2021, január 17, vasárnap.

Nem jelölik azokat, akik ellen bűnvádi eljárás folyik

Újraválasztotta Biró Rozália Bihar megyei szenátort az elnöki tisztségbe a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). Az RMDSZ kisparlamentjének szombati kolozsvári ülésén többek között elfogadták a 2016-os önkormányzati választásokra vonatkozó jelölési szabályzatot. A politikai vita a kialakult belpolitikai helyzetre korlátozódott: az RMDSZ álláspontja szerint még ebben a hónapban technokrata kormány kellene alakuljon, amelynek az lenne a feladata, hogy előkészítse a jövő évi előrehozott parlamenti választásokat.

Kelemen: a jelöltek hiteles és nem kompromittált emberek kell legyenek Fotó: Máthé Koppány
Kelemen: a jelöltek hiteles és nem kompromittált emberek kell legyenek Fotó: Máthé Koppány

Egyperces néma csenddel emlékezett a Colectiv klubban történt tragédia áldozataira a Szövetségi Képviselők Tanácsa szombati kolozsvári ülésén. Az elmúlt hét eseményei meghatározták az RMDSZ kisparlamentjének tematikáját is, a politikai vita elsősorban a kialakult kormány- és társadalmi válság megoldásának módozatára korlátozódott.
Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai tájékoztatója során kifejtette, Románia néhány napja megszűnt következmények nélküli országnak lenni, és arra, ami az országban történik, az RMDSZ-nek is kell legyen válasza. Hozzátette, a történések a kormány bukásával kezdődtek és a teljes politikai osztály megkérdőjelezésével folytatódtak, és nem puszta kormányválságot, hanem ezen túlmutató társadalmi válságot eredményeztek. Kitért az államelnökkel folytatott egyeztetésre, amely során az RMDSZ pontos ütemterv felállítását szorgalmazta, amelyben az azonnali megoldás egy új, szakemberekből álló technokrata kormány kinevezése még november folyamán, félretéve a hatalmi harcot. Ennek a kormánynak lenne a feladata, hogy kidolgozza a jövő évi költségvetést, és módosítsa a választási törvényt oly módon, hogy jövő tavasszal egyszerre tarthassanak önkormányzati és parlamenti választásokat.
Kelemen Hunor arra figyelmeztetett, hogy az utca is a törvények betartását követeli a politikusoktól. Hozzátette, az RMDSZ sem tudja elfogadni, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) esetében négy éve nem alkalmazzák a magyar tagozat önállóságát előíró törvényt, és a kétnyelvű feliratok ügyében is következmények nélkül marad a törvényszegés.
A politikai vita során Kovács Péter ügyvezető elnök a kollektív bűnösség elve ellen érvelt. Kifejtette, a szakértői kormányt támogatják, vagyis azt, hogy ne legyenek politikusok a kormányban, és ha szükséges, jelenlegi parlamenti képviselőik és szenátoraik az előrehozott választások okán lemondanának. Korodi Attila parlamenti képviselő úgy vélte, ez nem az a szolidaritás, amire elődjeink büszkék voltak, mert nem foglalja magában azokat a valós helyzeteket, amelyek megjelennek Romániában. Szerinte a szolidaritás akkor működne, ha az emberi méltóság, a becsületesség újra teret nyerne, és ha a sokszínűséget elismernék.
– Nem a kukucskálást kellene finanszírozni, hanem az oktatást, az egészségügyet, a környezetvédelmet – jelentette ki.
Antal Lóránt MIÉRT-elnök úgy vélte, a tüntetéseket elindító és életben tartó fiatalok is bizonyítják, hogy az ifjúság nem közömbös a politika és a közösség sorsa iránt, csupán olyan vezetőkre lenne szükség, akikre fel tudnak nézni. A felszólalók közül egyedül Máthé András érvelt az előrehozott választások ellen: kifejtette, ha az alkotmánybíróság megváltoztatja korábban hozott 51-es döntését, nincs garancia arra, hogy később a kivívott kisebbségi jogokat is nem csorbítják. Úgy vélte, az RMDSZ-nek nem lenne miről beszélnie a választási kampányban, hiszen az autonómiatervezetet még nem nyújtották be, a szórványban iskolákat zárnak be.
A kongresszus után részben megújuló SZKT elnöki tisztségére Biró Rozáliát és Budai Richárdot jelölték. A titkos szavazás során Biró, aki a tematikus SZKT-k, az ülések vándorlását, valamint a nők és az ifjak hangsúlyosabb jelenlétét ígérte, végül 92 szavazatot szerzett. Budai Richárd, aki a gyakoribb SZKT bevezetése és a 90-es évek alapjaihoz való visszatérés mellett érvelt, végül 38 szavazatot kapott.
A tanácskozáson elfogadták a jövő évi önkormányzati választások jelöltállítási szabályzatát. Kelemen Hunor az ülést követően sajtótájékoztatón elmondta, megerősítettek a Temesvári Kiáltvány 8-as pontjának további érvényesítését. Azt mondta, eddig sem indulhatott RMDSZ-színekben az, aki korábban együttműködött a kommunista diktatúrával. Hozzátette, a helyi, megyei, területi szervezetek dolga, hogy más erkölcsi kritériumokat állítsanak, hogy a jelöltek hiteles, és nem kompromittált emberek legyenek.
Újságírói kérdésre elmondta, a szövetség az utcai tüntetésektől függetlenül olyan jelölteket fog állítani, akik az új politikai osztálynak a megjelenését is feltételezik, kijelentette, nem indítanak olyan jelöltet, aki ellen bűnvádi eljárás folyik, és ezeket a kritériumokat nagyon szigorúan figyelembe fogják majd venni a helyi szervezetek. Kelemen Hunor elmondta, a jelöltállítási szabályzat nem zár ki semmilyen együttműködési lehetőséget, ugyanakkor azt is hozzáfűzte, hogy az MPP-vel már körvonalazódott egy elvi megállapodás, és nemrég az EMNP elnöke is megkereste telefonon, vele várhatóan a hónap végén ül le tárgyalni.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb