2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Néhai Sántha Jenő emlékére

Sántha Jenő 1935. szeptember 3-án született egy háromgyermekes munkáscsaládban. Jó képességeire, sokoldalú érdeklődésére már alsó tagozatos korában, Budapesten felfigyeltek, és kiválasztották a tehetséggondozó osztályba. A háború azonban megváltoztatta az életútját: a család menekült, visszatért a szülőföldre. Tanulmányait Csíkpálfalván folytatta. A csíkszeredai Tanítóképzőben diplomázott. Kolozsváron történelem–román szakos tanári képesítést szerzett.
Tanítóként és tanfelügyelőként példaértékű odaadással és következetességgel, szigorú szakmai igényességgel szolgálta a romániai magyar közoktatás ügyét.Az egyszerű és célszerű, lényeg­retörő tanítás elvét vallotta. Tanítványait emberségre, a szülőföld, az anyanyelv és a hagyományok szeretetére nevelte.
Jelentős szerepet vállalt a magyar tanítóság képzésének megszervezésében.
A mélysötét, lélekölő években utat mutatott, hogy pályatársai gondon-bajon átjuthassanak, emberségüket, lelki gazdagságukat megőrizhessék, s átadhassák azt az utódoknak.
Feleségével, néhai Sántha Rozália tanítónővel együtt magyar nyelv tankönyvet írt mind a négy kisiskolás évfolyamnak.
A csíkszeredai 9-es és 12-es számú iskolák magyar tannyelvű osztályaiból 1990 őszén létrejött iskolánk az Ő javaslatára választotta Nagy Imre festőművészt névadóul.
Hálásak vagyunk, amiért megismerhettük Őt, Vele dolgozhattunk, Tőle tanulhattunk.
Nyugodj békében, kedves Jenő bácsi!

A Nagy Imre Általános Iskola Munkaközössége

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb