Nem ingyenes, csak a gazda helyett az állam fizeti

Kutyák veszettség elleni védőoltása

112

Körlevélben fordult a Hargita megyei kormánybiztos a polgármesteri hivatalokhoz, amelyben a kutyák veszettség elleni védőoltásának ingyenes jellegének közzétételére szólítja fel az önkormányzatokat. A szolgáltatás azonban nem ingyenes, csak épp az oltás anyag- és munkaköltségeit a kutyatartók helyett az állami költségvetésből finanszírozzák – hívja fel figyelmet dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.
A megyei főállatorvos elmondta, a kutyatulajdonosok az országos stratégiai program keretében oltathatják be évente térítésmentesen házőrzőiket, azonban csak akkor, ha néhány feltételnek eleget tesznek: ebből az egyik a kutyák egyedesítésére és azonosítására vonatkozik, de az ingyenességhez elengedhetetlen a helyi állatorvossal való együttműködés is. Ha valaki kutyáját az oltás napján nem hajlandó elvinni az e célra kijelölt helyre, vagy a portát felkereső állatorvost több ízben is zárt kapukkal fogadják, akkor előfordulhat, hogy az állatorvos ismételt kiszállásának költségei már a kutya tulajdonosát terhelik – tette hozzá Ladó doktor.
Az országos stratégiai programból azonban csak a házőrzők veszettség elleni oltását finanszírozzák: a kutyák gilisztahajtása, féregtelenítése, parazita elleni kezelése már nem tartozik az ártámogatott szolgáltatások közé, vagyis ennek költségeit – szabadáras állategészségügyi szolgáltatásként – már a kutyatartó gazdáknak kell fizetniük.
„A kutya ha be van azonosítva, ha nincs, a veszettség elleni oltás – országos érdekeltségű programként – minden gazda számára kötelező. Ám az állam csak akkor állja az oltás költségeit, ha a kutya azonosított, csippel ellátott. Ez esetben tehát a kutyatartók számára az oltás valóban ingyenes” – hangsúlyozta a főállatorvos.

Domján Levente

Fotó: Domján Levente
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek