Négyszer is láthatjuk az Ember az embertelenségben előadást

A centenáriumra emlékeznek, saját szemszögből

811

Újra bemutatják Csíkszeredában a Bekecs Néptáncszínház nagysikerű Ember az embertelenségben című zenés, táncos, szöveges előadását. A nyárádszeredai tánckar az erdélyi magyarság Romániában megélt száz évét dolgozza fel egyedi darabjában, amelyet szeptember 21-én és 25-én két-két alkalommal mutatnak be bérletszünetes előadáson, a Csíki Játékszín meghívására.

Sajtótájékoztató a színházban. Centenáriumi előadás Fotó: László F. Csaba

Az előadást a volt Szakszervezetek Művelődési Házában május 13-án már bemutatták a csíkszeredai közönségnek, azonban a városvezetés tervei szerint idén, az év második felében több olyan rendezvényt is szerveznének, illetve vendégül látnának, amelyek a december 1-jei centenáriumi megemlékezések közepette a magyarok szemszögére is rávilágítana, mondta Ráduly Róbert Kálmán polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón.
– Büszkeség számunkra, hogy itt vagyunk száz év után is, holott elég komolyan és jelentős sikerrel dolgoztak román testvéreink azon, hogy ez ne így legyen. Így aztán, ha nekünk nincs célirányosan erre készült produkciónk, akkor kutya kötelességünk felkarolni azokat az értékeket, amelyeket mások teremtenek ugyanitt, a Székelyföldön – indokolta a Bekecs Együttes újabb meghívását a városvezető.
Hozzátette, véleménye szerint minden szeredai embernek látnia kellene a darabot, különösen azoknak, akik nem akarják tudomásul venni, hogy „erős ellenszélben vagyunk”.
Mint megtudtunk, a július 7-én tartandó Ezer Székely Leány Napjának ezúttal éppen a Bekecs Néptáncegyüttes lesz a díszmeghívottja, így az érdeklődők néhány jelenetet már akkor megtekinthetnek a darabból.
Benő Barna, a Bekecs Nép­táncszínház és Együttes igazgatója beszélt az általa vezetett művészegyüttes alapításának körülményeiről, történetéről. A Tőkés Zsolt által rendezett és koreografált előadással kapcsolatban pedig kifejtette, hogy az elmúlt száz év viharos évtizedeit dolgozzák fel: a trianoni békeszerződést, a világháborúkat, a kommunizmus évtizedeit, de reflektálnak a rendszerváltás utáni időszakra, illetve a jelenkor legnagyobb kihívására, az elvándorlásra is.
Az előadásra hamarosan jegyeket lehet váltani a bilete.ro oldalon, amelyek 15-25 lejbe kerülnek.

Ember az embertelenségben
A 20. század emberpróbáló történései nyomot hagytak Európán. A Kárpát-medence népei, ezen belül a magyar, székely és csángó közösségek szellemi, lelki épségét tépázta meg a háború. Emberi sorsok pecsételődtek meg a vér, a veszteség és a gyász alatt. Szűkebb környezetünkben, családjainkban személyes emlékeket őrzünk ezekből az időkből – olvasható az előadás beharangozójában. A tánc, a zene és a szöveg színpadi nyelvén olyan képeket rajzolnak meg, amelyek megidézik a hadba vonulók és az itthon maradók érzéseit.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.