Nem emelkedett a számuk

Tbc-s megbetegedések

13

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság cáfolta azt, ami a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár kimutatásában szerepelt, és amely adatok alapján múlt héten, a tuberkulózis március 24-i világnapja alkalmával az írtuk, hogy tavaly nőtt a megyében a tbc-s megbetegedések száma.

Közleményében a közegészségügyi igazgatóság kifejti: „A 2018-as év folyamán 89 tuberkulózisos beteg kapott tuberkulosztatikus kezelést és 65 – az előbbi esetekkel érintkező – kontaktszemély kapott specifikus megelőző kezelést, az országos tuberkulózis-program költségvetéséből.”
Ebben rámutatnak, mivel egyazon beteg több adagban kapja a kezelést, többször kerül kórházba egy év folyamán, ebből adódhatott a félreértés. A közleményben még leszögezik: Hargita megyében az utóbbi húsz évben – de még az ezt megelőző időszakban is – csökkenő tendenciát mutat és országos szinten a legalacsonyabb a tuberkulózisos esetek száma.
A megyében 2017-ben 58, 2018-ban pedig 57 új tbc-s esetet vettek nyilvántartásba. 2003-ban 158 volt az új esetek száma, ez 2010 óta száz alatt, 2015 óta pedig hatvan alatt van.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek