Nem az építő megtalálása a fő gond

Nagy horderejű építkezések magánberuházásból

294

Míg a közberuházások esetében az idejétmúlt megvalósíthatósági tanulmányok és a munkaerőhiány kettős nehézsége a fennakadások fő okozója, addig a magánberuházásoknál „csak” a bürokrácia, esetleg a szomszédok nemtetszése akadályozhatja az elképzeléseket. Így van ez a tömbházfejlesztések, lakóparktervek esetében is. Csíkszeredában a közeljövőben négy, Székelyudvarhelyen három vadonatúj tömbház épül, közben az uniós hőszigetelések nehezen haladnak.

Bentlakás-szigetelés és új építkezés egyházi megbízással. Ha hagyják, halad Fotók: László F. Csaba

Az elmúlt hetekben több alkalommal is foglalkoztunk a közberuházások „döcögésének” okaival: településvezetőket, tervezőket, építőipari cégeket faggattunk, és a munkaerőpiacra vonatkozó mérvadó adatokat is összesítettük. A levont következtetések szerint a közberuházásokat bénító közbeszerzési előírások – dacára annak, hogy a törvényt már módosították is – még mindig merevek.
A közbeszerzési folyamat hosszúsága miatt a megvalósíthatósági tanulmányok akár egy-két év alatt is „elévülnek”, és az időközben megnövekedett árak és szolgáltatási díjak miatt a kivitelezők inkább távol maradnak a licitektől. Emellett az építőipari cégek is megküzdik a maguk harcát a munkaerőhiánnyal. Tehát a kevés emberrel rendelkező cégek nem jelentkeznek az áron alul meghirdetett munkákra, ez pedig rányomja bélyegét nagyon sok uniós, állami vagy önkormányzati finanszírozású projektre.

Új tömbházak épülnek
A helyzet súlyosságát az is mutatja, hogy térségünkben a legtöbb város hadilábon áll a tömbházak hőszigetelésével, de még az e téren tapasztalt Csíkszereda is bukdácsol. A finanszírozási szerződés aláírásáig is vért kell izzadniuk a pályázóknak, a kivitelezés licitjével viszont egyre gyakrabban futnak zátonyra.
Ez idő alatt az egyházi és a magánberuházások látványos haladásra is képesek, hacsak bürokratikus akadályokba nem ütköznek. Többször beszámoltunk egyebek mellett a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia által épített Márton Áron Kulturális Központról, amelyet „papírmunkák” késleltettek, ezek elhárulása után azonban a téli időjárási viszonyok ellenére is gyors ütemben halad a kivitelezés.
– Olyan kivitelezővel építtetünk, akivel már sokszor dolgoztunk és megbízhatunk benne. Jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, hogy egy-egy projekt legelején már megállapodunk a kivitelezővel – mondta Darvas-Kozma József esperes-plébános a négyemeletes, épülő központról való beszélgetésünk alkalmával.
A többszintes épületek terén a közeljövő legszembetűnőbb csíkszeredai fejlesztése viszont a Fortuna Parkban várható: négy új tömbház épül, és a magánberuházó teljesen más akadályokról számolt be, mint korábban a polgármesterek.
– Ha becsülettel megfizetik az építőt, akkor meg lehet találni a megfelelő kivitelezőket. Ezt viszont nem vehetjük félvállról: 2007-ben, amikor az első csíkszeredai tömbházunkat elkezdtük építeni, a mesteremberek sem kerestek annyi pénzt, mint amennyit ma a segédmunkás. Ha ehhez alkalmazkodunk, itt, helyben is találunk jó tervezőt és jó kivitelezőt – nyilatkozta Csergő Zsolt, a Fortuna Park Kft. tulajdonosa. – A magánberuházók számára inkább a bürokrácia okoz nehézségeket: a papírmunka olykor több időt felvesz, mint maga a kivitelezés.

Vállalkozásuk Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen is terjeszkedik, mindkét városban három-három tömbházat építenek. Előbbi helyszínen az elsőt már lakják, a második tömbházuk pirosban áll, jövőre tervezik az utolsónak az átadását. Udvarhelyen májusban fognak neki az elsőnek, és 2020–22 között évente átadnak egyet-egyet a Kaufland és a Nagy-Küküllő közti területen. A nyolcemeletes épületekben egyenként 42 lakást alakítanak ki.
Csíkszeredában az eredeti elképzelésektől eltérően nem négy két lépcsőházas társasház határozza meg a Fortuna Park majdani összképét, hanem a meg nem épült kettőt két-két egy lépcsőházasra osztják, így négy új tömbház épül, egyenként 37 lakással. Az első kivitelezését idén májusban kezdik, és itt is évente terveznek egy-egy átadást.
Látva a sepsiszentgyörgyi, valamint a közelgő udvarhelyi magánberuházás ütemét és ütemtervét, valamint a csíkszeredai tömbház-rehabilitációk ütemét, oda lyukadunk ki, hogy manapság magánberuházásból esetenként hamarabb megépül egy teljes tömbház, mintsem hőszigetelnének közpénzből egy régi lakóépületet.

A „jó szomszédság” érdekében
A nagy horderejű magánberuházások megvalósítása ugyanakkor a környéken lakókkal való konzultációt is feltételezik. A 2010/2701-es miniszteri rendelet, a 2003/52-es törvény és a 2012/19-es városi tanácsi határozat is rendelkezik a rendezési tervek és mindenféle nagyobb beruházás lakossági tájékoztatásáról.
Szabó Réka tájépítész, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának illetékes munkatársa elmondta: ilyen esetben a városháza honlapján (www.szereda.ro) a Hirdetések, felhívások menüben, a polgármesteri hivatal folyosóján, valamint a beruházás helyszínén a terveket korai fázisban – még a célszerűségi tanulmányok elkészítésekor – „közszemlére” bocsátják, de köz­vitát csak akkor tartanak, ha a visszajelzések alapján indokolt. A magánberuházóknak tehát a bürokrácia útvesztői mellett a szomszédság észrevételeire is figyelniük kell. Volt már példa arra, hogy a lakosság keresztbe tett egy-egy lakóparkfejlesztésnek – legutóbb a Tanorok utca övezeti rendezési terve kapcsán –, a Fortuna Parkkal kapcsolatban ugyanakkor a szomszédság nem közölt semmi kifogásolnivalót.

Új bejegyzés ‹ Hargita Népe online — WordPress

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek