Nem ajándék!…

Decemberi szabadnapok

118

Viorica Dăncilă a múlt heti kormányülést felvezető expozéjában jó hírként közölte a költségvetési rendszer alkalmazottai számára, hogy karácsony és újév előestéjén, azaz december 24-én és 31-én még két szabadnapnak „örvendezhetnek”. Ha valaki azt hinné, hogy szabadnapokkal való megajándékozásról van szó, akkor nagyon is téved…

48356802 – calendar.

December 14-én jelent meg a szóban forgó szabadnap-nyilvánításra vo­natkozó 2018/983-as kormány­határozat. Abban valóban olvasható az az előírás, miszerint a közhatóságok és közintézmények személyzete két szabadnapban részesül, de az is olvasható, ami nemigen nevezhető örömhírnek: a két szabadnapot be kell pótolni, méghozzá olyképpen, hogy egy előzetes beütemezés szerint 2019. január 31-ig esedékes munkana­pok során meg kell hosszabbítani a munkaidőt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy január 31-ig olyképpen kell meghosszabbítani a munkanapok törvényes időtartamát, hogy az a bizonyos 16 óra bepótlásra kerüljön. Nyomatékolandó az is, hogy a december 24-re, illetve 31-re előzetesen már beütemezett bírósági tárgyalásokat nem lehet elhalasztani, s ennek okán az érintett bíráknak és más személyzeti kategóriáknak nem lesz szabadnapjuk, ugyanakkor a beidézett tanúknak is meg kell jelenniük a tárgyalásokon.
A közpénzügyi minisztérium berkeiben sem lesz „teljes csend”: a rendelet értelmében 24-én és 31-én a közpénzügyi minisztérium központja révén eszközlendők az inkasszálási és kifizetési műveletek, a közadósságra vonatkozó fizetési műveletek, valamint az Európai Bizottság által benyújtott számlamegterhelési műveletek. Úgyszintén 24-én és 31-én az Állami Kincstár személyzete tevékenységet fejthet ki az idei esztendő költségvetési zárására vonatkozó módszertani normák által megállapítottak szerint. Magyarán: az államkincstár egységei esetében is megtörténhet, hogy a „módszertani normák” alapján elrendelik a munkavégzést. Egyébként a december 24-én és december 31-én esedékes kifizetéseket legkésőbb a megelőző utolsó munkanapig, azaz december 21-gyel, illetve 28-cal bezárólag kell eszközölni.
A kormányfő örömhírként tálalta azt is, hogy a nyugdíjasok az ünnepek előtt kézhez kapják a nyugdíjukat. Ezek szerint ő nemigen van tudatában a nyugdíjkifizetések időpontjának, s mondjuk ezt azért, mert a nyugdíjasok döntő többsége legkésőbb a hónap 17. napjáig postai úton vagy bankkártyán megkapja a havi esedékes nyugdíját.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek