Nehéz, de tevékeny év elé néznek

Újságírók gyűrűjében Csíkszereda elöljárói. Kultúra vagy infrastruktúra Fotó: László F. Csaba
103

A jövő évben várható mintegy 16 millió lejes bevételcsökkenés ellenére bizakodóan tekint 2018-ra Csíkszereda városvezetése – derült ki azon a tegnapi sajtóval folytatott évértékelő beszélgetésen, amelyet Ráduly Róbert Kálmán polgármester, valamint Szőke Domokos és Füleki Zoltán alpolgármester tartott. Ezúttal is terítéken volt a kulturális intézmények átszervezés, valamint a városban tapasztalt közlekedési, parkolási gondok.

Újságírók gyűrűjében Csíkszereda elöljárói. Kultúra vagy infrastruktúra Fotó: László F. Csaba

Ezúttal is a város kulturális átszervezése kapta a legnagyobb hangsúlyt a sokakat érintő vagy érdeklő változások közül. A polgármester továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy túl sok kulturális intézményt rendeltek az önkormányzat ügykezelésébe, amely személyzeti szempontból is megterhelő: az átszervezés előtt a polgármesteri hivatal kötelékében dolgozó 268 munkatársnak közel fele a Csíki Székely Múzeum, a Csíki Játékszín, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes berkeiben tevékenykedett.
A városvezető szerint ez nagy luxus akkor, amikor a megyeszékhelynek nagy beruházásokra kell összpontosítania: még nem készült el a várost elkerülő terelőút, továbbá egy közel 20 millió euró értékű uniós mobilitási pályázatot kellene lebonyolítaniuk a következő négy-öt évben, ehhez azonban jó és elegendő munkaerőre van szüksége a polgármesteri hivatalnak.
Külön pozitívumként említette az átszervezés révén, a kulturális kínálatot kezében tartó csapat létrejöttét, amelynek bemutatkozó munkája a januárban megjelenő, a csíkszeredai 2018-as eseményeket összefoglaló programfüzet. A polgármestert ez megerősítette abban, hogy jól döntöttek, amikor megszervezték a háromtagú, kifejezetten programokkal foglalkozó munkacsoportot.
– A most aktuális 16 millió lejes veszteség oda vezet, hogy mi, akik eddig nettó megtakarítók voltunk, és ezért tudtunk beruházni saját forrásokból is, nem biztos, hogy jövőre a folyó költségvetésünket össze tudjuk gombolni nullába, csak nagy megszorításokkal lehet ezt véghezvinni. Kénytelenek vagyunk megnyugtató szinten vinni a város beruházásait, ehhez pedig minden téren változtatásokra van szükség – összegzett a polgármester.

Továbbra is égetők a parkolási gondok
A városvezetők egyetértettek az újságírókkal abban, hogy a településnek a megnövekedett autós forgalom ellenére továbbra is gyalogosbarátnak kell lennie. Szőke Domokos alpolgármester szerint a forgalom a város előnyére változott az utóbbi években, és ebben a gyalogosok szempontjait is figyelembe vették.
Hozzátette, a közlekedésrendészettel továbbra sem megfelelő az együttműködés. Az alpolgármester nehezményezte, hogy a hatóság javaslatára a városi közlekedés problémáit megoldani hivatott bizottságot hoztak létre, azonban a rendőrség képviselői nem vettek részt az üléseken, sőt jelezték, hogy egyes tagok részvételével nem értenek egyet.
– Nekik minden fogalommal kapcsolatos döntésünket láttamozniuk kell, emiatt eléggé nehézkes a munka, és 2018-ban ez konfliktusforrás lesz továbbra is. Én remélem, olyan megoldásokat fogunk találni, amelyekkel a város lakosságának legalább hetven százaléka elégedett, ha mindig vannak olyanok is, akik kifogásokat találnak – jegyezte meg Szőke Domokos.
Az alpolgármester külön kitért a városban található pléhgarázsok ügyére, amelyekkel kapcsolatban felmerült, hogy még mindig túl sok van belőlük, és rontják a városképet. Az alpolgármester elmondása szerint egy eddig bejáratott módszer szerint foglalkoztak a garázsokkal, amelyet a lakók elfogadtak és pozitívan álltak hozzá: ha el is bontottuk azokat, helyette valami mást épített a város, ez főként a lakónegyed-felújítások során valósult meg.
– Körülbelül még 1000-1200 garázs van a városban, legutóbb a Szív utcában tűnt el lakossági kérésre néhány. A lényeg, hogy a helyüket használhatóvá kell tenni, mert ott mindenféle található: aknák, betonlapok. Mivel nincs lehetőség minden esetben azonnal valami mást létesíteni a helyükre, a garázsok elbontása minden esetben mérlegelendő dolog, olyan probléma, amit remélünk, hogy a jövőben sikerül házon belül megoldani – mutatott rá az alpolgármester, jelezve, hogy nem készülnek drasztikus lépéseket tenni ez ügyben.

Sok nehézségbe ütköztek 2017-ben
Füleki Zoltán alpolgármester szerint azért nem volt jó ez az év, mert beigazolódott a pénzügyi átszervezéstől való félelmük, és nem nyugodtak meg akkor sem, amikor a szenátus gazdasági bizottsága megszavazta, hogy a jövedelemadók a városkasszában maradjanak. Kifejtette továbbá, hogy a közbeszerzési törvény nehézkessége miatt sok akadályba ütköztek a városháza munkatársai.
– Nehéz nekiindulni a következő évnek ekkora költségvetési hiánnyal. Ellenben vannak biztató dolgok, többek között megnyert pályázatok, aláírt szerződések, és olyan elkezdett beruházások, amelyeket jövőben le tudunk zárni. Biztos vagyok benne, hogy a következő évben sokkal több megvalósításunk lesz, mert 2017 csak felkészülő év volt – bizakodott az alpolgármester.
A városvezetők kiemeltek bizonyos eseményeket, amelyek véleményük szerint emelték a település kulturális életének színvonalát, ilyen volt a Kodály Zoltán-emlékkoncert, az Ezer Székely Leány Napja, a Régizene Fesztivál, de a Székelyföld Kerékpáros Körversenyét is megemlítették. Az évértékelőn elhangzott továbbá, hogy a Filmszereda a város kulturális életének kiemelkedő eseménye volt, ezért jövőre is megszervezik, egy héttel korábban, szeptember 13–20. között, de nem ez lesz az egyetlen filmes esemény, amelynek a Csíki Mozi ad majd otthont.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.