Nem csak olvasmány, erkölcsi üzenet is

55

Három székelyudvarhelyi tanintézménynek, a Tamási Áron Gim­náziumnak, a Benedek Elek Pe­da­gógiai Középiskolának és a Bacz­ka­ma­darasi Kis Gergely Református Kollégiumnak adományozott értékes könyvcsomagot a Magyar Nyelvőr Alapítvány.

Átadják a könyvadományt. Biztos támasz

A tanintézmények könyvtárának és legjobb tanulóinak is jut abból a 250 kötetből, amit tegnap a magyarországi Magyar Nyelvőr Alapítvány képviselői nyújtottak át a három udvarhelyi iskola vezetőinek. A 80–80 kötetet tartalmazó adományban szépirodalmi olvasmányok, útinaplók, riportkönyvek és nyelvészeti kézikönyvek is vannak, új kiadványok és régi könyvtári könyvek, vegyesen.
Az értékes ajándékot személyesen hozta el Székelyudvarhelyre a Magyar Nyelvőr Alapítvány két képviselője, Keszi István és dr. Kiss Róbert Richárd, a Társadalmi Tanácsadó Testület elnöke. Tőlük, és az alapítvánnyal évek óta kiváló kapcsolatban levő, annak tevékenységét támogató Lukács László vállalkozótól, a székelyudvarhelyi Chronos Consulting cég vezetőjétől vehette át tegnap délelőtt az értékes ajándékcsomagot a Benedek Elek Pedagógiai Középiskola igazgatója, Bálint Mihály.
A Magyar Nyelvőr Alapítvány nevében, céljaiban és szellemiségében is továbbörökítője Magyarország első nyelvészeti tudományos folyóiratának, a Szarvas Gábor által 1872-ben alapított Magyar Nyelvőrnek. Mint ilyen, legfőbb feladatának és egyben küldetésének tekinti a magyar nyelv ápolását, megőrzését, művelését, kutatását, erkölcsileg és anyagilag is támogat minden olyan anyaországi és határon túli kezdeményezést, amely ezeket a törekvéseket és célokat szolgálja. Az alapítvány kuratóriuma 2014-ben hozta létre és adta át első alkalommal Marosvásárhelyen az arra érdemes nyelvművelőknek a Magyar Nyelvőr Díjat – mutatták be az alapítványt az adományozók.
– Minden ajándékot nagy-nagy szeretettel fogadunk. Úgy érezzük, hogy túl a könyvek anyagi értékén, ennek az adománynak számunkra erkölcsi üzenete van. Mindig jó arra gondolnunk, hogy van egy támaszunk, s ha a talaj itt kiszalad alólunk, akkor is van egy biztos pontunk, amire támaszkodhatunk – méltatta az ajándékot Bálint Mihály igazgató.
Hozzátette, hogy a székely­ud­varhelyi tanítóképző, amelynek padjaiban fennállása, 1927 óta már több mint 6000 magyar pedagógus nevelkedett, soha nem tévesztette szem elől a Széchenyi által megfogalmazott „nyelvében él a nemzet” kijelentés igazát, lényegét.
Az átadón elhangzott: a Magyar Nyelvőr Alapítvány kuratóriuma szívesen vár javaslatokat arra vonatkozóan, hogy kik azok a székelyudvarhelyi anyanyelvápolók, akik érdemesek az idén harmadik alkalommal kiosztandó Magyar Nyelvőr Díjra.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.