Nem csak magyarörményeknek

70

A budapesti Fővárosi Örmény Önkormányzat és a Csíkkörzeti Magyarörmény Szentháromság Alapítvány speciális technológia segítségével digitális kultúrtörténeti és szabadidő térképet fejleszt ki. A munka a Beth­len Gábor Alap támogatásával elkezdődött, Budapesten kívül már Szépvízen és Gyi­mes­bükkön is tehetünk virtuális sétát.

A digitális térkép kezelőfelülete. Megmutatja a nevezetességeket és segít az útvonaltervezésben Fotó: fovarosiormeny.hu

A budapesti Fővárosi Örmény Önkormányzat hon­lapján elérhető digitális kalauz a legkorszerűbb technológia segítségével kelti életre és népszerűsíti az erdélyi magyarörmények kultúrtörténeti örökségét és az adott települések egyéb értékeit, valamint a kikapcsolódási lehetőségeket – hívta fel a figyelmünket Esztergály Zsófia, a budapesti Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke, aki szerint jelenleg az egy identitású és diaszpóraként tevékenykedő magyarörmény közösség önálló szervezeti formákban próbálja ápolni hagyományait, ki-ki a maga területén. A digitális térkép kifejlesztésére irányuló projekt részben ezt kívánja felülírni. A térkép azonban nem kizárólag a magyarörménység emlékeit kívánja megmutatni, hanem az egyes települések más nevezetességeit, és azok megközelíthetőségét, idegenforgalmi látványosságait, éttermeit és panzióit.
– Ma az ember első dolga, hogy a netre beírja, amit keres – fogalmazott Esztergály Zsófia. – Tehát, ha kirándulni szeretne Szépvízre vagy Budapestre, vagy a gyimesbükki Rákóczi-várhoz, beüti a keresőbe. Ekkor a digitális térképet is kiadja majd lehetőségnek, amely által látja a vár körüli és általunk pontosan bemért és „felrajzolt” kiránduló-útvonalakat, tippeket, éttermet és panziót. A váron kívül pedig további nevezetességeket, tartalmi leírással és korszerű, körpanorámás vagy 3D-s felvételekkel, Gyimesbükk esetében például a korábban ott élő örmény származású magyarok egyedi faragású sírköveit és a Kontumáci-kápolnát, amely a magyarörmények keze nyomát is magán viseli.
Az egyedi fejlesztésű technológia segítségével a kirándulását tervező személy virtuális sétát tehet Szépvízen is, 3D-ben megnézheti a Szent László-szobrot vagy egy gyönyörű és régi sírkövet. Végigjárhatja az utat a víztározóig, vagy a főtéren nézheti meg az épülethomlokzatokat, értékes templombelsőket.
– A nyáron egy hétig volt itt egy szakembercsoport, ők készítették a körpanorámás és 3D-s felvételeket – tájékoztatott Zakariás István, a Csíkkörzeti Magyarörmény Szentháromság Alapítvány vezetője. – A körpanorámás felvételek segítségével a Google maps bemutatójához hasonlóan „körülnézhetünk”, a 3D-s már ehhez képest is pluszt ad, és sokkal nagyobb munka az elkészítése is. A bemutatott falurészek, épületek mellé készül egy rövid leírás is. Ez a digitális térkép Szépvízről az első lépés, községszinten is továbbfejleszthető.
Esztergály Zsófia fontosnak tartja, hogy a fejlesztés alatt álló térkép nemcsak a magyarörmény emlékeket, hanem a közösségeket, az egész környéket és kisvállalkozókat is népszerűsíti, így a regionális szintű idegenforgalmat és nem utolsósorban magát a használót is szolgálja, aki szabadidejét a legprecízebben megtervezheti a technológia segítségével.
A két magyarörmény szervezet távlati célja, hogy a Digitális Kultúrtörténeti és Szabadidő Térkép önálló oldalként működhessen, ugyanakkor kapcsolódni fog két hasonló és kialakítás alatt álló szabadidős térképhez: a Bejárható Magyarország és a Bejárható Székelyföld térképekhez. A térkép fejlesztését a Bethlen Gábor Alap támogatta. A már feltöltött 3D-s és körpanorámás felvételek, valamint az azokhoz kapcsolódó tartalmi leírások a www.fovarosiormeny.hu oldalon tekinthetők meg.

Daczó Katalin
Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.