Nem csekélység a megemelt „de minimis” támogatás

Márciustól 20, illetve 25 ezer eurót fizethetnek a tagállamok

132

Jelentősen növeli az Európai Bizottság a „de minimis”, vagyis csekély támogatásként kifizethető összegek felsőhatárát. A kisgazdaságokat az eddigi három év alatt nyújtható 15 ezer euró helyett 20, illetve 25 ezer euróval segíthetik saját költségvetésükből a tagállamok.

A jelenlegi 15 ezerről 20 ezer euróra, illetve egyéb feltételek teljesülése esetén 25 ezer euróra emeli a mezőgazdasági termelőknek nyújtható nemzeti támogatás felső határát az Európai Bizottság. A brüsszeli testület bejelentése szerint az új uniós állami támogatási szabályok megnövelik a maximális összeget, amelyet a nemzeti hatóságok a bizottság előzetes jóváhagyása nélkül kiutalhatnak a termelőknek. Ez nagyobb hatékonyságot és rugalmasságot tesz lehetővé, különösképp válság idején és a hatóságok gyors reagálását igénylő helyzetekben. A tagorszá­gok így a piac torzítása nélkül növelhetik a mezőgazdasági termelők támogatását, miközben csökkennek a nemzeti hatóságok adminisztratív terhei – mutattak rá.
A támogatás maximális összege az egyes gazdaságoknak három év alatt nyújtható 15 ezer euróról 20 ezer euróra emelkedik. Az esetleges versenytorzulások elkerülése érdekében minden egyes tagország számára meghatároztak egy maximális nemzeti összeget, amelyet az adott tagállam nem léphet túl. Az egyes nemzeti felső összeghatárokat a szóban forgó hároméves időszakra vonatkozóan az ország éves mezőgazdasági termelésének 1,25 százalékában határozzák meg, szemben az eddigi 1 százalékos küszöbértékkel.
Ha egy tagország a teljes nemzeti támogatási keretének legfeljebb 50 százalékát költi el egy adott mezőgazdasági ágazatban, akkor tovább növelheti az úgynevezett csekély összegű (de minimis) támogatást gazdaságonként 25 ezer euróra, a nemzeti maximumot pedig az éves termelés 1,5 százalékára. Ez a termelőnkénti felső határ 66 százalékos növelésének, valamint a nemzeti felső összeghatár 50 százalékos növelésének felel meg. Azon országoknak, amelyek e legmagasabb felső határ mellett döntenek, nemzeti szinten kötelező központi nyilvántartást kell létrehozniuk. Ez lehetővé fogja tenni a támogatások nyilvántartását annak érdekében, hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá váljon a csekély összegű támogatás nyújtása. A megemelt felső határok március 14-én lépnek hatályba, és visszamenőlegesen alkalmazhatók az összes feltételt teljesítő támogatásokra.
– A gazdaságoknak nyújtható támogatás maximális összegének növelése nagyobb rugalmasságot biztosít a nemzeti hatóságoknak, akik gyorsabban és hatékonyabban tudják majd támogatni a kiszolgáltatott helyzetben lévő termelőket. Az új szabályok a jövőben is a bejelentett állami támogatásokra vonatkozó szokásos szabályok mellett lesznek alkalmazhatók – közölte Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek