Négyszáz kisiskolást várnak

55

Tizenötödik alkalommal szervezik meg Felszállott a páva címmel a néptánc, népdal, népmese és népi gyermekjátékok iránt érdeklődő kisiskolások seregszemléjét Gyergyóalfaluban. A ma 10 órakor felvonulással kezdődő eseményre közel négyszáz kisiskolást vár az esemény főszervezője, a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület.

Kisiskolások seregszemléje. Járd ki lábam, járd ki most! Fotó: Hunyadi János
Kisiskolások seregszemléje. Járd ki lábam, járd ki most! Fotó: Hunyadi János

A 12. Hargitai Megyenapok rendezvényeként ma 10 órakor ünnepélyes felvonulással kezdődik a 15. alkalommal megszervezett Felszállott a páva című kisiskolások seregszemléje Gyer­gyó­alfaluban. A Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület, az esemény főszervezője, valamint a társszervező Sövér Elek Szakközépiskola közel négyszáz néptánc, népdal, népmese és népi gyermekjátékok iránt érdeklődő kisiskolást vár a Gyergyói-medence tíz településéről, valamint a Csíki-medencéből Göröcsfalváról és Csíkrákosról. Az esemény fénypontja természetesen most is, akárcsak az előző 14 alkalommal, a 11 órától kezdődő seregszemle lesz, amit egy nagy közös csoportkép készítése előz meg. A seregszemle továbbra sem verseny jellegű, hiszen a hagyományőrző egyesület fő célkitűzései között nem szerepel a gyermekek versenyeztetése, sokkal inkább a tanulásra, egymás értékeinek megismerésére helyezik a hangsúlyt.
– Pedagógusként, Kodály Zoltán nyomán, én is a népi kultúra továbbadását tekintem fő feladatomnak – közölte Hunyadi Irén, a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület elnöke.
Elmondta, míg az elején mondhatni győzködnie kellett kollégáit, hogy részt vegyenek tanítványaikkal a seregszemlén, idén meghívó nélkül is annyian jelentkeztek, hogy félő volt, nagyon hosszúra nyúlik a műsor, ha valamennyi gyereket színpadra állítják. Kifejtette, a 15. seregszemlére kiadvánnyal is készültek, a Számvetés, a Felszállott a páva 15 éve című képes kiadvány összegzi az elmúlt évek találkozóinak főbb mozzanatait. Az esemény ezúttal is gyergyói népdal tanulásával zárul, amit az öreg citerások és dalosaik tanítanak meg a résztvevőknek; a Karda László táncoktató vezetésével zajló nagy közös tánc pedig ezúttal sokkal hosszabb lesz, mint az előző években.
A 2000 novemberében alakult egyesületnek 15 állandó tagja van, de a különféle oktatóprogramjaikon, illetve egyéb tevékenységeiken részt vevők száma meghaladja az 500-at. A népdal-, néptánc- és népzeneoktatás hat korcsoportban zajlik, a programok iránt érdeklődők kora 3 évesttől 40 évesig terjed. Az oktató programokat szakemberek vezetik, így Karda László, Mayer Juliánna, Iszlai Katalin, Nagy Imre, Vargyas Hajnalka és Hunyadi Irén.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek