Nehéz, de jó évet zárt a szentegyházi önkormányzat

955

Az elmúlt évek legjobbja, egyben legnehezebbje volt a tavalyi esztendő – indította beszámolóját Molnár Tibor, Szentegyháza polgármestere. Nagy és fontos beruházásokat sikerült kivitelezni és újabb nyertes pályázatokból fejlődhet idén is a város.

Molnár Tibor Fotó: Nagyálmos Ildikó

Az önkormányzat munkáját többek között az nehezítette, hogy távozott a jegyző, és két hónapot kénytelenek voltak jegyző nélkül dolgozni. Jogászuk nem lévén, egyes jogi problémákkal nehezen birkóztak meg, főleg az év végén. Az évközi – nem mindig jó irányba történő – törvényváltozások is nehezítették a munkát, de mindennek ellenére jó és szerencsés év volt a tavalyi, hiszen az elmúlt évek legnagyobb beruházásait tudták kivitelezni – tájékoztatta lapunkat Molnár Tibor elöljáró.
A polgármester a sikeres megvalósítások közé sorolta a közvilágítás korszerűsítését, hiszen háromszázhúsz hagyományos világítótestet cseréltek le és bővítették számukat hatszáz ledes égőre. Fél év alatt a kiadások összege 22 ezer lejjel csökkent, ami negyvenszázalékos megtakarítást jelent, ráadásul ebben az időszakban nem volt sem javítási, sem anyagköltség.
– Drágább, de jobb minőségű magyar világítótesteket vásároltunk, ezekre a gyártó hét év garanciát vállal. Tudunk olyan esetről is, ahol kínai gyártmányú égőket vásároltak, és három hónap után meghibásodtak – érvelt a polgármester, hogy miért választották a drágább, de jobb minőségű terméket.

Az úthálózatot is szem előtt tartják
A településen javították az úthálózatot is, a déli utcákat 1,9 millió lejes beruházásból nagyjából elkészítették, apróbb javítások vannak csupán hátra, ugyanakkor az aszfaltozásra váró utcákat is elkészítik év végéig – bizakodik a polgármester, és reméli: 2020-ra a város területén lévő minden utca rendben lesz. A 12 millió lejes keretből tavaly 4,5 milliót használtak fel, tavasszal folytatódnak a munkálatok.
Szépítik, újítják az önkormányzat épületét is, erre a célra 1,7 milliót kaptak az államtól. A hivatal felújítására kiírt közbeszerzés megtörtént, a tűzvédelmi engedély beszerzésénél tartanak.
Mivel nem került vállalkozó, másodszorra írták ki a közbeszerzést a hattermes napközi otthon felépítéséhez. A jelenlegi napközi otthon udvarára épülne az új, a régi, százéves épületet pedig lebontanák. A 2,3 millió lejes beruházást a kormány vidékfejlesztési programja támogatta.
Tavaly ősszel aláírtak egy EU-s pályázatot, amiből 8,3 kilométeres mezei útszakasz készül, Szentegyházától az Ángyos nevű helyig: az első két kilométeren aszfalt lesz, a további szakaszon makadám burkolat. A projekt értéke egymillió euró, hamarosan kiírják erre is a közbeszerzést. A munka nagy része már ebben az évben elkészülhet.

Kórházbővítésre is pályáztak, wellness-központot terveznek
Elbírálás alatt van az a pályázat, amelyből bővítenék a kórházat: járóbeteg-rendelőt szeretnének építeni, hogy a helyieknek ne kelljen a környező városokba bejárniuk. A pályázat értéke 2 millió 140 ezer euró, amelyből a berendezést, orvosi felszerelést is megvásárolnák.
– Ezzel a beruházással teljesen felújulna a kórház épületegyüttese, hiszen két hónap múlva a gyerekosztály is elkészül, befejezik a munkálatokat – jegyezte meg az elöljáró.
Az önkormányzat további tervei közé tartozik egy, a tusnádfürdőihez hasonló méretekkel rendelkező wellnessközpont létrehozása Homoródfürdőn. A létesítmény – kempinggel kiegészítve – az egykori pionírtábor sportpályájának helyén épülne meg.
– Sajnos csak nemrég kaptuk vissza a megyei tanácstól a homoródfürdői területeinket, ezért tavaly nem tudtuk megterveztetni a komplexumot. Most fogunk hozzá a tervek előkészítéséhez, bízom benne, hogy négy éven belül már használhatjuk – mondta.
Készül továbbá a szentegyházi termálfürdőtől a város Kápolnásfalu felőli kijáratáig építendő bicikliútjának terve is, a szomszédos Kápolnásfalu vezetősége elvállalta, hogy ezt az utat továbbviszi egészen Homoródfürdőig.
Szintén a városhoz tartozik a régió másik kiemelt turisztikai látványossága, a Madarasi-Hargita is, ahol szintén szükség lenne fejlesztésre, ám még mindig gondok vannak a tulajdonviszonyokkal. A kápolnásfalusi polgármesterrel közösen az adminisztratív területviszonyok miatt három éve pályáznak sikertelenül a Madarasi-Hargitára vezető bicikliút megépítésére.
– Úgy döntöttünk végül, hogy mindkét önkormányzat saját költségvetéséből készíti el, hiszen ez nagyon fontos lenne a turizmus fejlődése érdekében – mondta a polgármester.
A területek telekkönyvezése is folyamatban van, várhatóan 2020 végére fejezik be teljesen. A problémák, viták inkább az erdős területeknél merülnek fel, ezeket igyekszik orvosolni a nemrég megalakult közbirtokossági egyesület.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek