak az esetről.
A curlinges pozitív tesztje azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, s azzal kizárta a pjongcsangi téli játékokról, csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

Vége a csoportkörnek
A női jégkorongosok a hétvégén már a rájátszást is megkezdték. A két észak-amerikai csapat rápihenhetett az elődöntőre, hiszen az A csoportot veretlenül záró Kanada és a második Egyesült Államok a selejtező körben nem lépett jégre. Az orosz és a finn csapat sikerrel zárta a selejtezőkört, így ők ma már elődöntőznek.
A férfiaknál a három csoportelső – Csehország, Orosz Olimpiai Csapat és Svédország –, valamint a legjobb csoportmásodik – Kanada – a negyeddöntőbe jutott a csoportkört követően. Érdekesség, hogy a csoportkör után holnap a rájátszásban is összecsap az amerikai és a szlovák válogatott, a két csapat pénteki összecsapását az USA nyerte 2–1-re.
Az is eldőlt, hogy a szerdai negyeddöntőn a kiemeltek melyik mérkőzés győztesével játszanak. Eszerint a csehek az USA – Szlovákia, az Orosz Olimpiai Csapat a szlovén–norvég, a kanadaiak a Finnország – Dél-Korea, míg a svédek a Svájc – Németország mérkőzések győzteseivel vívnak az elődöntőbe jutásért.

 

A pénteki érmesek

Szkeleton. Férfiak: 1. Jun Szung Bin (Dél-Korea), 2. Nyikita Tregubov (Orosz Olimpiai Csapat), 3. Dom Parsons (Nagy-Britannia).
Hódeszka. Női krossz: 1. Michela Moioli (Olaszország), 2. Julia Pereira de Sousa Mabileau (Franciaország), 3. Eva Samková (Csehország).
Alpesi sí. Férfi szuper-G: 1. Matthias Mayer (Ausztria), 2. Beat Feuz (Svájc), 3. Kjetil Jansrud (Norvégia). Női műlesiklás: 1. Frida Hansdotter (Svédország), 2. Wendy Holdener (Svájc), 3. Katharina Gallhuber (Ausztria).
Sífutás. Férfi 15 km: 1. Dario Cologna (Svájc), 2. Simen Hegstad Krüger (Norvégia), 3. Denyisz Spitszov (Orosz Olimpiai Csapat).
Síakrobatika. Női ugrás: 1. Hanna Huszkova (Fehéroroszország), 2. Csang Hszin (Kína), 3. Csong Fan-ju (Kína).
Gyorskorcsolya. Női 5000 m: 1. Esmee Visser (Hollandia), 2. Martina Sáblíková (Csehország), 3. Natalja Voronyina (Orosz Olimpiai Csapat).
Jégkorong. Férfiak: Amerikai Egyesült Államok – Szlovákia 2–1, Orosz Olimpiai Csapat – Szlovénia 8–2, Finnország – Norvégia 5–1, Svédország – Németország 1–0.

