Nem csak a metszés tudományát tanulják meg a gazdák

124

Ötven hallgató részvételével gyümölcsfametszési tanfolyamot szervez a hétvégén Csíkszeredában a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés. A február 27-ig zajló képzés keretében viszont nemcsak a tájfajták megőrzését, hanem a bio módon termesztett gyümölcsök feldolgozási technológiáit is elsajátíthatják a gazdák.

Metszésbemutató egy korábbi tanfolyamon. A helyi tájfajták megőrzésére sarkallják a gyümölcsfa-tulajdonosokat Fotó: Daczó Dénes
Metszésbemutató egy korábbi tanfolyamon. A helyi tájfajták megőrzésére sarkallják a gyümölcsfa-tulajdonosokat Fotó: Daczó Dénes

Gyümölcsfa-metszési képzésre várja e hétvégén a Csíkszereda környéki hobbikertészeket, gyümölcsösökkel rendelkező, vagy éppen gyümölcsfák telepítésére készülő gazdákat a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés. A ma induló és február 27-ig tartó tanfolyamra – mint Kovács Ritától, a Caritas Vidékfejlesztés munkatársától megtudtuk – a térségből kereken ötvenen jelentkeztek. A hallgatókat a ma délután 5 órától, illetve a szombat délelőtt 9 órától kezdődő elméleti előadásokra a Caritas csíkszeredai, Petőfi Sándor utcai székházához várják. A gyakorlati felkészítőket ugyanakkor a tanfolyam résztvevőivel megegyezett közös helyszínen és időpontban tartják – tájékoztatta lapunkat Ferencz Lehel, a gyümölcsfa-metszési képzést vezető kertészmérnök.
– Ennek a képzésnek már hagyománya van. 2011-től tartunk metszési tanfolyamokat. Nemtől és kortól függetlenül bárkit szívesen várunk. Az egyik korábbi gyümölcsfametsző-képzésen még 72 éves bácsika is részt vett. A tanfolyamot persze elsősorban hobbikertészeknek ajánljuk, illetve olyan gazdáknak, akiket érdekel a gyümölcstermesztés. Ugyanis a képzés nemcsak metszésről szól, hanem termesztésről és a gyümölcs feldolgozásáról is, lehetőleg bio módon – tette hozzá Ferencz Lehel.
A szakember úgy véli: a székelyföldi gyümölcstermesztés, illetve a régi gyümölcsösök megőrzése terén is szemléletváltás zajlik: ennek jegyében felértékelődnek a helyi tájfajták, továbbá a megmentésüket, gondozásukat szolgáló technikák is. Ennek része a metszési ismeretek átadása is: a tanfolyamon így tisztító metszésről, termőkori metszésről és koronaalakításról egyaránt szó lesz, annak függvényében is, hogy a gazdák alma-, körte-, szilva-, vagy éppen barackfa gondozása után érdeklődnek.
– A fő cél a tájfajták megőrzése. Ezt szolgálja a mostani tanfolyam is. Székelyföldön nagyon sok tájfajta létezik, amiket viszont nem tudnak gondozni az emberek – jegyezte meg az oktatást irányító kertészmérnök. Emellett a tanfolyamon a cserjék – a fekete ribizli, málna – metszésére, gondozására is kitérnek.
Ferencz Lehet kérdésünkre elmondta: a gyümölcsfák metszéséhez a tudás mellett magabiztosságra is szükség van.
– Személytől függ, hogy ki mennyi idő alatt jön bele a metszésbe, de a magabiztosság nagyon szükséges. Általában a hat alkalom csak a kezdet. Idő kell, hogy leülepedjen a tanfolyamon szerzett tudás. Legalább egyévnyi otthoni gyakorlás is szükséges ahhoz, hogy az illető metszési munkákat tudjon vállalni, és meg legyen a kellő biztonságérzete. De ez tényleg nagyon személyfüggő – hangsúlyozta lapunknak a Caritas Vidékfejlesztés munkatársa.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek