Néhány nap alatt megduplázódott a székelyföldi pityóka ára: Viszik, mint a cukrot

1 440

Napról napra emelkedik a székelyföldi burgonya nagykereskedelmi ára. Szűk egy hét leforgása alatt az addigi 1,1 lej helyett kilónként 2 lejt is hajlandók kifizetni a helyi pityókatermelőknek a viszonteladók. Ám akad, aki további drágulásra számítva még a 2 lejes árat is kevesli. A termelők többsége örömmel értékesíti termését: olyan is akad, aki a járványpánik kitörése óta egy nap alatt 80 tonna krumplit adott el. A készlet gyorsan fogy: Hargita megyében a tavalyi pityókatermés nagyjából 10-15 százaléka áll még raktáron.

Pityókaárusstand Csíkszeredában, a megyeháza oszlopsora között. Még barátinak számít a kilónkénti 3 lejes ár                                                                                                                                                              Fotó: László F. Csaba

Kamionszámra vásárolják fel a hazai kereskedők a székelyföldi pityókatermelőknél elérhető készleteket. A napokban látványosan nőtt a Hargita megyei burgonya iránti kereslet, ami az értékesítési árakat is robbanásszerű maga után húzta.

Óriási a kereslet
– Péntektől éreztük, hogy megváltozott a piac. Azóta napról napra nő a pityóka iránti kereslet. Egész évben nem kaptam annyi megkeresést, mint a szombat óta eltelt néhány napban – érzékelteti a helyi pityóka iránti kereslet mértékét és intenzitását lapunknak nyilatkozva Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, aki növénytermesztő családi gazdaságukban pityókatermeléssel is foglalkozik. Elismerte: a kereskedők rohama láttán az árakon is azonnal emeltek a gazdák. Szombaton még 1,2 lej, hétfőn viszont már 1,4-1,8 lejt ért a kereskedők szemében a székelyföldi pityóka kilója. Mára már a 2 lejes felvásárlási ár sem ritka. Ám a nagybani árakban mutatkozó drágulás mértéke – hívja fel a figyelmet Török Jenő – messze nem azonos azzal a szinttel, mint amivel a kiskereskedelmi burgonyaárak esetében szembesülnek a fogyasztók. 2,5 lej helyett kilónkénti 5 lejes árszintekkel, akár Csíkszeredában is.
– 6, de még 9 lejes pityókaárakról is hallottam már. Ez szemtelenség. A termelők oldalán csak kicsit emelkedett meg az ár, a korábbi 1,1 lejes átlagárról kilónként 1,8-2 lejre. De ez sem általános, mert a régi, visszatérő klienseinek mindenki igyekszik kedvezőbb árat megszabni, míg a 2 lejes árat inkább csak azoknak a kereskedőknek mondanak, akikkel most találkoznak először. Ilyen megfontolásból a nagybani ár kilónként 1,4 lej és 2 lej között mozog, annak függvényében, hogy az ügyfél régi-e vagy új, illetve, hogy a pityóka piros vagy fehér, őszi vagy tavaszi válogatású – árnyalja Török Jenő.

Pánik hajtja az árakat
A pityóka drágulását részben a koronavírus miatt elrendelt járványmegelőzési óvintézkedések okozták: a határzárlatok és utazási korlátozások bevezetése előtt – ami az áruszállító kamionok mozgását is jelentősen lassítja – Lengyelországból kilónként 1 lejes árú burgonyával tölthették fel készleteiket a hazai viszonteladók. Az olcsó pityóka beszerzési lehetősége viszont a múlt héttől gyakorlatilag megszűnt. A burgonya iránti keresletet ugyanakkor a lakosság pánikszerű halmozási, tartalékképzési magatartása is fokozta. A kettő hatására ugrott szűk egy hét leforgása alatt duplájára a pityóka nagykereskedelmi, illetve három-négyszeresére a boltokban, piacokon a krumpli kiskereskedelmi ára.
– Pár hete még 1 lejes áron érkezett a pityóka a nagyváradi vagy a bukaresti piacra. Az importburgonya miatt esett a hazai pityóka ára is az őszi 1,4 lejes árszintről egy hónappal ezelőtt 1-1,1 lejre. A helyi termelők már attól tartottak, hogy készleteiket rossz áron vagy csak nagyon nehezen tudják eladni. Most ismét 1,4 és 1,9-2 lej közötti áraknál tartunk – részletezte a Hargita megyei mezőgazdasági igazgató.
A szakember információi szerint a jelenlegi értékesíti ár elég vonzó a termelők többségének ahhoz, hogy elfogadják a kereskedők ajánlatait és pénzzé tegyék raktárkészleteiket. Ám e téren is akadnak kivételek: Török ismer olyan termelőt, aki a járványtani helyzet súlyosbodásával a burgonyaárak további drágulására számít, ezért kivár és most még nemet mond a hozzá forduló viszonteladóknak.
A raktáron őrzött burgonyakészletek azonban gyorsan fogynak: a szakember becslése alapján a tavaly betakarított étkezési pityóka mennyiségnek nagyjából már csak 10-15 százaléka vár vevőre. A mezőgazdasági igazgató olyan termelőről is tud, aki egy nap leforgása alatt 80 tonna burgonyát értékesített, az alcsíki nagytermelők raktárainál pedig sort állnak a rakodásra váró kamionok.

Megmutatkozik az import súlya
Bár a pityóka iránt jelenleg óriási érdeklődés mutatkozik, tavasszal nem biztos, hogy a gumós növénnyel beültetett területek hasonló mértékben nőnek.
– Ez nem olyan egyszerű. A terület növeléséhez nem áll rendelkezésre túl sok vetőmag, különösen jó minőségű. A jelenlegi helyzet azonban nem tart sokáig, a piac – akárcsak az ár – idővel stabilizálódik. Azt viszont észre kell venni, hogy a hazai burgonyaárak alakításában milyen befolyással bír az import. Hirtelen azért ugrott meg az ár, mert Lengyelországból, Szlovákiából, Németországból elakadt a behozatal. Tehát – akárcsak az üvegházi friss zöldségek esetében – érdemes lenne a hazai burgonya termesztésének ösztönzésére is egyfajta támogatási programot bevezetni, amivel csökkenteni lehetne a külföldi áruk súlyát és szerepét – mutatott rá lapunknak a szakember.

Más országokban is megugrott a burgonya iránti kereslet

Rohamosan növekszik a burgonya – különösen a helyi termelésű – iránti kereslet azokban az országokban, ahol a koronavírus jelen van – állapítja meg elemzésében a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az olaszországi kereslet rövid ideig megháromszorozódott a járvány kezdetén, és a spanyol termelők is alig tudtak lépést tartani a kereslettel. Hollandiában, Belgiumban és Németországban a piac ismét lassult, ami azt jelenti, hogy az árak alacsonyan vannak, főként az exportlehetőségek beszűkülése miatt. Hollandiában például a külföldre szánt készletek beragadása miatt kifejezetten csökkent a burgonya ára: az Agria burgonyát 19-20 eurócentért (kevesebb mint 1 lejért) lehet megvásárolni, a friss fogyasztásra szánt burgonyának ennél is olcsóbb, 15 eurócent (75 bani) az ára. Németországban szintén lassult a burgonyaértékesítés, de kezdődik az importszezon is. Olaszország, Ciprus, Izrael és Egyiptom az ország legnagyobb burgonyabeszállítója. A közelmúltig Izrael volt a piacvezető, de most Egyiptomnak sikerült jó piaci pozíciót elérnie a Princess fajtának köszönhetően – mutat rá elemzésében a NAK. Ausztriában a belföldi értékesítésnek köszönhetően stabilizálódott a piac. Az export viszont a koronavírus-járvány miatt nagyon lelassult, így a raktárkészlet bőséges. Az emelkedő hőmérséklet miatt a nem hűtött tárolóban lévő burgonya már nem tartható túl sokáig, ez a későbbiekben még okozhat problémákat. Spanyolországban a burgonya iránti kereslet növekedett a koronavírus kimutatását követően. Átlagosan 28-35 eurócentes ( kilónként 1,4-1,7 lejes) árakat fizetnek a legjobb minőségű termékekért. Ugyanakkor elkezdődött az újburgonya betakarítása is. Jelenleg a spanyol piacon található burgonya Franciaországból, Egyiptomból, Marokkóból és Algériából származik.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.