A szombati érmesek

Síakrobatika. Női slopestyle: 1. Sarah Höfflin (Svájc), 2. Mathilde Gremaud (Svájc), 3. Isabel Atkin (Nagy-Britannia).
Műkorcsolya. Férfiak: 1. Hanju Juzuru (Japán), 2. Uno Soma (Japán), 3. Javier Fernández (Spanyolország).
Alpesi sí. Női szuper-G: 1. Ester Ledecká (Csehország), 2. Anna Veith (Ausztria), 3. Tina Weirather (Liechtenstein).
Sífutás. Női 4 x 5 km váltó: 1. Norvégia (Ingvild Flugstad Östberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga, Marit Björgen), 2. Svédország, 3. Orosz Olimpiai Csapat.
Rövidpályás gyorskorcsolya. Női 1500 m: 1. Csoj Min Dzsong (Dél-Korea), 2. Li Csin-jü (Kína), 3. Kim Boutin (Kanada). Férfi 1000 m: 1. Samuel Girard (Kanada), 2. John-Henry Krueger (Amerikai Egyesült Államok), 3. Szo Ji Ra (Dél-Korea).
Sílövészet. Női 12,5 km tömegrajt: 1. Anastasiya Kuzmina (Szlovákia), 2. Darja Domracseva (Fehéroroszország), 3. Tiril Eckhoff (Norvégia).
Szkeleton. Nők: 1. Lizzy Yarnold (Nagy-Britannia), 2. Jacqueline Lölling (Németország), 3. Laura Deas (Nagy-Britannia).
Síugrás. Férfi nagysánc: 1. Kamil Stoch (Lengyelország), 2. Andreas Wellinger (Németország), 3. Robert Johansson (Norvégia).
Jégkorong. Nők: negyeddöntők: Finnország – Svédország 7–2, Orosz Olimpiai Csapat – Svájc 6–2. Férfiak: Kanada – Csehország 2–3 – szétlövéssel, Dél-Korea – Svájc 0–8, Orosz Olimpiai Csapat – Amerikai Egyesült Államok 4–0, Szlovénia – Szlovákia 3–2 – szétlövéssel.

A vasárnapi érmesek

Síakrobatika. Férfi slopestyle: 1. Oystein Braaten (Norvégia), 2. Nick Goepper (Amerikai Egyesült Államok), 3. Alex Beaulieu-Marchand (Kanada).
Alpesi sí. Férfi óriás-műlesiklás: 1. Marcel Hirscher (Ausztria), 2. Henrik Kristoffersen (Norvégia), 3. Alexis Pinturault (Franciaország).
Sífutás. Férfi 4 x 10 km váltó: 1. Norvégia (Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Johannes Hösflot Klaebo), 2. Orosz Olimpai Csapat, 3. Franciaország.
Síakrobatika. Férfi ugrás: 1. Olekszandr Abramenko (Ukrajna), 2. Csia Cung-jang (Kína), 3. Ilja Bjurov (Orosz Olimpiai Csapat).
Gyorskorcsolya. Női 500 m: 1. Kodaira Nao (Japán), 2. Li Szang Hva (Dél-Korea), 3. Karolína Erbanová (Csehország).
Sílövészet. Férfi 15 km tömegrajt: 1. Martin Fourcade (Franciaország), 2. Simon Schempp (Németország), 3. Emil Hegle Svendsen (Norvégia).
Jégkorong. Férfiak: Németország – Norvégia 2–1 – szétlövéssel, Csehország – Svájc 4–1, Kanada – Dél-Korea 4–0, Svédország – Finnország 3–1.
Nők: az 5–8. helyért: Svájc – Korea 2–0, Svédország – Japán 1–2 – aranygóllal.

A mai műsor

Ma hajnalban játszották a női jégkorong első elődöntőjét (Amerikai Egyesült Államok – Finnország), a második találkozón 14.10-től Kanada és az Orosz Olimpiai Csapat lép jégre. Délután egytől lesz a férfi gyorskorcsolya 500 m-es döntője, 13.15-kor kezdődik a férfi kettes bobosok utolsó két futama. A napot 14.30-tól a síugrók férfi csapatversenye zárja.

A holnapi műsor

3.00–6.35 Műkorcsolya, jégtánc döntő
3.30–4.40 Síakrobatika, női félcső döntő
5.10–7.30 Jégkorong, férfiak Amerikai Egyesült Államok – Szlovákia (PO)
5.10–7.30 Jégkorong, nők Svédország – Korea (7. helyért)
9.40–12.00 Jégkorong férfiak Szlovénia – Norvégia (PO)
9.40–12.00 Jégkorong nők Svájc – Japán (5. helyért)
12.00–14.00 Rövidpályás gyorskorcsolya női 3000 váltó döntő
13.15–14.45 Sílövészet, vegyes váltó döntő
14.10–16.30 Jégkorong, férfiak Finnország – Dél-Korea (PO)
14.10–16.30 Jégkorong, férfiak Svájc – Németország (PO)
14.45–15.30 Északi összetett döntő

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek