Nem biztos, hogy praktikusabb lesz a sorban állásnál

221

Még nem tudni, hogy mikor élesítik, de készül az országszerte egységes online platform az elméleti sofőrvizsgák kényelmes előjegyzésére. Félő azonban, hogy sokkal kevesebb személy vizsgázhat, miután bevezetik. A jelenlegi hajnali sorbaállások ugyanakkor nem feltétlenül indokoltak.

Tábla a közszolgálat székházán. Segít és gátol az online foglalás Fotó: Márk Boglárka

Az elméleti sofőrvizsgák szempontjából továbbra is azok a régi reflexek működnek, amelyek szerint órákon át állnak sorba hajnalban a sofőrtanoncok. Egyik olvasónk a megye távolabbi pontjairól érkezők felháborító helyzetére hívta fel a figyelmünket. Mint kifejti: van rá példa, hogy már előző este Csíkszeredába utaznak a vizsgázók, itt töltenek egy éjszakát és hajnalok hajnalán sorba állnak, hogy biztosan kapjanak sorszámot. „Tarthatatlan, hogy évek óta ilyen balkáni módszerrel kell sorszámot igényelniük a vizsgához” – panaszolta.
Múlt csütörtökön közel 110-en vizsgáztak, és jelentős részük már a kora reggeli órákban ott várakozott a jogosítvány-kibocsátási és járműbejegyzési közszolgálatnál. Rendszerint 5 és 6 óra között kezd kialakulni a sor, 7 órára – amikor az ügyfélfogadás még nem kezdődik el, de az ajtót már kinyitják – már népes tábor gyűl össze. Egy nemrég vizsgázott olvasónk ugyanakkor arról számolt be: tapasztalata szerint bőven ráér 9–10 óra között érkezni, mert még akkor is kapnak sorszámot a délelőtti órákra.
Tavaly jelentős mértékben javult a helyzet, mert az elméleti vizsga kivételével minden típusú szolgáltatáshoz biztosították az online sorszámigénylést. Viszont most sem ritka, hogy több tucatnyian állnak sorban ajtónyitásra várva.
– Egyetlen olyan eset volt, hogy nem tudtunk minden személyt fogadni elméleti vizsgára – nyilatkozta lapunknak Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője. – Tíz számítógépen vizsgáztatunk, a hat és fél órás munkaidő pedig biztosítja, hogy legkevesebb 120 személy végezzen a vizsgával. Olyan nap is volt, hogy 150 vizsgázót fogadtunk. Múlt csütörtökön úgy vizsgázott le közel 110 személy, hogy még bőven volt idő 15 óráig. Nekünk ezért inkább az fáj, hogy mindössze 33-nak sikerült a vizsgája – közölte a szóvivő.

Kevésbé lesz gördülékeny a vizsgázás
Mint megtudtuk, a jelenlegi online platform – amelyet egyébként egy önkéntes munkatársuk készített – hatékonyan működik a jogosítványcsere és a járműbejegyzés terén. A belügyminisztériumtól közölték a prefektusi hivatalokkal, hogy országszerte egységes internetes előjegyzési felületet készítenek, az aktiválás időpontjáról azonban egyelőre semmit sem tudnak. Pănescu ugyanakkor úgy véli, hogy az elméleti vizsga esetében hátulütője lehet az online előjegyzésnek.
– Az elméleti vizsga alkalmával 30 perc áll a vizsgázók rendelkezésére. Ezt az időtartamot biztosítania kell az előjegyzési programnak is, tehát 30 percenként kerülnek sorra a tanoncok. Ez holtidőt okozhat, mert nagyon sokan 20 perc alatt vagy végeznek, vagy elbuknak, és jelenleg nincs megszakítás, ahogy valaki végzett, rögtön jöhet a következő. Az online előjegyzéssel azonban a nap végére előfordulhat, hogy aki délutánra van előjegyezve, délben már levizsgázhatna, de lehet, hogy ennyire korán nem jelenne meg a közszolgálatnál – utalt arra a szóvivő, hogy ez esetben a mostani „legkevesebb” 120 vizsgázó „legfeljebb” 120 vizsgázót jelentene.

A működő online platformon is hosszú a várólista
Az elméleti vizsgázókat hétfőn, kedden és csütörtökön fogadják 8.30 és 15 óra között. A tapasztalatuk szerint a hétfői a legnépszerűtlenebb nap, így jelenleg az ekkorra jelentkezők juthatnak korábbi sorszámokhoz.
Az online előjegyzési platformot jelenleg is sokan használják: tegnap végleges járműbejegyzésre, -törlésre vagy -átírásra legkorábban május 2-ára lehetett előjegyeztetni, ideiglenes rendszámért március 20. volt a legkorábbi elérhető időpont, jogosítványcserére pedig már 14-re lehetett jelentkezni.

A cikk a Hargita Népe március 5-i számában jelent meg.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek