Nehézkes a párbeszéd a családorvosok és a biztosító között

51

A Családorvosok Országos Társasága és a Családorvosok Munkáltatói Szövetsége szerdán bejelentette, hogy nem hajlandóak meghosszabbítani az egészségbiztosítási pénztárakkal kötött szerződéseiket, mivel elégedetlenek az alapszolgáltatásokra előirányzott összeg mértékével. Hozzátették: fennáll annak a lehetősége, hogy januártól nem lesz ingyenes a családorvosi konzultáció. Az egészségbiztosítási pénztár azonban addig semmit nem tehet, amíg nincs új állami költségvetés.

Családorvosi rendelő Csíkszeredában. Kevés a pénz Fotó: László F. Csaba

Csak akkor nem kell fizetni az érdekképviseleti szervezetek közlése szerint az ellátásért, ha a háziorvos hajlandó ingyen dolgozni, mert pénzt már nem kap a biztosítótól a munkájáért, mivel év végén lejár a háziorvosok és a megyei egészségbiztosító pénztárak közötti szerződés, amely garantálja a szolgáltatásaik elszámolását.
A háziorvosok azt is nehezményezik, hogy a kormány 2018-as költségvetés-tervezetében az egészségbiztosítási alap 5,8 százalékát szánja a családorvosi szolgáltatásokra az általuk kért 10 százalék helyett, ez az arány idén egyébként 5,7 százalék volt.
Dr. Soós Szabó Klára, a Családorvosok Hargita Megyei Szövetségének elnöke a Hargita Népé-
nek elmondta, hogy meglátásaik szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Egészségügyi Minisztérium szándékosan lehetetleníti el a családorvosok helyzetét.
Mint mondta, minden uniós tagállamban 10 százalék fölötti összeget szánnak az alaphálózat fenntartására az egészségbiztosítási alapból, sőt a Világbank is hasonló ajánlást fogalmazott meg Románia számára. A háziorvosok szempontjából ezért is elfogadhatatlan a helyzet. Mindemellett olyan adminisztrációs feladatokkal terhelik őket, amelyek nem tartoznak szakmai kompetenciáik közé.
A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnöke, Duda Tihamér lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az intézménynek nincs más lehetősége, mint az eddigi szerződések meghosszabbítása, hiszen érvényes, 2018-ra szóló országos költségvetés hiányában mást nem tehetnek.
A szerződések meghosszabbításakor az előző évi költségvetést veszik alapul, tehát addig is semmiképp sem kapnak kisebb összeget, mint ebben az évben.
– Azon páciensek, akiknek a családorvosa nem írja alá januárra a hosszabbítást, két lehetőség közül választhatnak: vagy kifizetik a szolgáltatás ellenértékét, vagy átiratkoznak másik családorvoshoz – mutatott rá az intézményvezető.
Tegnap Florian Bodog egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az érdekvédelmi szervezetekkel és az országos biztosítóval folytatott tárgyalások alapján javasolja, hogy a 2018-as költségvetés-tervezetben – amelynek a napokban kellene Klaus Johannis államfő asztalára kerülnie – további 278 millió lejt különítsenek el a családorvosi hálózat finanszírozására. A tárcavezető hozzátette, hogy a túlságosan bürokratikus rendszer egyszerűsítését, valamint a kártyaolvasó informatikai rendszer javítását is kilátásba helyezik.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.