Nem jár le hónap végén az érvényességük

Egészségügyi kártyák

86

Hargita megyében március végén járna le az egészségügyi kártyák többségének érvényessége, a kormány tavalyi döntése nyomán azonban a dokumentumok továbbra is használhatók – emlékeztet a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár.

Fotó: László F. Csaba

Beszámoltunk már arról, hogy a kormány tavaly ötről hét évre emelte a 2018. július 31-ig kiállított egészségügyi kártyák érvényességét, és hétéves érvényességi időt szabott meg az e dátum után kiállított kártyákra vonatkozóan is. Hargita megyében az egészségügyi kártyák többségének március végén járna le az érvényessége, a biztosítottak érdeklődni kezdtek, hogy mi lesz ezekkel – mondta el Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója. Rámutatott, a kormány döntése szerint e dokumentumok érvényessége a rajtuk szereplő dátum után további két évig tart.
Az egészségbiztosítással rendelkező személyek továbbra is használhatják ezen időszakban a kártyáikat, az egészségügyi szolgáltatók számára pedig elszámolja a biztosító a kártyák használatával igazolt szolgáltatásokat. Azok a kártyák tehát, amelyeken 2019. március 31. szerepel mint lejárati dátum, 2021. március 31-ig lesznek érvényesek, tulajdonosaiknak pedig nincs szükségük igazolásra vagy más egyéb dokumentumra egészségbiztosítotti státusuk bizonyítására. A biztosítotti státust egyébként le lehet ellenőrizni az egészségbiztosító pénztár honlapján: www.cnas.ro/cashr.
A Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár mintegy 220 ezer egészségügyi kártyát kapott eddig, ezek közül 2149 dokumentumot nem vettek át tulajdonosaik. Érdekesség, hogy az országban a megyénkben a legalacsonyabb, mindössze 24 azok száma, akik vallási meggyőződésből vagy más okból visszautasították az egészségügyi kártya átvételét, használatát.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek