Nem érti a tejárakat a miniszter

79

Nem érti, sőt „nagyon érdekesnek” és „csodálnivalónak” tartja a romániai tejfeldolgozók kapujába több száz vagy ezer kilométerről is a helyinél olcsóbban érkező importtej-szállítmányokat a mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető vizsgálatot kezdeményez annak kiderítésére, mit is rejt a hazai üzemekbe 19 eurócentes átlagáron érkező tej.

Tejet szállító magyarországi kamion. Tájainkon is egyre gyakoribb vendég
Tejet szállító magyarországi kamion. Tájainkon is egyre gyakoribb vendég

Vizsgálatot kezdeményez az országba érkező nyerstej-szállítmányok árkalku­lá­ciójának megértésére Achim Iri­mescu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, a tárcavezető szerint ugyanis „csodálnivaló”, hogy az itthon literenként 24 euró­centbe, az Európai Unióban pedig átlagáron 30-31 eurócentbe kerülő tejet a romániai tejfeldolgozó üzemek számára – több száz, vagy ezer kilométeres távolságra levő lengyelországi vagy magyarországi farmokról – miként érheti meg literenként 19 eurócentes áron leszállítani. Úgy véli, a magyarázat már a tejkvóta megszüntetése előtti esztendőkben is észlelt termelésikapacitás-bővítésben, illetve a tejbegyűjtésre kínált támogatásokban rejlik, amit a tárcavezető a helyi tejtermelők érdekében is szeretne bevezetni. Persze csak akkor, ha arra az állami költségvetésből forrást találnak, illetve Brüsszelből sem ellenzik.
– Európa más térségeiből hozzánk literenként 19 eurócentes áron érkezik a tej, csodálatra méltó, hogyan tud az a tej ilyen olcsón eljutni. Hogyha az uniós tagállamok tejárait nézzük, akkor a lista legalján – 14-15 eurócentes árakkal – a balti országokat találjuk. A lista végén szerepel Románia is, de hivatalosan 24 eurócentes tejárral, lévén, hogy a kistermelőket nem veszik számításba. Az Unióban az átlagár 30-31 eurócent. Franciaországban például megoldást találtak, hogy az ár ne csökkenjen literenként 34 eurócent alá. Persze lehet az orosz embargóra hivatkozni, hogy azok a tejtermékek, amik korábban az orosz piacra kerültek, most az Unióban maradnak. Az Európai Bizottság viszont azt állítja, az élelmiszerexport az Unión és az Oroszországon kívüli piacra 10 százalékkal nőtt. Mégis azt tapasztaljuk, hogy minket elárasztott az importtej, főként Magyarországról és Lengyelországból. A feldolgozók azt mondják, hogy ez nem haladja meg a feldolgozott tejmennyiség 10 százalékát. De mégis, tekintettek arra, hogy a tejet több száz, vagy Lengyelország esetében ezer kilométerről szállítják, nagyon érdekes, miként maradhat ez még így is versenyképes – fejtette ki a napokban Pro TV egyik beszélgetős műsorában Achim Irimescu. Hozzátette, megvizsgálják, hogy a környező országokban a tejtermelőket saját kormányaik milyen támogatásokban részesítik, de azt nem hiszi, hogy olyan rejtett támogatásokról lenne szó, amiket az Európai Bizottság nem engedélyezett.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.