2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Nem használják elegen az ingyenes parkolót

Egy hónapja nyílt meg a szé­kely­ud­var­hely­i Bethlen negyedi Haáz Rezső utcában, az Urbana udvarán kialakított, ingyenesen használható parkoló, amely hetvenöt-nyolcvan autó befogadására alkalmas. Az eddigi megfigyelés szerint nincs kihasználva a parkoló kapacitása.


A Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség felhívást tett közzé, miszerint a parkoló vonzáskörzetében, de főként a Szabók és Építők utcákban folyamatos problémát jelentenek a törvénytelen, forgalmat akadályozó, balesetveszélyes parkolások. Felkérik az autótulajdonosokat, hogy gépjárműveikkel ne parkoljanak a járdákra, hanem használják az erre a célra kialakított parkolót.

Akinek nem teszik az ingyenes parkoló, az fizet

Mivel a Bethlen negyedi parkoló helyet és lehetőséget nyújt csaknem 80 autó biztonságos parkolására, azt szeretnék, ha a kihágások száma csökkenne, és a környező utcák járdái felszabadulnának az autóktól. Ennek érdekében a helyi rendőrök fokozott figyelemmel fogják ellenőrizni a parkolásokat a kialakított felület környékén, illetve a szomszédos utcákban, és elsősorban azok az autótulajdonosok részesülnek bírságban, akik, elfoglalva a járdákat, nem biztosítanak lehetőséget a gyalogosforgalom számára.

– Tudjuk, hogy országszerte gondok vannak a parkolással, az autók létszáma mindenhol meghaladja a parkolóhelyek számát, ezért a polgármesteri hivatallal közösen kerestünk megoldást, hogy legalább a zsúfolt tömbháznegyedekben a gyalogátjárók környékét felszabadíthassuk. Mivel eddig alternatívát nem tudtunk ajánlani az ottlakóknak, ezért próbáltuk legalább a járdákat szabadon tartani, hogy közlekedni lehessen rajtuk, és nem büntettünk, nem vettük annyira szigorúan, hisz a törvény előírása szerint járdán egyáltalán nem szabadna parkolni. Eddig ebben a negyedben eltekintők voltunk, hisz nem voltak más parkolóhelyek. A nyitás óta folyamatosan felhívjuk a lakónegyedben élők figyelmét és kérjük, éljenek a lehetőséggel. Figyelemmel követtük a Bethlen negyedi parkolót, és azt tapasztaltuk, hogy egyharmada sincs megtelve – mondta el megkeresésünkre László Szabolcs, a Helyi Rendőrség vezetője. Hozzátette: aki tiltott helyen áll meg autójával, 295 lejes bírságra számíthat, a tilosban parkolásért pedig 450 lejre büntetnek. A Helyi Rendőrség a továbbiakban arra koncentrál, hogy a parkolót a környező utcák lakói használják, és azt remélik, hogy érezhető lesz ez a közlekedésen is. Rengeteg baleset származott abból, hogy az autók nem megfelelően voltak leparkolva az út szélén. 

– A polgármesteri hivatal munkatársai rendszeresen ellenőrzik, hogy milyen a mozgás az említett parkolóban, de még egyszer sem telt meg az elmúlt hónapban – tájékoztatta lapunkat Zörgő Noémi, a hivatal sajtószóvivője. Úgy véli, általános jelenség, hogy mindenki a célponthoz lehető legközelebb szeret parkolni.

Keresik a megoldást

Amint elmondta, minden olyan városrészen, főleg a tömb­ház­ne­gye­dek­ben keresik annak a lehetőségét, hogy hasonló területeket szabadítsanak fel. Egyik ilyen terület a Kuvar negyedben lenne, ami a központot tehermentesítené, a Tábor negyedben is dolgoznak azon, hogy valamilyen parkolási lehetőséget biztosítsanak.

Kevés olyan szabad terület van a városban, ahová parkolót lehetne kialakítani, ilyen lett volna a nagypiac melletti tágas placc, ami tavaly még a Petrom tulajdonában volt, és ugyan a város meg szerette volna vásárolni, tavaly egy nyilvános liciten egy nyikómalomfalvi cég jóval többet kínált a felértékelt összegnél, így övé lett a terület. A Kórház negyedi üres telek, akárcsak a vonatállomás fölötti szabad terület is magántulajdonban van – mondta a sajtószóvivő.

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb