Nekimenjek, ne menjek, vagy kimenjek?

140

A július 25-i Caracalon bekövetkezett tragikus eseményeket, illetve a gyilkosságsorozattal gyanúsított helybéli Gheorghe Dincă letartóztatását követően nyomott, de ugyanakkor feszült hangulat uralta el a hazai politika színterét. Teltek a napok, s már-már úgy tűnt, hogy a közelgő államelnöki választások problematikáját leseperte az asztalról ez az ügy, s az inkább leköti a politikusok figyelmét is.
Az elmúlt héten azonban visszalopózott a közbeszédbe a politikum, és némileg előtörtek az egyes parlamenti pártok ténykedésében bekövetkezett események. Talán azzal kell kezdenünk, ami szerdán történt: a kora délutáni órákban szűk körben találkozott Victor Ponta, a Pro Románia elnöke Călin Popescu-Tăriceanuval, az ALDE elnökével. A megbeszélést követően ez utóbbi meglepő bejegyzést közölt közösségi oldalán, lévén hogy abban az állt, hogy „elhatározódott a két párt közti szövetség létrehozása”. Ez a meglepetésszámba menő bejelentés hamar „lecsillapodott”, lévén hogy annak szerzője az „elhatározott” szócskát kicserélte a „tárgyalásra kerültre”. Ezek szerint nem döntöttek, csak tárgyaltak a lehetséges szövetségről.
Időközben az is kiderült, hogy az előző napon Ponta találkozott Viorica Dăncilăvel is, de hogy miről beszéltek, azt nagy diszkréció övezi, akárcsak azt az „eszmecserét”, amely Dăncilă és Tăriceanu között zajlott le, ez utóbbinak a Pontával történt egyezkedését követően. A Pro Románia szándékait pontosan nem ismerni, de okkal feltételezhető, hogy a dörzsölt Ponta két vasat is tart a tűzben, és amúgy is ő leledzik alkupozícióban. Idetartozik az is, hogy állítólag azt sugalmazta Tăriceanunak, hogy pártja lépjen ki a kormánykoalícióból és vonuljon ellenzékbe, mert a kormánypárt soraiban is vannak olyanok, akik követnék egy új pártszövetség megalakítása érdekében. Ez viszont esetleg a PSD kettészakítását jelenthetné, amit egyesek különben máris megjósoltak.
Ebben a kontextusban megemlíthető az is, hogy a PSD és az ALDE között létezik egy másik feszültségi tényező is, nevezetesen a költségvetés-kiigazítás. Az arra vonatkozó kormányrendelet-tervezet jó néhány előírásával nem ért egyet a koalíciós partner, s állítólag ez is közrejátszott abban, hogy a kormány csütörtökön rákényszerült annak elfogadása újabb elnapolására.
Visszatérve a Pro Románia, illetve Ponta álláspontjára, azt is tudni, hogy semmiképp sem értenek egyet Dăncilă államelnök-jelöltségével, de esetleg egy nagy koalíció esetében Tăriceanut látják jelöltként. Igen, mert egy nagy koalíció is állítólag szóba került, de hogy erről tárgyaltak-e érdemben, azt biztosan senki nem tudja.
Egy másik bomba viszont elrobbant, s abban benne volt hihetetlen módon az egykori pártelnök, Liviu Dragnea keze, aki egyébként jelenleg börtönbüntetését tölti: ügyvédei révén óvást nyújtott be a Bukaresti Törvényszékhez az új pártelnök, Dăncilă megválasztása ellen. Lényegében arról van szó, hogy a kormánypárt legutóbbi kongresszusán megsértették a párttörvény előírásait, illetve a párt alapszabályzatát. Nem bocsátkoznánk részletekbe, de állítólag ez az óvás nem személy szerint Dăncilă ellen irányul, hanem amolyan láncszemét képezné annak az eljárásnak, amelyet Dragnea ügyvédjei indítanának a Dragnea börtönbüntetésére vonatkozó ítélet felülvizsgálatát kérő eljárásnak. Azt pénteken a törvényszék elutasította, de az ítélet megfellebbezhető.
Mindettől függetlenül a bomba elrobbant, de azt még nem tudni, hogy annak majd lehetnek-e sérültjei vagy csupán füstje. Az viszont biztos, hogy a lejtmeneten lévő kormánypártnak semmiképp sem tesz jót az egykori elnökük által benyújtott óvás, sem az esetleges fellebbezés.
Csütörtökön este egy, a maga nemében akár jelentősnek nevezhető esemény következett be a liberális párt háza táján is. Bukarestben tartotta ülését annak országos tanácsa, amelyen részt vett és beszédet mondott Klaus Johannis államelnök is. Kampányíze volt ennek az ülésnek, amely jó alkalomnak bizonyult arra is, hogy ismét „egyet-kettőt behúzzanak” a kormánypártnak, illetve a kormánykoalíciónak, és kecsegtető ígéreteket fogalmazzanak meg a választópolgárok irányába. A kormánypárt vezetői azon nyomban reagáltak, elítélve az ilyen jellegű „ünnepi” pártgyűlést, most, amikor gyászos hangulat lepte be az országot a caracali események okán.
Zárjuk a sort azzal, hogy az egyik államelnökjelölt, Dan Barna, az USR–Plus közös jelöltje, udvariasnak és barátságosnak nemigen nevezhető módon beszélt Klaus Johannisról a köztelevíziónak adott szerda esti terjedelmes interjújában. A novemberi államelnök-választásig három hónap van, s annak során bizonyára lesznek az elmúlt hetinél meglepőbb, hangzatosabb és esetleg durvább események, történések is…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek