Nem emelkednek az adók

83

Nem emelkednek jövőre a helyi adók Gyergyószentmiklóson – erről döntött a helyi képviselő-testület az év utolsó soros tanácsülésén. Szavaztak a szemétszállítási díj csökkentéséről, valamint a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiával kötendő együttműködésről is.

Nem emelkednek az adók – döntött a tanács Fotó: Kertész László

Korábban már szerepelt a gyergyószentmiklósi tanács napirendjén a 2018-as adókra és illetékekre vonatkozó tervezet, akkor azonban halasztották annak tárgyalását, hiszen úgy tűnt, a kormány intézkedései miatt adóemelésre lesz szükség.
Nagy Zoltán polgármester azt mondta, az új fejlemények szerint mégsem csökken a települések költségvetése jövőre, így adóemelés sem lesz Gyergyószentmiklóson: a lakóknak ugyanannyi adót kell fizetniük épületeik, járműveik, területeik után, mint idén.
Újdonság, hogy az önkormányzat szigorúbb eszközökhöz folyamodhat az adósságok behajtása érdekében. Szégyenlistát tehet közzé: azon magánszemélyek nevét hozzák majd nyilvánosságra, akik 1500 lejnél nagyobb elmaradást halmoztak fel az önkormányzat felé. Jogi személyek 50 ezer lej fölötti adósság esetében kerülnek szégyenlistára.
Az önkormányzat megteheti azt is, hogy adó formájában fizettet ki közüzemi számlákat olyan esetekben, amikor egy lakó nem fizette ki azokat, és a tartozás miatt a szolgáltató egy egész közösségtől vonná meg a fűtés-, gáz- vagy vízszolgáltatást. Pluszadóra számíthatnak azok is, akik épületeiket elhanyagolják, s azok leromlott állapota a városképet rontja.
Szavaztak a szemétszállítási díj csökkentéséről is: magánszemélyek ezután havonta 5,69 lejt fizetnek áfa nélkül, jogi személyeknek köbméterenként 86,02 lej a díj.
Elfogadták, hogy a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiával 5 évre szóló társulási szerződést kössön az önkormányzat. Ennek köszönhetően új műgyepes pályát létesít az akadémia, az elképzelés szerint a jelenlegi bekerített pálya helyére. Az új létesítmény fedett lesz, és télen is használható. A hosszú távú tervek között egy másik nagy pálya is szerepel, éjszakai világítással ellátva.
A tanács új beruházásokat is tervbe vett: folytatnák a Batthyány Ignác Technikai Kollégium tornatermének építését, a Fogarasy Mihály Szakközépiskola számára sportpályát alakítanának ki, és folytatnák a bentlakás építését. Mindkét esetben pályázati forrásból végeznék a munkálatokat.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.