2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Nem hosszabbítja meg a vállalkozások bérleti szerződéseit a CFR

Nem hosszabbítja meg a bérleti szerződéseket a Brassói Területi Vasútigazgatóság azokkal a vállalkozásokkal, amelyek a csíkszeredai vasútállomás melletti területeken ideiglenes építményekben működtek. Az érintett büfék, kisboltok, falatozók és egy autókereskedés tulajdonosai a szerződésük lejártával fel kell szabadítsák a területet – ha maradnának a szerződés lejárta után is, az eddigi bér kétszeresét kell kifizessék, és helyzetük még így is bizonytalan.

Faházikók hűlt helye jelzi, hogy a CFR másként tervez a területtel. Hogy pontosan miként, arra még nincs válasz Fotó: Balázs Árpád
Faházikók hűlt helye jelzi, hogy a CFR másként tervez a területtel. Hogy pontosan miként, arra még nincs válasz Fotó: Balázs Árpád

Hamarosan falatozók, bü­fék nélkül maradhat a csíkszeredai vasútállomás, miután a Brassói Területi Vasútigazgatóság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a bérleti szerződéseket az állomás mellett található területekre. Ezeken a területeken tíz-húsz éve működött üzlet, gyorsétterem, autókereskedés ideiglenes építményekben, és az akkor megkötött szerződéseket 2-4 évente meghosszabbították.
Cornel Roşu állomásfőnöktől megtudtuk, a továbbiakban csak az állomásépületen belül található felületeket adhatják bérbe – például épp a napokban hosszabbítottak szerződést az egyik, pékárut forgalmazó üzlettel. Viszont az épületen kívüli közterületet nem fogják bérbe adni – állította az állomásfőnök. Hozzátette, senkit nem fognak kitenni, megvárják az aktuális szerződések lejártát.
Kíváncsiak voltunk, mi áll az intézkedés hátterében, és hogy milyen szerepet szánnak a továbbiakban ezeknek a területeknek, azonban ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ az állomáson. A Brassói Területi Vasútigazgatóságnál a CFR bukaresti szóvivőjéhez irányítottak, akitől lapzártáig nem érkezett válasz kérdéseinkre.
A vállalkozók között van, aki már lebontotta a faházikót, amelyben gyorséttermet működtetett, egy másik ideiglenes építményhez pedig a héten szállt ki egy bákói felszámolócég: ezt az épületet két-három hét múlva bontják, mivel az azt működtető cég csődbe ment. Így jelenleg egyetlen üzlet működik az állomás Erzsébet-park felőli részén. Ennek tulajdonosa elmondta, májusban értesítették, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését, és augusztustól kénytelen dupla bért fizetni addig, amíg fel nem szabadítja a területet. Szerinte a megoldás az lenne, hogy a város vegye ügykezelésbe a területet, állítja, akkor húsz-huszonöt évre is koncesszióba venné.
Az állomás másik oldalán található autókereskedést is értesítették már, hogy 12 év után nem hosszabbítják meg velük a szerződést. A tulajdonos elmondta, egyelőre kivár, dupla bért fizetve, és reménykedik, hogy megváltoztatják a döntést, hiszen nagyon sok munkát és pénzt áldozott eddig a kereskedés népszerűsítésére, a kliensek pedig megszokták a helyet. Közben keresik a megfelelő helyet a költözésre, ha mégis szükség lesz rá.
Antal Attila megbízott polgármester elmondta, annak idején, amikor építkezési engedélyért folyamodtak az ideiglenes épületekre, a vállalkozók a bérleti szerződéssel bizonyítani tudták, hogy létrehozhatják ezeket az ideiglenes építményeket. Hozzátette, folytak tárgyalások arra vonatkozóan, hogy a város vegye ügykezelésbe a területet, azonban a CFR ingyen nem adhatja, a városnak pedig nem érdeke, hogy fizessen egy olyan területért, amelyre utána még többet kellene költenie.
De nemcsak a faházikók felszámolása az egyetlen változás a vasútállomás környékén. Cornel Roşu elmondta, egy, a CFR-rel szerződéses viszonyban álló cég hamarosan elkezdi a váróterem falainak festését, és állítólag jóváhagyták a szükséges forrásokat, hogy az egyes számú vágány melletti peront megmagasítsák 50 centiméterrel. Hozzátette, ennél jóval nagyobb felújítási munkálatokra lenne szükség ahhoz, hogy megfelelő környezetet biztosítsanak az utasoknak, számára az lenne a megnyugtató, ha valamennyi vágány mellett magasítanák a peront a fel- és leszállás biztonságosabbá és kényelmesebbé tételéért, de erre egyelőre nincs lehetőség.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb