Nem egyezik az álláspontjuk

50

Nem kap elég nyilvánosságot álláspontjuk a közszolgáltatások kapcsán – így vélekedik a gyergyószentmiklósi tanács RMDSZ frakciója. Sajtótájékoztatón beszéltek erről, ugyanakkor részletesen ismertették, hogyan látják a távhőszolgáltatás jövőjét, illetve a hótalanítás sorsát.

Az RMDSZ frakció tanácsülésen megszavazta a hőszolgáltatás átvételét az önkormányzat által, azonban nem látják derűsen a szolgáltatás jövőjét, illetve a kialakult helyzet várható hatásait – erről beszéltek pénteki sajtótájékoztatójukon. Bajkó László tanácsos kifejtette, működőképes az az elképzelés, hogy az önkormányzat alárendeltségébe tartozó külön jogi személyiséggel rendelkező alintézmény biztosítsa a szolgáltatás folytonosságát, azonban rövidesen nagy teher fogja sújtani a várost. Mint elmondta, a jelenlegi szolgáltató jelentős összeget fektetett a rendszer felújításába, ha a város kártérítést kell fizessen, akkor az olyan mértékű lesz, hogy a fejlődés lehetőségét évekre megbéníthatja. Az RMDSZ frakció leszögezte, a hótalanítás, köztisztaság fenntartás kérdésében nem egyezik véleményük a Magyar Polgári Pártot képviselő tanácsosokkal. Úgy vélik, a városvezetés a kényelmet szeretné választani a munkával szemben, ezért szeretnének megszabadulni egy közszolgáltatási feladattól, úgy, hogy kiadják azt egy cégnek.
– A hóeltakarítás olyan szolgáltatás, aminek elvégzéséhez vannak eszközei a városnak, ezért nem tudjuk elfogadni a kiadást, aminek következménye lenne a magasabb ár – mondta Bajkó. Néhány napja Nagy Zoltán alpolgármester írásban kérte az RMDSZ frakciót, javasoljanak megoldást a problémára, a válaszlevélben azt írják, „a közszolgáltatások bárminemű kiszervezése ellen vannak, mert hosszú távon ezek kontroll alatt tartása biztosítja a közösség többrendbeli autonómiáját, biztonságát”. Úgy vélik, van törvényes megoldás, mégpedig az, ha az önkormányzat jogi személyiséggel rendelkező szolgáltatót hoz létre, mely saját vagyonnal, működési függetlenséggel bír, így alkalmazottait nem kell beleszámolni az önkormányzat számára jóváhagyott személyzetlétszámba. Bajkó szerint, ha ezt az utat választanák, nem kellene senkit elbocsátani – ezt egyébként ők sem támogatnák.
Mint arról korábban a Hargita Népében beszámoltunk, Nagy Zoltán alpolgármester a szóban forgó tevékenység kiadását látja megoldásnak, ennek érdekében közbeszerzési eljárást írna ki, ennek megszavazását azonban az RMDSZ frakció több rendben is elutasította. – Úgy vélem, személyes sérelem lehet a háttérben, a városlakók érdekét kellene szem előtt tartani, ehelyett az RMDSZ frakció arra használja a hatalmát, hogy ahol lehet, keresztbe tegyen – fogalmazott Nagy Zoltán.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek