Nehézkes közúti forgalom

108

Az erőteljes havazás megyeszerte nehézségeket okozott, de az esti órákig nem jelentettek közlekedési fennakadásokat Hargita megye területéről. A rendőrség ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy elakadt jármű miatt fél sávon közlekedtek a Borszéki-hágón. Közösségi oldalakon ugyanakkor több koccanásos balesetről adtak hírt. Ma estig sárga hójelzés van érvényben.

Havas úttest Csíkszereda és Csíkszentlélek között Fotó: Kovács Hont Imre

Hó borította be tegnap a megye minden szegletét, a sűrű havazás a délutáni órákra alaposan megnehezítette a közúti forgalmat. Ennek ellenére 18 óráig nem érkezett hivatalos bejelentés járhatatlan utakról a Hargita Megyei Prefektusi Intézményhez. A rendőrség viszont 18 óra után néhány perccel arról tájékoztatott, hogy a Borszéki-hágón elakadt kamion miatt fél sávon közlekednek. Fennakadás volt Tus­nádon is, és a legtöbb hegyi szakaszon csak nagyon óvatosan haladhattak az autóvezetők, tegnap este ideiglenesen leállt a forgalom Tusnád és Tusnádfürdő között.
– A nap folyamán összegyűlt a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottsága is, ennek nyomán a sürgősségi esetek felügyelősége (ISU) telefonos üzenetben kérte a polgármestereket és a helyi készenléti bizottságokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket. Az országutakon 16 óráig 42 hótakarító jármű teljesített szolgálatot hóekével és sószóróval felszerelve, a jelentés szerint mintegy 300 tonna sóval tették csúszásmentessé az utakat – részletezte Adrian Pănescu prefektusi szóvivő. Hozzátette: a megyei utak esetében sem jelentettek fennakadásokat, és az Electrica hibaelhárító egységei is felkészültek az esetleges bevetésekre. A szóvivő arra emlékeztetett, hogy a hó súlya alatt letörő ágak kárt tehetnek a villanyvezetékekben, ezért nem ritkák hasonló helyzetben az áramkimaradások.
Csíkszeredában az erőteljes havazástól alig látszott a hótolók munkája.
– 14 órától kezdve négy járművünk folyamatosan járja az utcákat. Szükség esetén bérelt hótolókkal is takaríthatjuk a havat – közölte lapunkkal az esti órákban Pál Tamás, a csíkszeredai hótakarításért felelő Eco-Csík Kft. ügyvezetője. Sót és kalcium-kloridot vetettek be a hó ellen.
Az esti órákban a városban gondot okozott a lejtős utcákban az autós közlekedés, több jármű elakadt a vizes hóban, latyakban.
Hargita megye teljes területén ma 22 óráig sárga kód van érvényben havazás miatt.

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.