péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Nem csupán ízekben gazdag

Szeptember 13–15. között rendezik a XI. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált a megszokott helyen, a székelyudvarhelyi mi­ni­foci­pályán. Tegnap sajtótájékoztatón beszéltek a szervezők arról, hogy mire számíthatnak a gyümölcsfesztiválra látogatók.

Összefogással sikerül minden évben kihozni a legjobbat a térség legízesebb fesztiváljából

Rájár a rúd idén a gyümölcstermesztőkre, hiszen rejtélyes gyümölcshullás tizedeli a szegényes termést. Az a kevés gyümölcs is lehullt a fákról, ami megmaradt, ám ennek ellenére mégis tizenegy település – Csekefalva, Fenyéd, Fenyőkút, Firtosváralja, Kecset, Kénos, Kisgalambfalva, Máréfalva, Oroszhegy, Székelymagyaros és Zetelaka – jelezte részvételét a tizenegyedik fesztiválra – mondta el tegnap Szabó Attila, a fesztivál mindenkori hangulatfelelőse.

Helyénvalók találkozója
A szervező Civitas Alapítvány elnöke, Kolumbán Gábor szerint vészterhes világot élünk, amelynek mi, emberek vagyunk az okozói, viszont a gyümölcsfesztivállal megpróbálnak békét teremteni, azt játszani, hogy a világ újra olyan békés, mint volt egykoron. Azt is megtudtuk tőle, hogy mitől potyognak a gyümölcsök a fáról: egy kórokozó támadja meg a magot és amikor a fa ezt megérzi, elengedi a gyümölcsöt, hiszen nincs szüksége olyan termésre, amely nem viszi tovább az életet. A hulló gyümölcs is a bőség jele – summázta Kolumbán Gábor.
Orbán Árpád kettős minőségben, alpolgármesterként és a Székelygyümölcs Egyesület elnökeként vett részt a tájékoztatón: örömét fejezte ki, hogy minden évben számíthatnak erre a közösségi együttlétre, a bőség és családok ünnepére. „Megköszönjük a Jóistennek, hogy ide teremtett és ebben az évben is adott gyümölcsöt, erőt az összefogáshoz és ahhoz, hogy ezt a kultúrát tovább tudjuk éltetni” – mondta.
A Civitas Alapítvány regionális igazgatója, Dénes Géza arról beszélt, hogy az alapítványnak fontos, hogy közvetlen kapcsolatban legyenek a vidéken aktívan szerepet vállalókkal, ebben segít a Falugazdász program és a Helyénvaló Bolt, illetve a Gyümölcsfesztivál is. Ezek által kapnak valós képet a vidéki emberek problémáiról, élethelyzetéről, a fesztivál egyik hozadéka pedig a kapcsolattartás a vidékiekkel.
Molnár Judith, a Helyénvaló Bolt projektvezetője és a rendezvény programigazgatója a gyümölcsfesztivált egy méhkaptárhoz hasonlította: az emberek zsongnak a városban és amikor beérkeznek a helyszínre, a kaptárba, megpihenhetnek, feltöltődhetnek, leadhatják a feszültséget, beszerezhetik a téli hónapokra a készítményeket. Olyan termelőket és közösségeket szólítottak meg idén is, akik helyénvalók, ami azt jelenti, hogy odafigyelnek a természeti környezetre, munkatársaikra, termékükre, természetes alapanyagokból itthon készítik el termékeiket, az itthoni föld terméséből.
Harmadik alkalommal kapcsolódik a rendezvényhez az Erdélyi Néptánctalálkozó is, erről Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője beszélt: „Mi is közösséget szólítunk meg, Erdély és egész Kárpát-medence a célközönségünk.” Elmondta: tizenhét zenekart, huszonöt néptáncegyüttest és nagyjából nyolcszáz személyt látnak vendégül hétvégén a városban.
Többek között Bara Erzsébet falugazdász tartja a kapcsolatot a gazdákkal és gazdasszonyokkal, az elmúlt évben a feldolgozáshoz és értékesítéshez szükséges engedélyek beszerzésében segítettek a gazdáknak, az állategészségügyi és fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő termékcímkézésben, a piacra juttatásban, pályázatírásban, illetve növénytermesztési szaktanácsadásban is. Ők keresték fel azokat a termelőket, akik részt vesznek a fesztiválon. Idén kevesebb gyümölcs érett be, de ami van, azt büszkén hozzák a fesztiválra, tolmácsolta a vidékiek szavait.

Gazdag programok, kicsiknek, nagyoknak
Három napon keresztül többek között a kóstolkodás, kiállítás és vásár mellett felnőtteknek és gyerekeknek szóló előadások zajlanak. Idén sem marad el a népdaléneklés: pénteken Fábián Annamária, míg vasárnap Sorbán Enikő érkezik autentikus dalvilággal. A meséről vasárnap este Murzán Zoltán gondoskodik. Szintén pénteken Ladó Hunor falugazdász kertészmérnök Az ökológiai gyümölcstermesztés mint esély Székelyföldön címmel tart szakmai előadást; Blénessy Éva (Sunshine Egyesület) főként a fiatalokhoz szól az Egyesek esznek, mások táplálkoznak workshopján; szombaton Cseke Árkosi Katalin A gyógyító kert című előadásával lesz jelen; szintén szombaton a minden fesztiválunkon jelen lévő Gergely Levente ezúttal a Szőlőtermesztés a Székelyföldön (Zala gyöngye és Néró lugasművelés) című előadásával jelentkezik; míg vasárnap Fejér Attila Fekete berkenye termesztése Csíkszentgyörgyön és Csiszér Orsolya Hozzátáplálás a frissítő gyümölcsök megközelítéséből című előadását hallgathatják meg az érdeklődők.
Idén is kialakítják a pénzmentes övezetet, a Cserebere placc minden esztendőben nagy népszerűségnek örvend. Lesz Kismamasátor, amelynek célja az újszülöttel érkező vagy kisgyermekes családok „befogadása”. A szakmaiságot az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete szavatolja. A gyerekek kézműves-tevékenységeken vehetnek részt a Szabó Zsuzsánna által vezetett Kézműves-alkotóházban, amelyek által nemcsak a kreativitásuk, szépérzékük és kézügyessé­gük fejlődik, hanem hagyományos mesterségeket is tanulhatnak: nemezelés, kötélverés, hímzés, varrás, bútorfestés, ostorfonás, gyöngyfűzés stb. Kicsik és nagyobbak egyaránt megtalálhatják tehát a kedvükre való tevékenységet – főként természet- és gyermekbarát anyagok felhasználásával történik mindez. Mindemellett bábszínház is várja őket, pénteken 17 órától Csernik Szende lábbábos a Meselélekkel című előadással, míg vasárnap 12 órától a marosvásárhelyi Halmágyi Éva és Szabó Dániel a Csipkerózsa című vásári (zöldség)bábjátékkal lép fel.
Gyógynövény- és lekvárfelismerő versenyeket is szerveznek gyerekeknek, az Erdélyi Gyógynövénykert sátorban pedig gyümölcsízű népdalokat is énekelhetnek szombaton a gyerekek – a jutalom sem marad el.
Értékes kézművestermékeket, gyümölcsökből készült ínyencségeket, szellemi termékeket, ajándékcsomagokat sorsolnak ki a fesztiválon. Érdemes tehát tombolajegyet vásárolni az önkéntesektől, ajánlják a szervezők.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb