Nem akad kivitelező

Számos beruházása akadt el jelentkező cégek hiányában

258

A kormány rossz gazdaságpolitikája és a munkaerőhiány miatt nincsenek jelentkezők a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett közbeszerzésekre – jelentette ki Borboly Csaba. A megyei önkormányzat vezetője szerint több, a megye számára fontos beruházás van, amelyre többszöri kiírásra sem jelentkezett egyetlen ajánlattevő cég sem.

A csíkszeredai kórház bejárata. Örökzöld gond a beruházások kivitelezése Fotó: HMT Sajtószolgálat

Több nagy projekt is elakadt annak okán, hogy Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett közbeszerzésekre nincsenek jelentkező cégek. Számos olyan, a megye számára fontos beruházás van, amelyre többszöri kiírásra sem érkezett egyetlen ajánlat sem. A megyei tanács által fenntartott intézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház bővítésének és átalakításának befejezési munkálataira a harmadik kiírásra sem volt jelentkező cég. A tüdőgyógyászati és fertőző betegségek osztályoknak helyet adó új kórházépület megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére pedig a második kiírásra sem volt jelentkező cég. A Nagylaji-dombjára szánt ötödik, négy lakrészt magába foglaló orvoslakás tervezését és kivitelezését másodjára hirdették meg, március 6-ig várják az ajánlatokat. Ugyanakkor a járdaprogram részeként Ditróban és Csomafalván a megyei utak mentén elhelyezkedő járdák kivitelezésére nem jelentkezett egyetlen építőcég sem, így ezekre második alkalommal is újra ki kell írni a közbeszerzést. A zetelaki járdaprogramra két közbeszerzést indított a megyei tanács az előző céggel történt szerződésbontást követően. Az előző kivitelezés helyreállítási munkálataira a harmadik kiírást követően tudott a megyei önkormányzat szerződést kötni, míg a befejezési munkálatokra két kiírást követően sem volt jelentkező, így azt harmadikszor is szükséges lesz közbeszereztetni.
A 126-os jelzésű megyei út Vasláb és Gyergyóújfalu közötti szakaszának felújítását követően Vaslábon a vasúti átkelő építését külön kell közbeszereztetni, hiszen a jelentkező cég a Román Vasúti Hatóság engedélyével is rendelkeznie kell a speciális munkálatokat igénylő kivitelezésre. Erre a közbeszerzésre kétszeri kiírásra sem jelentkezett cég, harmadik kiírást megnövelt értékkel hirdetik újra meg. A Gagy keresztje felé vezető 136-os megyei út 600 méteres szakaszának felújítására sem volt jelentkező. Harmadik kiírásra idén növelik a szakaszt, így Gagytól egészen a megyehatárig hirdetik meg a munkálatokat, így a remények szerint a növelt összeg okán már lesz jelentkező cég is.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint nehéz helyzetbe került a megyei tanács, hiszen sok, a helyiek és a megye számára is fontos beruházás nem halad, mivel nincs, aki elvégezze a munkálatokat.
– Korábban az utászcégek harca érintette kedvezőtlenül a megye közbeszerzéseit, hiszen a nagyobb cégek olyan kis áron vitték el a közbeszerzéseket, amelyeket a kisebb cégek nem engedhettek meg maguknak, később pedig a nagy cégek a sok munkának köszönhetően nem tudták tartani a kivitelezési határidőket. A kormány kaotikus gazdaságpolitikája sem segít ezen, a cégek nem készültek fel rá, hogy a minimálbér ilyen mértékben emelkedni fog, az alkalmazottakat már nem tudják megfizetni, így nagy az elvándorlás. Nincs aki elvégezze a munkát – tette hozzá Borboly Csaba.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek