Negyven új szakember a munkaerőpiacon

127

Ünnepélyes keretek között, tizenkettedik alkalommal avatta fel az idei végzős mérnökhallgatókat múlt csütörtökön a Sapientia – EMTE. A csíkszeredai Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékek friss végzőseit a Márton Áron Főgimnázium dísztermében megtartott mérnökavató ünnepségen búcsúztatta a felsőoktatási intézmény.

Útjukra bocsátott hallgatók. Éljenek a lehetőséggel! Fotó: Boros Szilvia

Az eseményt a köszöntőbeszédek sora nyitotta meg. Elsőként a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Biomérnöki Tanszékének vezetője, dr. Miklóssy Ildikó szólt az ünnepeltekhez, kollégákhoz és a jelenlévőkhöz. Az egyetem vezetői mellett több közéleti személyiség is köszöntötte a munkaerőpiacra kerülő újdonsült mérnököket. Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről Farkas Balázs ügyvivő konzul fogalmazta meg gondolatait az egyetemtől elköszönő diákoknak.
A beszédeket Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere folytatta, aki rávilágított arra a kérdésre – ami talán sok ember fejében megfordult már –, hogy „mitől más egy mérnöki szak, mint az összes többi”. Beszédében felidézte a mérnöki szakma fontosságát, megemlítve, hogy a rendezvény helyszínéül szolgáló épületet szintén a műszaki képzésekhez értő, kreatív emberek építették. A polgármester szerint a mérnök nemcsak a precíz, pontos, logikus gondolkodásával emelkedik ki, hanem azzal is, hogy a színekbe, betonba, téglába épített tudásával a közösséget szolgálja. A végzősöknek azt kívánta: adassék meg az életükben legalább egyszer, hogy legyen egy hely, ami számukra fontos, és tudják mérnöki tudásukkal nemesebbé és szebbé varázsolni azt. Kiemelte: ha ez a hely a szülőföldön van, akkor nemcsak többletajándék, hanem beteljesülés is legyen a mérnökök életútján.
Kolozsvári Tibor megyei önkormányzati képviselő is hasonló pozitív gondolatokkal köszöntötte a mérnökhallgatókat. Tánczos Barna szenátor arra biztatta őket, hogy tűzzenek ki magas célokat maguk elé. Dr. Mara Gyöngyvér, a Sapientia – EMTE rektorhelyettese a vezetőség nevében szólt a végzősökhöz. „Tálentummal felvértezve búcsúztatjuk mérnökeinket. Az elmúlt évek során akadtak olyanok, akiknek egy mérnöki szak nem volt elég, így kettőt is elvégeztek. Mások a tanulmányi eredményeik, kutatásaik által emelkedtek ki”. Majd a szokáshoz híven jó szerencsét kívánt mindannyiuknak.
Végezetül dr. Lányi Szabolcs professzor szólt a végzősökhöz, majd ezt követte az avatási ceremónia. Szólították az öt szak végzőseit: az élelmiszermérnököket, a környezetmérnököket, a génsebészeket, a turisztikai mérnök-menedzsereket és a fenntartható biotechnológiák szak végzőseit, ahol a hallgatókat tálentummal jutalmazták.
A díjak sora nem állt itt meg. Urus Tímea környezetmérnöki szakos hallgató búcsúbeszédét követően átadták a Pro Universitas Siculorum díjat dr. Csige Sándor Zoltán vezető konzulnak, az egyetem felé tanúsított szimpátiájáért, a sokszoros segítségért és a lelkes támogatásért. Sógor Csaba európai parlamenti képviselő idén is brüsszeli tanulmányúttal jutalmazott két hallgatót, akik mindvégig önzetlen, kitartó munkát végeztek, ugyanakkor kiemelkedő tanulmányi eredményeket értek el. Salamon Bernadette élelmiszermérnök, valamint Akácsos Beáta környezetmérnök hallgatóknak dr. Miklóssy Ildikó tanszékvezető adta át a díjat.
A beszédek és az avatás közben a Codex Régizene Együttes középkori – többek között francia és olasz – dalokkal tette hangulatosabbá az ünnepélyt.
Az idei mérnökavató – a hagyományokhoz híven – állófogadással, illetve az azt követő bállal zárult.
Gratulálunk minden mérnöki végzős hallgatónak, és további sikereket kívánunk az elhelyezkedésben és a munkájukban!

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.