2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Nem fizetett, megúszhatja az FK

Fellebbezett a szigorú büntetések ellen az FK Székelyudvarhely, ma akár meg is hallgathatja a fegyelmi bizottság őket. Ellentmondásos dolgokat hoztak fel vádpontként, így az is lehetséges, hogy a klub megússza, nem kell egyetlen lejt sem befizetnie a kasszába. Az is lehet, hogy döntés csak ősszel lesz.

Elemezték az FK óvását a bajnoki döntő után kirótt büntetésről Fotó: Sinka-Király Levente
Elemezték az FK óvását a bajnoki döntő után kirótt büntetésről Fotó: Sinka-Király Levente

[dropcap]H[/dropcap]árom héttel ezelőtt példátlan pénzbüntetéssel sújtotta a Román Labdarúgó Szövetség (FRH) fegyelmi bizottsága az FK Székelyudvarhely teremlabdarúgó-csapatát. Két pontban is vétett a klub a futsaldöntő harmadik felvonásának mérkőzése kapcsán – legalábbis a megfigyelők, valamint a játékvezetők jelentése alapján. A Marosvásárhelyi City’US akkor kaparintotta meg a bajnoki cmet.
A találkozó néhány perces késéssel indult, a nagy hangorkánban nem lehetett elindítani a román himnuszt.
A szurkolók spontán tiltakozása – szinte az egész csarnok egy piroslapot mutatott fel – miatt a szövetségi megfigyelő az öltözőbe rendelte a feleket, pár felszólítást követően elkezdődhetett az összecsapás előtti ceremónia. Ahogy a párharc lejárt, különösebb probléma nélkül. A díjátadónál viszont a már említett piroslapokkal megdobálták a játékvezetőket, akik az érmeket vették át.
A fegyelmi bizottság június 3-i döntései alapján az FK Székelyudvarhelyt két pontban is vétkesnek ítélték. Az egyik, hogy olyan tárgyakat engedett be az összecsapásra, amelyek rasszista, xenofób vagy rágalmazó tartalommal voltak ellátva, ezekkel megdobálták a nézők a hivatalos személyeket a játéktéren. Megjegyzésképp a piroslapok mellett a szurkolók két bannert is kifeszítettek az együttesek bevonulásakor. Mindkettő román nyelven volt írva. „Rușine România!” és „Rușine arbitrilor!”. Vagyis „Szégyen, Románia!”, valamint „Szégyen a játékvezetőknek!”.
A második pontban a nem megfelelő szervezői feladatokra hivatkoznak, azt emelve ki, hogy a találkozót nem tudták a kiírt időpontban elkezdeni. Hozzátették, hogy a román himnuszt a közönség kifütyülte. Az első pontért 10 ezer, a másodikért 15 ezer lejes bírságot szabtak ki. A szabályzat szerint a klubnak nem az összegezett, tehát 25 ezer lejt kell kifizetnie, hanem a nagyobbikat, azaz 15 ezer lejt.
Az FK Székelyudvarhely nem hagyta annyiba, először azt kérte, hogy láthassa azokat a pontokat, amikért ekkora büntetést kaptak – hiszen úgy jött a megrovás, hogy a csapat nem is védekezhetett. Ezeket meg is kapták, ezután felépítették a védelmet.
„Összeültünk egy ügyvéddel, nagyon gyorsan rájöttünk, hogy ellentmondó dolgok vannak a büntetésben. Konkrétan két vádpont van, az első szerint szervezési hiba történt, hiszen a klub beengedett olyan tárgyakat a sportcsarnokba, amelyek ellenkeznek a szövetség versenykiírásával. Hosszasan keresgéltünk, de sehol sem kaptunk olyant, hogy A4-es lapot nem szabadott volna behozni a terembe. A másik a súlyosabb, amely alapján olyan felirat jelent meg, mely rasszista tartalmú, egy közösséget meggyalázó. Ezzel a „Rușine România!”-ra céloztak, amelyiket a szurkolók mutattak fel, mintegy három másodpercig volt fenn, ezt személyesen én téptem ki a kezekből. Nincs egyetlen fotó, semmi videofelvétel sem róla. Persze szóba került az is, hogy a közönség nem engedte meg a román himnusz elindítását, ami nem igaz. Amikor felcsendült, akkor mindenki megvárta, hogy lejárjon” – mondta el Godra Zsolt, az FK alelnöke.
Az udvarhelyiek kihangsúlyozták, hogy nem a szövetséget bántják, csupán túlkapásnak veszik azt, hogy egy ember, a megfigyelő önhatalmúan eldönti, hogy milyen büntetéseket szabjanak ki. Az FK előzően hétfőn védhette volna meg álláspontját, ezt csütörtökre halasztották. Valószínűleg nem lesz döntés a meghallgatás után.
A fegyelmi bizottság idei mandátuma amúgy június 30-án lejár, új tagok alkotják majd a jövő idénybelit, akik beláthatják, hogy az FK Székelyudvarhelynek van igaza, így az is lehet, hogy ejtik a büntetést. Ebben bízik az ezüstérmes gárda vezetősége is.

Józsa Csongor

Előző cikkEgerben fociztak
Következő cikkSakksuli

Kapcsolódó cikkek:

14,338RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb