2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Nehéz időszakon van túl a parajdi sóbánya

A világjárvány hatásai nem kímélték a parajdi sóbányát sem az elmúlt évben. Két hónapra teljesen bezárta kapuit, és a nyitást követően sem a megszokott létszámban érkeztek a látogatók. A Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányászati helyének számító parajdi gyógy- és turisztikai egység vezetősége azonban pozitívan tekint a jövőre. 


Parajd Sóvidék központja, amely a sóbánya miatt évről évre turisták ezreit vonzza a térségbe. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt azonban a látogatottság 60 százalékkal esett vissza a 2019-es adatokhoz képest – tudtuk meg Seprődi Zoltántól, a parajdi sóbánya igazgatójától. Amint azt a létesítmény vezetője elmondta: míg 2019-ben 670 ezren fordultak meg a bányában, tavaly csupán 250 ezer látogatójuk volt. A külföldi turisták teljesen elmaradtak, pedig a moldovaiak körében igencsak népszerű volt az utóbbi években a turisztikai központ. A sóbánya a járványügyi szigorítások következtében március 13-án bezárt és csak május végén nyitott ki újra. A nyitást követően sem volt tumultus, sőt olyan napok, hetek teltek el, amikor csak pár tucatnyian látogattak le a bányába. A számadatok emelkedtek ugyan a téli ünnepek alatt, akkor napi 1400 belépőt is értékesítettek, ám ez még így is sokkal kevesebb, mint az elmúlt években. Az igazgató szerint a bánya biztonságban látogatható, nem kell félni a fertőzésveszélytől, hiszen odalenn elég hely van ahhoz, hogy elkerülhető legyen a tumultus. Ugyanakkor a bánya gyógyhatása sem elhanyagolandó. 

– A látogatók többsége visszajáró vendég, akiknek létfontosságú a bánya gyógyhatása – tette hozzá az igazgató. Természetesen a föld alatt is érvényesek a járványügyi intézkedések, a látogatóknak kötelező a maszk használata, de hőmérő kamerával is felszerelték a bejáratot. Bár a bányában lévő játszóterek, mászófalak egy ideig zárva voltak, mára már azokat is megnyitották, így biztosítva kikapcsolódási lehetőséget a gyermekeknek is. Seprődi Zoltán elmondta, a jegyek, bérletek ára nem változott az elmúlt évhez képest, ugyanakkor rendszeresek a bánya buszjáratai is, amelyek le- és felszállítják a látogatókat. Az igazgató ugyanakkor reméli, idén minden jobban alakul és visszatérnek a látogatóik. 

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb