Nehéz érvényt szerezni a nyelvi jogoknak

A román nacionalizmus botrányra jó volt, másra nem

146

Jelentést készít Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban címmel az Európai Tanács, azonban ha nincs párbeszéd és megértés a többség és kisebbség között, akkor készülhet bármennyi jelentés, nem lesz érdemi eredménye – hangzott el többek közt az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának hétvégi konferenciáján. A rendezvényen ugyanakkor Dan Tanasă, a Méltóságért Eu­rópában Polgári Egyesület (ADEC) magyarellenes tevékenységéről hírhedt elnöke botrányt keltett, majd kihívta a rendőrséget.

Andrew Dawson a mikrofonnál. A többség és a kisebbség közti párbeszéd nélkül nem képzelhető el a megoldás Fotók: László F. Csaba

Gudrun Molster-Törn­ström, az önkormányzati kongresszus elnöke a jelentést előkészítő konferencia megnyitóján úgy fogalmazott: a demokráciát szeretnék megerősíteni, ezért készítenek jelentést a nyelvi jogok önkormányzati érvényesüléséről. Elmondta: rengeteg panasz érkezik az Európa Tanácshoz azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzatok miként alkalmazzák a kisebbségi és regionális nyelvek chartáját, amelyet épp húsz évvel ezelőtt fogadtak el.

Nyelvi jogok: pótolnivaló akad bőven
A rendezvénynek helyt adó Bálványos Resort szálloda konferenciaterme egyébként meglehetősen zsúfolt volt, amikor megérkeztünk a helyszínre, épp Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszélt a megnyitón. A szövetség elnöke kifejtette: az lenne a cél, hogy a kongresszus támogatásával Romániában kötelező érvényű törvények szülessenek az ET ajánlásai nyomán. Az elöljáró ugyanakkor többek közt szóvá tette: a legtöbb helyi önkormányzatban elutasítással találkozik a kisebbségi nyelvhasználat, az országban eddig megépült autópályák pedig nem haladnak át a Székelyföldön, illetve a többi magyar lakta területeken. Tamás Sándor, a házigazda Kovászna megyei önkormányzat elnöke pedig vetített képes prezentációjával szemléltette, hogy más európai országokban regionális hivatalos nyelvnek ismerik el a kisebbségek nyelvét. A kisebbségi nyelvek önkormányzati használatával kapcsolatos jelentés elkészítésével megbízott Andrew Dawson, a kongresszus angliai tagja arról beszélt, hogy a nyelv az identitás magja, ezért nem meglepő, hogy a nyelvhasználati kérdések erős érzelmeket váltanak ki. Úgy vélte: a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartája sok mindent megoldott, de sok még a teendő ezen a területen. Úgy vélte: meg kell erősíteni a tagállami vállalások teljesítésének ellenőrzését.

Dan Tanasă trollakciója
A megnyitót követően kezdődött a konferencia érdemi része, az első ülésszakban az előadók arról értekeztek, hogyan működik, illetve milyen konfliktusokkal jár a kisebbségek nyelvhasználata a regionális közgyűlésekben. Többek közt megtudhattuk, hogy Belgiumban is akad épp elég konfliktus az olyan önkormányzatokban, ahol a két hivatalos nyelv valamelyikét beszélők kerülnek többségben. Matija Kovac, a szerb delegáció tagja pedig a Vajdaságban működő nyelvi sokszínűségről tartott előadást. Az előadás blokk végén jött be a terembe Cătălin Ivan, PSD-s EP-képviselő és Dan Tanasă. Előbbi a kérdésekre szánt negyedórát kihasználva szólalt fel és sérelmezte, hogy egyoldalú tájékoztatást kapnak az ET-kongresszus résztvevői. Elmondta: a székelyeknek is árt, hogy nem tanulnak meg románul, és emiatt nem mehetnek Románia más tájaira dolgozni, amikor egyre erősebb a munkaerőhiány az országban. A képviselő azt is sérelmezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és más magyarországi politikusok eljönnek Erdélybe, és arra intik az erdélyi magyarokat, hogy ne tiszteljék a román nemzeti ünnepet. Később pedig kiderült: Dan Tanasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője kihívta a rendőrséget, arra hivatkozva, hogy eltűntek az általa hozott tájékoztató anyagok a konferenciaterem előcsarnokából. Úgy vélte: a szervezők ellopták tájékoztató anyagait.

A rendőrség ki is szállt a helyszínre, később Tamás Sándor elnézést kért a kongresszus résztvevőitől az incidensért. A tanácskozás házigazdája „közismert bajkeverőnek” nevezte Dan Tanasăt. Hozzátette, hogy ugyanez a Dan Tanasă perelte be az önkormányzatot a háromnyelvű levélpapír miatt is. A konferencia az incidenst leszámítva zökkenőmentesen zajlott, igaz, a délutáni előadás blokk végén Tanasă trollkodott még egy sort, az ülésszakot vezető Andrew Dawson azonban elegánsan, mondhatni britt hidegvérrel kezelte a helyzetet: a párbeszéd fontosságát hangsúlyozva lezárta a vitát.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek